ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
На пазара в град Юшу в провинция Цинхай, на 3700 метра надморска височина, през лятото се търси почти само един-единствен продукт: китайската гъсенична гъба, наричана "Виаграта от Хималаите", която наред с потентността укрепва и дробовете.
Един от търговците казва по китайската телевизия, че идва на този пазар, тъй като наколо се намират най-добрите гъсенични гъби. Продажбите вървят отлично.
Рекордни цени за килограм
На пазара в Тибет само за седмици се изкарват много пари. Тук търговците си набавят големи количества от вълшебното средство, които после препродават. В Пекин килограм сушени гъсенични гъби може да се продаде за над 24 000 евро.
В тибетските области цените са по-ниски. Въпреки това за много тибетци тази гъба е основен източник на доходи. В началото на лятото хиляди хора се впускат да търсят гъбите. За целта са нужни търпение и зорко око - тъй като се виждат само миниатюрните пънчета на гъбите, които подобно на рога израстват от главите на мъртвите гъсеници в земята.
Добивът намалява
Високият интерес към гъбите има обаче и своята сенчеста страна. Тази година добивът е значително по-нисък, отколкото в предишните години - с около една трета. А това вдига цените - с около 20 процента.
Причините са много. Всяка година все повече берачи се впускат в търсене на вълшебните гъби. Провинция Цинхай предполага, че тази година ще бъдат събрани 150 тона. Принципно външните за региона хора би трябвало да си купят лиценз, за да берат гъбите, но това почти не се контролира.
Според германския етномиколог Даниел Винклер, който в продължение на години е провеждал изследвания в Тибет, решение има, и то е сезонът просто да се съкрати - гъбите да се берат само в продължение на четири седмици. Това би позволило на неизровените гъби да произведат спори. Освен това може да се ограничи броят на берачите, а районите за бране да се сменят.
Затоплянето на климата също играе роля. Гъбите растат предимно в по-студените високопланински региони - и ако средните температури през зимата нараснат на над минус четири градуса, гъбите вече не растат, посочва американската изследователка Кели Хопинг.
За местните хора в Тибет залогът е голям
За съжаление до момента не са направени достатъчно изследвания за взаимовръзките - вместо да се влагат пари в тях, се търсят възможности гъбите да се отглеждат в други региони на Китай. Първите успехи вече са факт.
Етномикологът Винклер се отнася критично към тази идея "щом тя няма да подпомогне местното население". Става дума за изместване на продукцията, за да могат да се увеличат количествата, обяснява той. Гъсеничната гъба е смятана за доста устойчива. Но вековното взаимодействие между човека и природата в Тибет е заложено на карта.
Тибетците имат много малко други източници на доходи. Без приходите от брането на гъсеничната гъба още повече от тях ще трябва да се откажат от традиционния си начин на живот.