BG EN

ШОК! Експерти разкриха има ли риск за хората от чумата по свинете

Животът днес

ШОК! Експерти разкриха има ли риск за хората от чумата по свинете

39380
на 28.07.2019
ШОК! Експерти разкриха има ли риск за хората от чумата по свинете
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Няма опасност за хората от чумата по свинете. Загробването на унищожените животни обаче е по-неудачно решение от изгарянето им. Това заяви пред Нова телевизия проф. Христо Найденски от Европейския орган по безопасност на храните и проф. Стоян Шишков, декан на Биологичния факултет и ръководител на лаборатория по вирусология.

препоръчано

„Инфекцията е много опасна и трябва да сме много внимателни – категоричен бе проф. Христо Найденски. – Мерките, които се предприемат,  са адекватни. Вероятно има някакво оснвание за това, че се движат малко след вълната.  Няма риск от инфекция при хората и те трябва да са спокойни. За това съм категоричен. Дори и такова месо да се консумира, след термична обработка вирусът не е опасен. Бих препоръчал 90 градуса термична обработка, да са достигне до вътрешността на продукта. Може и по-висока. Тъй като има вторична инфекция. Вирусът се адаптира към различините видове свине и поразява в най-страшна степен, но само прасетата. Правиха се анализи за вируса в Литва, Лативя и Естония, в Украйна, където се доказваше разпространение около 2 км на месец. При нас обаче разпространението галопира. И това може да се отдаде на различни причини. Инфекцията съществува. Хората, когато чуят че в Добрич има инфекция, на около 100 км започват да избиват свинете си. Така те внасят вируса в хладилниците си и те се запазват с години. Ако този човек си купи прасе догодина, там то може да прихване този вирус. Загробването е сигурен вариант. Вирусът не приживява дълго време в почва. Там се унищожава. Всеки индивид обаче има вторични фактори и инфекцията може да остане. Смятам, че изгарянето би бил по-добър варианнт, но екарисажи няма. Навремето имаше екарисажи, държавата бе покрита, имаше мрежа. Сега няма избор, няма екарисажи”.

„Опасността е месото да пренесе заразата – разясни професор Стоян Шишщов. - Самото месо може да се обработи термично, но в опаковката този вирус остава. Той е изключително издръжлив при външни условия. Издържа и на високи температури. Става дума за външни условия – 35 – 40 градуса. Когато присъства в дадено мъртво животно, може да се смеси. Самото човешко тяло го елиминира. Самият вирус няма възможност да атакува човешките тъкани и да образува инфекции и заболяване. Вирусът атакува само семейството на прасетата. При някои видове протича доста остро и, за съжаление, това са прасетата, които са отглеждани при фермерски условия. Този вирус е доказано, че може да се пренася през кърлежи. При комарите – не. Те не го пренасят.  Важно е да се знае дали са обработвани огромните купища тор, които оставят свинете. В Германия, Испания, Франция за десетина години успяват да унищожат вируса. Има няколо основни фактора, които прилагат – обработките на торовети и, за съжаление, унищожаването на животните. Казва се, че 70 процента от животните в карантинната зона трябва да бъдат унищожени за справяне.

Тряба да се обърне внимание на унищожаването на труповете. Това загробване е неправилно. Липсват екарисажи. Далеч по-сигурен вариант е изгарянето, по-екологично чист вариант. За съжаление обаче няма екарисажи. Държавата трябва да действа и да започне да изгражда екарисажи. И то бързо да действа”.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 23 ноември - успешен ден за Близнаците, увеличение на приходите за Скорпионите САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 23 ноември - успешен ден за Близнаците, увеличение на приходите за Скорпионите
ПИК TV x
Проф. Георги Рачев с топ прогноза пред ПИК TV: Студ сковава страната през следващите дни - ще виждаме какво дишаме! Лошото е, че... (ВИДЕО) Проф. Георги Рачев с топ прогноза пред ПИК TV: Студ сковава страната през следващите дни - ще виждаме какво дишаме! Лошото е, че... (ВИДЕО)
ново
Днес: 16
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК