ШИБИДАХЪТ СИ ОТИВА: Южнокорейци хванаха цаката на оплешивяването с... кисело зеле
Последвайте ни в Google News Showcase
Учени от Университета Данкук в Сеул, Южна Корея, установиха, че процесът на оплешивяване при мъжете може да бъде спрян, ако се хапва редовно корейското ястие кимчи, съобщава британският таблоид "Сън".
WINBET – персонални бонуси всеки ден! (18+)
Според експертите редовната консумация на тази корейска туршия води до сгъстяване на косата и спира оплешивяването.
(Рецепта за приготвянето на това ястие може да се открие в готварските блогове в интернет. По традиция пикантното кимчи се приготвя с китайско зеле, ряпа, джинджифил, чесън и др. подправки.)
За да стигнат до този изненадващ извод, учените наблюдавали 23-ма мъже с ранен стадий на алопеция (оплешивяване). Те хапвали кимчи два пъти дневно, в продължение на няколко месеца.
След месец вместо 85 косъма на квадратен сантиметър, те имали по 90. А след 4 месеца 90-те косъма станали 92.
"Съществуващите лекарства против оплешивяване може да имат странични ефекти и са с временно действие. Ние открихме, че кимчи стимулира растежа на косата и обръща процеса на оплешивяване. Затова смятаме, че тази стратегия е най-безопасна за клиентите“, пишат в анализа си южнокорейските учени.
Все пак трябва да се отбележи, че прочутата корейска туршия не е за всеки. За мнозина е твърде пикантна, а особено внимателни трябва да бъдат хората, които имат гастрит.
Надежда има, ако се вярва на "Сън".