ШОК: Преварената вода може да ни докара рак

ШАРЕН СВЯТ

ШОК: Преварената вода може да ни докара рак

28411
на 14.01.2019
ШОК: Преварената вода може да ни докара рак
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Дори от най-древни времена хората са осъзнавали, че обикновената вода често носи смъртоносна заплаха: след употребата ѝ се е случвало хората да се разболеят и да умрат. Според записите на Плиний Стари още Нерон е използвал преварената вода. Според него водата, която е била затоплена по-рано, се пречиства. И ако я сварите, тогава "можете да направите от лоша и мръсна вода" такава, каквато можете да пиете.

Днес кипването все още е един от най-ефективните методи за дезинфекция на водата. Директорът на Изследователския институт по екология на човека и хигиена на околната среда в Русия Юрий Ракхманин твърди, че с преваряването на вода вие, на първо място, увеличавате безопасността ѝ от инфекции. Разбира се, съставът ѝ се променя поради факта, че някои вещества при нагряване преминават в газообразно състояние и просто се изпаряват. Ето защо е по-добре чаят да се прави с прясна вода, в която след кипене ще остане много повече кислород, отколкото във вода, сварена два или повече пъти.

Но група учени от Университета на Калифорния, САЩ, са сигурни, че във вода, чиято температура поне веднъж е достигнала сто градуса, няма кислород. Доказателство за това е фактът, че цветята, които се поливат само с преварена вода, умират за няколко дни. Не случайно преварената вода се нарича мъртва. Опитайте се да използвате тази вода в аквариум. Рибата ще умре там след няколко часа.

Вярно ли е, че двойно преварената вода води до рак?

Някои хора погрешно вярват, че многократното преваряване на водата я прави по-чиста и безвредна. Всъщност, казва физиологът, професор в Политехническия университет във Вирджиния, Бранд Дейви, това не е съвсем вярно. Водата става чиста и безопасна след първото кипене, когато всички вредни бактерии са унищожени в нея. А след повторение - структурата на такава вода се променя значително.

Поради активното изпаряване в останалата вода се повишава концентрацията на соли, минерали и други вещества, което само по себе си може да бъде вредно за здравето. Тя може да бъде безвредна само ако първоначално е била чиста.

Учени от Харвардския университет са провели 27 проучвания през последните две десетилетия. Тяхното заключение е недвусмислено: повторното кипене на вода води до увеличаване на концентрацията на флуорид, арсен и нитрати.

А водата, която идва от чешмата, съдържа хлор, при продължително кипене той реагира с органични остатъци. И колкото повече пъти се загрява водата, толкова повече се появяват различни химически реакции. Много учени твърдят, че в резултат на многократно кипене във вода се образуват канцерогени, които могат да допринесат за развитието на рак и дори да допринесат за промени в организма на генетично ниво.


препоръчано

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за неделя - Близнаците да внимават с думите, Девите да отложат деловите срещи САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за неделя - Близнаците да внимават с думите, Девите да отложат деловите срещи
ПИК TV x
ГОРЕЩО В ПИК TV! ГЕРБ с унищожителна критика на кмета на София: Васко бре, чети и не лъжи (ВИДЕО) ГОРЕЩО В ПИК TV! ГЕРБ с унищожителна критика на кмета на София: Васко бре, чети и не лъжи (ВИДЕО)
ново
Днес: 70
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК