BG EN

„Здравословните“ храни, които ни убиват

Трагедии

„Здравословните“ храни, които ни убиват

69670
на 02.06.2014
„Здравословните“ храни, които ни убиват

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Милиони хора по земното кълбо и много българи всеки ден се залъгват, че се хранят здравословно. Някои направо са се превърнали в маниаци – по цял ден броят калориите в ястията и  прозрачно тънките филийки. Не дай Боже случайно да куснат грам мазнинка, самонаказват се жестоко с глад. Не смеят да посегнат нито към люспа чипс и парченце луканка, нито към апетитна шкембе чорба или залък домашна баница. Очевидно тези милеещи за здравето си хора, което по принцип е похвално, просто не са запознати с последните изследвания на голяма група учени, ръководени от световноизвестните диетолози Лоран Антонучи и Лиса Московиц. Те обясняват, че т.нар. здравословни храни в много случаи са чиста лъжа. Нещо повече – тези продукти са се превърнали в истински злодеи за стомаха, кожата и кръвта ни.

препоръчано

Ето я последната дума на специалистите по диететика:

 

. Прясното мляко.  Да, при диети то е важно за да си набавим калций в организма, особено полезни би трябвало да са млеката с изкуствено добавен калций.  Само че вече е доказано, че изкуствено добавените витамини и минерали към храните, не се усвояват от организма. Те се приемат като чужди тела и утежняват работата на черния дроб. Освен това млякото в повечето случаи е пастьоризирано и полезният калций в него отдавна е преминал в неорганичен, така само уврежда кръвоносните съдове и органите.

. Кремчета от нишесте и кисели.  Едва ли има повече реклами, посветени на този артикул. То не са уверения в диетичните качества и витаминозната им сила, то не е чудо.Специалистите обаче вече търсят кой е позволил това подобие на храна да участва дори в захранващото меню на бебенцата, да се предпочита в детските градини и училищата. От години да продължава да се приема и от възрастните, заблудени в диетичното им качество.  Истината  е друга: нишестето в кремчетата запушва нежните тъкани в черня дроб и действа като лепило, което слепва нечистотиите. Така спомага за образуването на чернодробни и жлъчни камъни.

. Пълнозърнест черен хляб. Няма човек, който държи на нормално телесно тегло и спазва здравословен хранителен режим, който да не ги купува. Но, внимание! Този хляб се прави от бяло брашно, в което се слагат вредни бои. Целта е да имитират тъмния му цвят. Още една причина да не е полезен – при замесването на тестото се използва вредната термично обработена мая, набухватели, консерванти и подобрители. Този хляб няма нищо общо с черния хляб от истинското ръжено брашно, който са месили нашите баби. Той е опасен за организма!

. Натуралните сокове. В тях е голямата измама и истинската далавера за производителите. Поне 90 на сто от рекламираните марки уж натурални сокове, направени едва ли не от току-що набрани портокали, ябълки, череши и др.,са си чиста химия. Някои дори боядистват чашата и устата на дечицата. А напоследък се продават и уж с парченца плодове. Тези измамни късчета се правят със специални машини от желатин и нямат нищо общо с портокалите и грейпрфруктите. Споменатите „натурални” сокове, рекламирани като много здравословни, бъкат от вредни оцветители и стабилизатори. Няма как – иначе ще се утаяват и лесно ще се развалят. В интерес на истината предприемчиви магазинери са си купили машинки за натурални сокове и продават малки шишенца с т.нар. фреш. Само че ги правят от изгнили, развалени и червиви плодове. Машината ги смила и към тях се добавя пулпа от вода, захар, изкуствени аромати. Не бива да се забравя, че всеки, дори сок от прясно изстискан плод, а не химически създаден, губи полезните си качества /витамини и ензими/ няколко минути след направата му.

Консервите. Те направо са канцерогенни поради метода за консервиране. Особено що се отнася за рибите, месата и пастетите.

