Стомахът е много чувствителен орган, който бързо може да излезе от равновесие и от най-дребните дразнители. Това най-често са неправилното хранене, алкохолът, цигарите, стресът. Стомашните проблеми обхващат голяма гама от симптоми, които могат да се появят в различни етапи и ситуации в ежедневието, затова винаги се консултирайте с вашия лекар.
WINBET – Ранно изплащане за брой голове за първи път в България! (18+)
Едни от най-честите стомашни оплаквания са болка, тежест, подуване, киселини. Тъй като човешкият стомах реагира различно на храните, за добрата му кондиция спазването на хранителен режим от поне 4 хранения дневно по едно и също време е от съществено значение. Може да разчитате и на билки. Една от тях е лавандулата. Тя е растение с цел извличане на масло, а от лавандуловите съцветия се произвеждат продукти срещу молци, чайове, подправки в кулинарията, ароматизиращи продукти, за аранжировка и други. През Първата световна война лавандуловото масло се е ползвало широко в болниците с цел дезинфекция на подовете и стените. В народната медицина чай, направен от лавандулови цветове, помага при киселини, успокоява стомаха при диария и подпомага храносмилането. Освен това се ползва срещу дрезгавина в гласа и зъбобол. Лавандулата намира голямо приложение и в ароматерапията.
Билката лавандула е добре позната на кулинарите. Листенцата се използват при приготвянето на редица ястия и специалитети. Добавя се в основни ястия, винени сосове, дори шоколадови десерти.
Лавандулата се отглежда на първо място като билка. От нея се извлича етерично лавандулово масло, произвеждат се продукти срещу молци, чайове, подправки в кулинарията, ароматизиращи продукти. Нерядко се използва и за аранжировка.
Съцветията на лавандулата са изключително богати на нектар. От него пчелите правят висококачествен мед, който от своя страна се предлага на световните пазари като най-висококачествен продукт. В някои страни тези съцветия се захаросват и използват като украса на торти. Много често лавандулата се смесва с черен, зелен или билков чай, тъй като добавя свеж и релаксиращ аромат и вкус.
В някои страни има практика от лавандулата да се приготвя сироп. Сушените лавандулови пъпки пък се използват за направата на лавандулови сладки, кифли, бонбони и на т.нар. лавандулова захар.