Шкембе чорба е допингът в Ботев - Тодор Неделев поръчва яйца по панагюрски преди дерби
ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Шкембе чорба с много люто е тайният допинг за футболистите на пловдивския Ботев преди важен мач. Таратор и мусака пък са любимите гозби на чужденците в тима.
Грижата за изхранването на "канарчетата" е поверена на Михаил Илиев. Главният готвач в кухнята на Ботев практикува професията от 24 години, но в клуба е от девет.
Мастършеф Илиев специално похвали звездата на жълто-черните Тошко Неделев, че не проявява никакви капризи по отношение на храната. Все пак преди важен мач държал да хапне яйца по панагюрски.
Най-странното меню, което трябвало да приготви досега Илиев, било преди финала за националната купа през май 2017 г. Тогава Ботев удари с 2:1 шампиона Лудогорец и вдигна трофея отново след 36 години.
Готвачът обаче държи да остане тайна с какво точно нахранил играчите, така че да летят по терена на националния стадион в София.
Иначе при подбора на менюто Илиев спазва няколко основни принципа. По време на подготвителните лагери преди новия сезон заради големите натоварвания набляга на белтъчини, мазнини и въглехидрати. По време на шампионата обаче вече се предпочитат храни с повече протеин.
При бързото възстановяване се прибягва до лесно разградимия въглехидрат. При юношите метаболизмът е много по-бърз и при тях можем да си позволим да консумират повече "забранена" храна, обяснява още шеф Илиев пред "Марица".