ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Вече е установено при различни изследвания, направени по-рано, че консумацията на черен шоколад се свързва с по-добро здраве на сърцето и кръвоносната система. Няма конкретни факти, които да обясняват тези наблюдения.
За настоящото изследване група британски учени се опита да анализира връзката между консумацията на шоколад и сърдечното здраве при 25 000 мъже и жени от източната част на Великобритания. Установено е по чисто емпиричен път, че хората, които твърдят , че консумират най-много шоколад, съответно и страдат статистически от по-малко заболявания на сърдечно съдовата систем. Според това изследване консумацията на повече шоколад дневно, например над 100 г.черен шоколад дневно се свързва с намален риск от сърдечни заболявания и заболявания на сърдечно-съдовата система.
Авторите на изследването обаче са забелязали и друг факт, който също звучи убедително - повече шоколад се консумира от по-млади хора, които съответно имат по-здраво сърце, практикуват спорт и съответно са по-малко изложени на риск от такива заболявания. Въпреки това връзката е налице - повече шоколад, по-здраво сърце и съдове, считат учените. /АФП