ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Правителството на Япония за първи път в историята на страната издаде днес разрешение за износ на черен хайвер. Това стана възможно, след като Токио изпълни всички процедури, свързани с международните ограничения върху доставките на този деликатес. Те се регулират от Вашингтонската конвенция за международна търговия със застрашени видове от дивата фауна и флора.
Изисква се официална регистрация на развъдниците за есетра и преработката на хайвера им и ред други правила. Есетрата е внесена в Япония от СССР през 1983 година.
След поредица експерименти, отглеждането й започва през 2000 г., а през 2013 г. черният хайвер е пуснат на вътрешния пазар. През финансовата 2014 година в Япония са продадени общо 60 кг от този продукт. Цената варира в зависимост от сорта - например, 20 гр буркан с висококачествен хайвер от Миядзаки струва почти 13 000 йени /около 108 долара /.
Тази година Япония планира да продаде около 200 кг черен хайвер, а неговите експортни доставки ще започнат през следващата година, предимно за съседни азиатски държави, но в бъдеще не се изключват продажби в Европа и САЩ. /ТАСС


