ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Пазарът у нас е залят с месо от стари крави, което се предлага за телешко по магазините. Това заяви Станко Димитров, председател на Асоциация на пасищните животновъди.
Има кланици, които изкупуват бракувани крави и ако месото им е по-розово, се представя за друга категория, заяви пред „Труд” зам.-председателят на асоциацията Здравко Иванов. Друга схема е животното да се храни известно време с храни, богати на бета каротин, от което месото става по-бледо и така се заблуждава потребителят, че купува месо от млади телета, разказа той.
Като най-голям проблем в бранша от асоциацията посочиха контрабандата на евтино вносно месо
По цитирани от тях данни, вносът за целия Европейски съюз на меса и месни продукти е 82%, а за България той е 88-92 процента, като това не отчита сивият сектор. Оборотът на сивия сектор е съответно за около 1 млрд. лева годишно, изчисляват от асоциацията.
Според тях под 20% от месото в колбасите е българско производство.
Изводите им се базират на статистиката, според която у нас се произвеждат 1 тон салами, в които е обявено, че съдържат 60% говеждо месо. В същото време са заклани 150 кг едър рогат добитък.
Имитиращите продукти в месарския бранш са в пъти повече, отколкото при млечните, посочи председателят на асоциацията.
Не може да сме европейска държава в 21 век и да нямаме лаборатория, която да каже в този салам действително ли има 40% свинско месо и 20% говеждо, както е написано на етикета, коментира Димитров.
От асоциацията са категорични, че и този Великден ще ядем вносни агнета, защото родното производство вече е разпределено за местни хора и ресторанти.