ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Безалкохолна анасонова напитка за шофьори е новият хит на Института по криобиология и хранителни технологии към Селскостопанска академия.
"За всички, които обичат гръцкото узо и морската храна. Анасонови напитки има по цял свят, но ние познаваме най-добре гръцкия вариант. В Гърция има две основни анасонови напитки - ципуро и узо. Ципурото е характерно с това, че се прави само от грозде. Узото може да бъде направено и с други източници на алкохол", каза пред "България он еър“ ръководителят на екипа д-р Николай Солаков.
Солаков разказва, че идеята за създаването на продукта е от няколко години, по желание на д-р Катя Яковлева. Той се занимава с разработването на тези продукти от 2007 г.
"Беше създаден като капки за прилагане в диетични режими за храносмилателната система. Една напитка се приготвя с капки. Тази година синът на един мой приятел отвори заведение в София. Беше решил да донесе идеята от Запада - да се направи напитка за добре дошли, искаше да прави вода с лимон. Предложих му да му дадем нещо по-интересно. Така се оказа, че капките са перфектно узо. Тогава се превърна в дринк", обясни Солаков.
"Нашият институт е специализиран в технология на биологично активни вещества. Когато искаме напитката да изглежда като гръцкото узо, първо слагаме капките в чашата и след това леда. Когато искаме да изглежда като българска мастика, първо слагаме леда, после капките, след това водата", разкри специалистът.