Маргаринът. Битката между маслото и неговия заместител маргарина продължава. Да, маргаринът съдържа по-малко калории, но пък отдавна не е тайна, че е богат на трансмазнини, които повишават лошия холестерол.Още: прави се от евтиното и изключително вредно палмово масло, което пък е канцерогенно и води до рак. То е и суровина за производството на пластмаси. По-добре изключете маргарина от менюто си ,за  предпочитане е маслото с по-ниска масленост.

Модерен стана т.нар. маргарин с фибри. Това си е чисто търговски трик, защото всеки знае  какво представляват фибрите. Те са баластните вещества, които остават след разграждането на храната и преминавайки през чревния тракт завличат със себе си слуз, утайки и токсини. Затова са много полезни. Само че такива фибри в маргарините няма! Те се намират само в плодовете, зеленчуците и зърнените храни.

Сушените плодове. Пълна заблуда, че са здравословна храна. Запомнете, ¼ чаша сушени плодове съдържа повече от 100 калории. Много по-добре е да заложите на пресните и замразените плодове. Освен ,че съдържат по-малко калории, те са богати на повече течности.

Салатите. Прясна ,свежа  и хрупкава салата – прекрасно здравословно ястие. Но когато я полеем с купешките салатни сосове и дресинги, всъщност съчетаваме нещо толкова полезно, с нещо изключително вредно. Огромният брой Е-та, мазнините , консервантите, веднага ще ни убедят в тяхната вреда. Затова вместо да използваме купешкия дресинг без мазнини, предлаган в различни разновидности като диетичен, по-добре е сами да си направим дресинги за салата от комбинацията: балсамов оцет, лимонов сок, черен пипер, куркума и малко горчица. Защото купешкият съдържа и голямо количество вреден натрий.

. Модерните протеинови блокчета. Заради рекламите им, че  симпатичните десертчета и вафлички са изключително диетични и полезни за организма,  хората напоследък луднаха по тях. Най-вече младежите. Става дума за шоколадови десертчета с различни имена, обработени уж с фибри и протеини. Пълна измислица, нищо че на пръв поглед приличат на здравословна закуска. Всъщност те съдържат 2 пъти повече мазнини и въглехидрати от едно обикновено шоколадче.

. Шоколадът с мляко – с тази невинна на пръв поглед топла напитка направо се спекулира. Уж тя била много полезна за здравето на подрастващите малчугани, но и за възрастните. Да, шоколадът е полезен, но само когато е суров и от истински съставки. Всичките шоколади, които се продават в търговската мрежа в България всъщност са вредни. Те са направени от захар, сухо мляко, хидрогенирани мазнини, Е-та, консерванти, сгъстители, печено какао на прах – все вредни съставки.

. Рулца от суши. Също станаха модерни напоследък. Но и те категорично бяха заклеймени от диетолозите. Нищо ,че изглеждат малки и диетични. Оказа се, че само едно рулце суши може да съдържа над 500 калории. Особено тези, които са пържени, имат крема или майонеза.

Диетичните меса. Към тях спадат телешкото без тлъстини, пилешкото и др. Обикновено  хората им се доверяват когато прилагат т.нар. протеинови диети. Само че те водят до  деминерализация на тялото ни. Казано иначе – при висока консумация на месо, мляко и млечни продукти, губим много повече калций, желязо , магнезий и други минерали, отколкото можем да си набавим по естествен път. Вече е доказано ,че в днешно време хората консумират доста над необходимото количество протеини, което им донесе сериозни болести.

 

 

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 23 ноември - успешен ден за Близнаците, увеличение на приходите за Скорпионите САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 23 ноември - успешен ден за Близнаците, увеличение на приходите за Скорпионите
ПИК TV x
Проф. Георги Рачев с топ прогноза пред ПИК TV: Студ сковава страната през следващите дни - ще виждаме какво дишаме! Лошото е, че... (ВИДЕО) Проф. Георги Рачев с топ прогноза пред ПИК TV: Студ сковава страната през следващите дни - ще виждаме какво дишаме! Лошото е, че... (ВИДЕО)
ново
Днес: 69
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК