ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Николина Райкова, Нови Искър
Необходими продукти:
1 лист бутер тесто (400 г)
2 пакета пудинг с ванилов вкус (за общо 1 л мляко)
1 л мляко
180 г масло
200 г заквасена сметана, гъста
500 г ягоди
200 мл сок от малини, може и от компот
4 с.л. пудра захар
няколко капки лимонов сок
настърган шоколад за украса
Начин на приготвяне:
Пудингът се разбърква в 200 мл от млякото, слага се захар, колкото е указано на опаковката. 800 мл мляко се кипват и към тях при непрекъснато бъркане се налива размитият пудинг. Вари се най-малко 1 минута. Още горещ, пудингът се покрива с плътно прилепващо фолио, за да не образува коричка, и се оставя да изстине до стайна температура. Най-бързо става, ако се напълни мивката със студена вода и тенджерата се потопи в нея. Листът бутер тесто се разполовява и се надупчва, пече се 15 минути в предварително загрята на 200°С фурна. Оставя се да изстине. Докато се охлаждат блатовете и пудингът, се нарязват ягодите на парченца и се мариноват с малиновия сок и няколко капки лимонов сок. Няколко ягоди се оставят по желание за украса. Маслото се разбива с пудрата захар на пухкав крем. Добавя се сметаната лъжица по лъжица, като биенето не се прекъсва. Добавя се изстиналият пудинг, също малко по малко. Кремът се бие, докато стане хомогенен и удвои обема си. Процедурата продължава около 10-12 минути. Важно е маслото, сметаната и пудингът да са с еднаква стайна температура. Ако една от съставките е по-студена от другите, маслото става на бучки. В платото, в което ще бъде поднасяна тортата, се слага единият блат, напоява се с около половината от малиновия сок, слагат се половината от парченцата ягоди и се покриват с малко по-малко от половината крем. Слага се вторият блат, напоява се с останалия сок, слагат се ягодите и се покрива с крема, като се измазва и отстрани. Поръсва се с настъргания шоколад, украсява се с отделените ягоди и се оставя да престои в хладилник поне 2 часа. Тортата може да се направи и от 2 листа бутер тесто, от които се изрязват 2 еднакви кръга. Кремът и ягодите са достатъчни за покриване.
От остатъците от бутер тестото могат да се опекат например панделки, с които после да се украси тортата.
Може да се ползват и други плодове, добре е само да има кисела нотка, защото кремът е с подчертано нежен вкус и му е нужен контраст.