Яйцата за Великден крият опасности за здравето! Ето съветите на топлекар за това как да се предпазим
ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Проф. д-р на медицинските науки Никола Александров е прочут у нас като един от виновниците страната ни да е сред водещите производители на космически храни. Дългогодишният шеф на отделението по токсикология в Военно медицинска академия е бил ръководител и на екипа, изследват българските натурални пробиотици и синбиотици - на базата на Lactobacillus bulgaricus и производството им за масова употреба, а не само за космонавти и спортисти.
Ето какво казва опитният токсиколог пред "Час Пик" - притурка на в. "Ретро", за опасностите, които дебнат здравето ни покрай пищните великденски трапези.
- Проф. Александров, какви опасности дебнат българите покрай тежките софри на Великден?
- В последните няколко години българинът се научи да празнува по-културно, т.е. да не преяжда и да не препива като за последно. Хората вече са по-умерени, по-дисциплинирани, но традиционно българинът обича да празнува на маса особено в малките градове и в селата.
- Ядат се много яйца. Какви опасности крият те?
- Яйцата могат да бъдат безопасни, ако са добре сварени. За целта те не бива да бъдат варени по-малко от 10 минути, в никакъв случай вътрешността на жълтъка да не остава леко сурова, колкото и някой да обича рохки яйца. Причината е, че ако продуктът е инфектиран, дори в малка, недобре сварена част, заразата може да се пренесе у човека. Обикновено познаваме частните стопани, когато пазаруване от тях, и предварително сме наясно, че те ни продават прясна стока. Далече по-опасно стои въпросът с яйцата, които се продават от тротоарни търговци. Някои се подвеждат да купуват от тях, тъй като цените са по-ниски, но пък не е ясно дали не са престояли и негодни. Това не може да се установи, когато яйцето е цяло, а само след счупване, когато завони с характерната миризма на сяра.
- Какви зарази може да има в едно недобре сварено яйце?
- Най-вече салмонелни организми, причиняващи салмонелоза. Затова преди варене яйцата трябва да бъдат измини добре със сапун. Тези инфекции се разпространяват чрез птиците, твърде неприятни са и категорично могат да ни развалят празника.
- Какви са симптомите на салмонелозата?
- Симптомите са твърде характерни: гадене, повръщане, главоболие, висока температура, стомашни болки и диария.
- Може ли човек със салмонелоза да се лекува вкъщи?
- Не е желателно, трябва да се потърси лекарска помощ, дори болнично лечение за няколко дни. При това заболяване се получава обезводняване за твърде кратко време. Основният проблем е именно в това – човек губи с водата и много соли. Оттам следва електролитен дисбаланс. Салмонелозата е особено опасна за малките деца и по-възрастните хора, чиито организми нямат бързи адаптационни възможности и могат да получат редица усложнения в организма. Затова още при първите признаци на заразата, трябва да се потърси лекар и започне лечение. Заедно със системите за вливания се предписват и определени антибиотици, които спират процеса.
Особено важно е, след като великденските яйца се сварят и боядисат, да бъдат съхранявани в хладилник. В никакъв случай не бива да ги държим на стайна температура, за да ни е красив интериорът, защото това може да ни струва много. Можем да ги наредим на масата малко преди да дойдат гостите. На хладно място те могат да бъдат годни за консумация и безопасни дори десетина дни след Великден. От престоялите на стайна температура яйца човек може да се натрови още на втория ден.
- По великденските празници хапваме доста яйца – вкъщи, с роднини, с колеги в работата. Как влияят те на холестерола, колко е оптималният брой, който можем да изядем, без да навредим на здравето си?
- Холестеролът не се повлиява от количеството на яйцата, тази теория вече е опровергана. Мит е, че той се увеличава в резултат на мазнини, белтъци и жълтъци.
Проблем обаче човек може да има от голямото количество яйчен белтък. Организмът се пренатоварва с белтъчини, храносмилателната система се затруднява.
Затова се препоръчва възрастните хора да не консумират повече от 2-3 яйца, а младите могат и 3-4 дори 5 на ден. Редно е обаче след повече консумация на следващия ден да не се приемат отново. Всъщност самият организъм се пренасища и не ги иска.
- По празници си позволяваме и повече алкохол от обикновеното. Има ли правило за пиене така, че да се спасим от махмурлука и как всъщност можем да го преодолеем без хапчета?
- Единствената рецепта за пиене срещу махмурлук е да се пие качествен алкохол и да не се прекалява с количеството – все неща, които за повечето българи са неизпълними. Добрата новина е, че в последните години контролът на пиенето менте е строг и в магазините фалшиви питиета почти няма. Опасни са тези от домашно производство.
В домашните казани проблемът е във ферментацията. Ако се извършва ферментация с костилките, се получава двоен токсичен ефект. От една страна, чрез костилките се получават малки количества метилов алкохол и отделно в някои от тях се получават цианови съединения, които действат на организма, довеждат до главоболие и тежки увреждания.
Ракия да се консумира само ако сме сигурни, че няма примеси в нея. Колкото до махмурлука лактусбацилус булгарикус е най-доброто средство срещу него. Той се съдържа в пробиотиците на капсули. Има го и в киселото мляко, но само в истинското, което също трудно се намира на пазара.
- По Великден се хапват и много зелени салати. Опасни ли са нитратите в тях? Много се говори, че докарват рак.
- Нитратите действително са канцерогенни не само в големи количества, но и когато се консумират редовно със салатите, особено напролет. Те се натрупват в организма и водят до мутиране на клетката и така се образуват тумори. Най-честата локация е рак на дебелото черво, тъй като в най-големи количества те се концентрират в него.


