Шефката на хлебарите и сладкарите: Нулевото ДДС на хляба е изключително важно за българските потребители
ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
"Нулевото ДДС на хляба е изключително важно не за бранша ни, а за българските потребители. Това каза в ефира на БНТ Мариана Кукушева – председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.
Защото това е една антиинфлационна социална мярка, която е насочена към инвестиция в цялото население на държавата, върху всички потребители. Тъй като, ако си спомняте, юни 2020 година, бе премахнато нулевото ДДС на хляба и брашното, защото тогава цената на хляба се покачваше ежеседмично. И трябваше да се овладее и този ценови шок, така че потребителят да усеща за дълго време задържане на цената на хляба. Това беше много силен икономически ефект. Ако продължи да действа 20% ДДС, което винаги се плаща от потребителя, в този смисъл, бизнесите в България не са засегнати от ДДС-то. Това е косвен данък, който се прехвърля върху джоба на потребителя.
Просто е такова данъчното законодателство. Ако продължим, както в момента имаме 20% ДДС, това значи, върху себестойността на хляба, отражението на цената на суровината, която за нас е брашно, цената на енергията, която за нас е много сериозен разход в рамките на около 30% от себестойността, но има и още нещо - цената на труда, забележете, при нас цената на труда в стойността на един продукт наближава 40-45%. Смятам, че ще се поставят в неравностойно положение социално уязвимите групи на България. Смятам, че ще увеличат инфлационния натиск. Тоест, покачване цената на хляба вече се отразява върху нивото на инфлацията", каза още Кукушева.
Мариана Кукушева е на мнение, че при нулевото ДДС на хляба браншът се е изсветлил и е платил рекордни данъци към хазната.
"Когато има цена без ДДС и когато има цена с ДДС, веднага се появява сива икономика. Когато цената на хляба и брашното беше само без ДДС, защото ние влезнахме в непрекъснат режим, се освети целият бранш. И затова, в рамките на 3 години и половина от юли месец 2020 г. до 2023 г. включително браншът плати 1 милиард и 500 милиона лева данъци към държавата, нещо което не се е случвало и подозирам, че повече няма да се случи. Ние сме най-заинтересовани да няма сив сектор при нас, защото сивият сектор изкривява пазарните параметри. Изкривява пазара и най-вече ограбва всички легални."
На въпрос защо на пазара различните видове хляб имат различна надценка от 1 януари, Кукушева отговори:
"Първо не работим в условия на картел. Второ, ние няколко пъти сме вече коментирали, отговаряме за доставните цени. Търговците имат своя собствена политика. Те имат силна конкуренция и търговската надценка е различна върху доставната цена на хляба в зависимост от всеки търговец. Върху пакета доставна цена плюс търговска надценка се поставят 20%".
"Когато говорим за едни желани 3% инфлация за влизане в еврозоната, когато министър Людмила Петкова на заседание на бюджетна комисия обявява официални данни на Евростат за 32% сива икономика в България, със слагане на 20% върху цената на хляба и брашното, значи увеличаване на сивия сектор в тези два бранша, специално при хлебопроизводителите", отбеляза Кукушева.
Тя е категорична, че по-скъпият хляб увеличава инфлационния натиск.