ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Само 3 от 14 салати „Снежанка“ съдържат кисело мляко, а в руските салати вместо яйца, има поне по 3 консерванта. Това са установили с поредния си тест от Асоциация „Активни потребители“. Те са избрали на произволен принцип от 4 търговски вериги по 14 марки от двата вида салати и са ги анализирали на база информация на етикетите.
Отсъствието на киселото мляко в салатите „Снежанка“ е щедро компенсирано с множество технологични добавки, превръщайки готовата салата в коктейл от химикали, пише в. "Марица".
В тях се влагат нишесте, сухо мляко, млечен протеин, хидрогенирана палмова или друга растителна мазнина, майонеза и дори желатин. В една готова „млечна“ се съдържат средно 3 допълнителни източника на въглехидрати – захар, царевично нишесте, както и полизахаридните сгъстители гума гуар и гума касантан. В 7 от 14 търговски марки е установен и пектин.
Той се използва като сгъстител, допълвайки или замествайки гума гуар, гума ксантан и желатина.
Във всички индустриални руски салати са прибавяни много източници на въглехидрати. Без изключение в продуктите присъстват захар, нишесте, гумите - карегенан, ксантан или гуар. Средно във всяка марка има 7,5 добавени източника на въглехидрати.
В 9 марки е открит свински протеин и колаген, както и нишесте и соев протеин. Готовите руски салати съдържат средно по 3 консерванта – калиев метабисулфит, сорбинова киселина, калиев сорбат, натриев нитрит и натриев бензоат.
Азиатската добавка глутамат и фосфатни соли присъстват в 11 от 14 марки. Не са забравени и оцветителите, а предпочитаните са кармин и каротен. В 2 търговски марки е открит и силиций /под форма на фин пясък или пепел/.
От „Активни потребители“ нямат разумно обяснение за това, освен че е евтина компенсация за тегло и обем на продуктите. Експертите на асоциацията са на мнение, че нито една от нетрадиционните съставки няма място в оригиналните рецепти за тези салати. Нито една от добавките не подобрява качеството на продуктите, или носи каквато и да е полза за здравословното състояние на консуматорите.
Влаганите химикали и заместители са от полза само за производителите на индустриалните салати – намаляват себестойността и удължават трайността.


