ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Хранят ли се хората здравословно и кое е важно при храненето. Това коментираха пред сутрешния блок на Нова телевизия диетологът Ипократис Пападимитракос и експертът по здравословно хранене Весела Петрова.
11 милиона души годишно умират от лош хранителен режим. Това показва изследване на британски учени, цитирано от „Би Би Си”. Според данните всекидневната ни диета е по-голям "убиец" от тютюнопушенето, а един от най-големите виновници за скъсяването на живота е солта.
„Когато става дума за храната ни, важно е хората да си зададат няколко въпроса – коментира Пападимитракос. - Дали могат да намерят храната сред природата? Колкото е по-малко обработена, толкова е по-здравословна. Хората трябва да са наясно, че няма лоша храна. Храната изисква обаче дисциплина. Напитката и храната трябва да обслужват някаква цел. Защо пия напитка? Ако превръщаме газираната напитка в основна течност, става проблем. Ако искаме да утолим жажда си, трябва да пием вода.
За месата на пазара има изследване на независима лаборатория, според което в никое месо няма наличие на хормони. Последните изследвания сочат, че червеното месо не създава проблем. Ако трябва да посъветваме хората, те трябва да увеличат консумацията на плодове и зеленчуци, на пълнозърнести и бобови храни. И да опитвам да ограничават максимално употребата на сол. Това е достатъчно за здравословен живот. Говори се за добри мазнини. Това са тези, които са в природата. В народопсихологията на българина е да яде туршии. Трябва обаче ясно да се обясни колко да се яде. Консумацията на по-малко сол, повече пълнозърнести продукти и плодове и зеленчуци очертават по-голямо дълголетие”.
„Няма как да искаме без да вземем някакво решение за храненето си, да искаме да променим ситуацията – допълва Весела Петрова. - Ако се храниш с храни от автомат и с подсладени газирани напитки, няма как да искаш да се храниш здравословно. Ако човек трябва да търси заместител на нещо, което знаем че не е здравословно, защото знаем че газираните напитки, например, не са полезни, за тях е ясно че не можем да открием заместител. Просто трябва да започнем да ги намаляваме.
В немския език хранителни стоки са такива, с които се храним и не носят вреди. Това са храните, които да донесат здраве. Другата група са стоки за удоволствие и там са всички перарботени храни, чипсове, вафли, торти. Тези храни може да присъстват. Не трябва да ги премахваме от менюто си. Ако човек се опитва да купува храни по-близки до природата, хрни, които не са в пластмасова опаковка, ако се опитваме поне 50 процента да правим храната си у дома, ако се храним с удоволствие и бавно, нещата биха били много по-различни”.


