ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Редовното хапване на бадеми може да допринесе за понижаване на риска от сърдечносъдови заболявания, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на резултатите от американско изследване.
Авторите му от университета на Пенсилвания са установили, че една шепа бадеми дневно повишава нивата и стимулира функциите на липопротеина с висока плътност (HDL), наричан също "добър" холестерол. Въпросният холестерол отдавна се смята за полезен заради начина, по който извежда вредните вещества от артериалните стени и ги транспортира до черния дроб за изхвърляне.
За целите на изследването специалистите са сравнили нивата и функциите на липопротеина с висока плътност при участници, които всекидневно консумирали бадеми с тези на група, хапваща мъфини. Изследователите са отчели повишени нива и подобрени функции на HDL при индивидите, които хапвали ядки.
Освен че оказват благоприятен ефект върху "добрия" холестерол, бадемите са и отличен източник на полезни мазнини, витамин E и фибри.
"Ако включват бадеми във всекидневното си хранене, хората могат да извлекат полза за здравето на сърцето", казва професор Пени Крис-Етъртън от изследователския екип.
Общо взето жените нямали високо самочувствие в плажно облекло, като те го оценявали с петица по десетобалната система. Но дамите на възраст между 65 и 74 години оценявали доверието в телата си с шестица.
Колкото дамите ставали по-възрастни, толкова по-малко са били кахърите им за извайване на "бикини тяло на мечтите". Това силно ги отличавало от 20-30 годишните, които страдали, че не могат да покрият изискванията за идеално плажно тяло.
Вестникът цитира и анкета на Галъп от 2014 година, според която 75 процента от американците на възраст над 65 години се чувствали уверени във външния си вид. Този процент се оказал в пъти по-висок в сравнение с по-младите възрастови групи.


