ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Някои редки видове черноморски миди започват да се завръщат в Черно море. Мидите винаги са привличали вниманието на хората основно като деликатес. Оказва се обаче, че те имат и доста полезни свойства за организма и дори могат да бъдат използвани в медицината за лечението на редица заболявания.
На този фон последните проучвания на учените от Института по океанология показаха, че освен познатите ни миди в Черно море, се е завърнал и още един изключително рядък вид.
При експедиция в Черно море екипът на проф. Валентина Тодорова попада на нещо неочаквано и незабелязано до момента. А именно - рядко срещана популация на вид мида, която е изчезнала преди повече от 60 години.
"Това е мида гребен или на латински flexopecten glaber. Действително в научната литература от 60-те години на миналия век досега няма научни съобщения, които документират обективно присъствието на този вид по нашето крайбрежие", заяви проф. Тодорова пред Нова телевизия.
За завръщането на мидата гребен учените имат няколко обяснения - първото са климатичните промени и именно това са по-топли зими през последните 10 години.
"Втората причина е, че Черно море вече не страда от ефектите на еутрофикацията т.е. подобрили са се кислородните условия за тази мида и третата вероятна причина е, че популацията на морския хищен охлюв - рапана веноза намалява през последни 10 години, а този хищник се храни с абсолютно всички видове миди", обясни още проф. Тодорова.
Нещо повече - мидата гребен се оказва и деликатес, а освен това може и да се култивира. "Тя е кулинарен деликатес с високо съдържание на активни биологични вещества, които са полезни за нашето здраве. Тази мида е един изключително перспективен обект за култивиране. В Черно море към този момент се култивират само два вида миди. Единият е черноморската черна мида, която всъщност е също средиземноморски вид, навлязъл по естествен път през Средиземно море, а другият вид е атлантическата стрида - магалана гигас", разкри професорът.
Последните изследвания на учените показват, че консумацията на черноморски миди е изключително полезна за организма. Освен силен антиоксидант, мидите спомагат и в борбата със сърдечно-съдовите заболявания.


