БОМБА в ПИК! Домусчиев обяви война на крадците в енергетиката! Лъсват мръсните зависимости на олигарсите! Шефът на КРИБ дава на Цацаров мафиотите, подписали договорите с американските централи!

ЧАС ПИК

БОМБА в ПИК! Домусчиев обяви война на крадците в енергетиката! Лъсват мръсните зависимости на олигарсите! Шефът на КРИБ дава на Цацаров мафиотите, подписали договорите с американските централи!

72707
на 10.09.2015
БОМБА в ПИК! Домусчиев обяви война на крадците в енергетиката! Лъсват мръсните зависимости на олигарсите! Шефът на КРИБ дава на Цацаров мафиотите, подписали договорите с американските централи!

Последвайте ни в Google News Showcase

Работодателските организации ще проведат на 30 септември протест срещу поскъпването на електрическата енергия за бизнеса. Проблемът с електроенергията става все по-тежък. 

WINBET – забавление онлайн с над 2000 слот игри! (18+)

препоръчано

Работодателите настояват от 1 ноември цените да електроенергията да се върнат на нивата от преди 1 август 2015г. Второто им искане е да се направи пътна карта за реформи в енергетиката. Искат и законодателни промени, които включват отмяна на възможностите за включване на нови мощности, мораториум върху задължителното изкупуване и изкупуването по преференциални цени на електроенергия от обекти, които са включени в експлоатация след 1 октомври 2015 г., както и разкриване на информация за собствениците, договорите и дейността на дружествата, чието производство се изкупува по преференциални цени.

ПИК потърси по горещата тема Кирил Домусчиев, председател на най-голямата работодателска организация КРИБ.

 

Интервю на ИВАЙЛО КРАЧУНОВ

 

- Г-н Домусчиев, инициативите, които предприе ръководството на КРИБ по темата с предстоящото увеличение на цената на електричеството ще доведат ли до ефективното намаляване на такса Задължение към обществото?

- Ръководството на КРИБ е подложено на много голям натиск от страна на много наши членове и браншови организации, които са силно потърпевши от увеличението на цената на електроенергията, което дойде на база на близо 70%-ното увеличение на такса Задължение към обществото.

Не само ние от КРИБ, но и другите работодателски организации няма как да не реагираме, тъй като този проблем е много сериозен.

- До какво ще доведе увеличението на цената на електроенергията?

- До закриване на много предприятия. Ще рефлектира и върху цените на много стоки от вътрешния пазар.

Но най тревожното е, че фирмите за да компенсират това увеличение ще прибегнат до съкращение на работници, орязване на социални придобивки и спиране на определени производства.

Българският пазар е много малък и много фирми предпочитат да продават продукцията си в чужбина. Това няма как да се получи, тъй като нашите конкуренти на световните пазари ползват съвсем други цени на електроенергията и това по никакъв начин няма как да бъде компенсирано.

За разлика от всички екзотични производители, за които цената на електроенергията е преференциална, на нас никой по международните пазари не ни плаща преференциални цени за нашата продукция.

Има индустрии и отрасли, които в средносрочен план са обречени да загинат.

В тази посока бих искал да кажа, че един от членовете на КРИБ - Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК) възложи проучване на "Ърст & Янг" - Германия (Ernst & Young) за оценка на икономическите и фискалните ефекти от изменението на такса Задължение към обществото. Същата компания е правила такива проучвания за много западни правителства и банки.

- Какво показа това проучване?

- Проучването показа много тревожни цифри. Интересно е, че до този момент нито правителството, нито КЕВР са си направили труда да направят подобни изследвания и да проучат какъв ще е ефектът на въздействие от повишената цена на електроенергията и неправенето на реформи.

Интересното в това проучване е, че подкрепата за ВЕИ-генерации и невъзстановяеми разходи формиращи т.нар. такса Задължение към обществото имат потенциал да затрият годишна продукция в реалния сектор на България за над 10 млрд. евро и добавена стойност за близо 2 млрд. евро.

212 млн. евро ще е спадът в годишните инвестиции, а загубата на работни места ще е със 106 000 работници.

Това са средносрочни ефекти, които ще доведат до апокалиптичен сценарии, които ще претърпи индустрията.

Не само българските предприемачи, техните браншови организации и КРИБ, но и експертите от Европейския съюз предначертават една нерозова картина за нашата икономика.

- Началникът на КЕВР Иван Иванов, обаче продължава да сипе нападки върху Вас и бизнеса и да не отстъпва за цената на електроенергията. Още ли стоите зад искането си за неговата оставка?

- Оставката на председателя на КЕВР Иван Иванов я искат всички работодателски организации. Това не е само мое лично мнение.

Ние продължаваме да настояваме за неговото отстраняване, тъй като това е в правомощията на парламента. Той може и достойно да си подаде оставката, след всичките манипулации, които се опита да направи, за да защити увеличението на цената на електроенергията.

Действията му показват, че той или е изключително некомпетентен или е просто един некомпетентен лъжец. Боравеното му с цифри буди смях дори и за учениците от първи клас.

Възможно ли е при положение, че той обявява, че с 15 лева е паднала компонентата Задължение към обществото в сметките на всеки един гражданин, а в същото време твърди, че със 16 стотинки ще поевтинее цената на електроенергията за населението.

От 15 лева, с които трябва да поевтинее компонентата до 16 стотинки разликата е сто пъти. Явно той има много сериозни проблеми с математиката.

 - Партийният началник на Иван Иванов - Иван Костов е завършил висше образование по математика. Защо атакувате толкова яростно Иванов, та не е ли просто той една маша в ръцете на Костов?

- Не е в моята компетенция да давам оценки за това кой на кого е маша. Но искам да кажа, че една от мерките, които ние от КРИБ ще предприемем за всеки един съмнителен случай на злоупотреба и на корупция, е да подаваме сигнали до главния прокурор Сотир Цацаров.

Не случайно КРИБ изготвя с помощта на наши членове юристи два сигнала до Сотир Цацаров.

Единият сигнал касае кой, кога, защо и по какви причини е подписал договора с Американските централи. Ще настояваме да се разследва кои са лицата положили подписи под тези договори. Ще попитаме защо не е потърсена отговорност от бившите министри и шефове на НЕК и защо няма наказани.

Това касае и анексите, които са били подписвани през 2006 г., които направиха неразбиваеми договорите с Американските централи и ощетиха цялото общество с милиарди левове.

Принципът е, че не е виновен този който яде баницата, а този който му я дава.

Ние искаме да се установи кой е давал баницата. И дори прокуратурата да не успее да си свърши работата, поне обществото ще види кой стои зад тези договори. Тогава ще се видят връзките не само на Иван Иванов, но и на много други хора.

- Кой е вторият сигнал, който ще депозирате до Цацаров?

- Той касае всички злоупотреби, които са извършвани във ВЕИ сектора още от самото му основаване. Ще повдигнем и въпроса за всички кражби в енергетиката, които до този момент все още не са предмет на разследвания.

- Очаквате ли, че след подаването на сигналите ще се разсекат корупционните интереси на олигарсите, които задкулисно прибират десетки милиони от енергетиката?

- В момента ние подготвяме няколко поправки, които ще предложим чрез депутати в Народното събрание. Те касаят задължителното разкриване на информация на собствениците, договорите и дейността на дружествата чието производство изкупува електроенергия по преференциални цени.

Така ще стане ясно на цялото общество кой кое е в енергетиката. Всеки ден излизат нови и нови лица. Навсякъде има жесток конфликт на интереси, но по никакъв начин това нещо не се санкционира и всичките тези хора продължават да си прокарват закони и съответни политики, които ги облагодетелстват. Те определят и кой ще е председателят на КЕВР, който определя цените.

И какво се получава в крайна сметка? КЕВР проверява кой ще плати сметките на зелената, кафявата и всякакви други мафии.

Това е ситуацията в нашата мила родина. И ние трябва да бъдем непримирими в борбата с тези аномалии, които унищожават българската икономика и бъркат в джоба на обикновените граждани. Не случайно България е най-бедната държава в Европа. И не виждам това как може да се промени.

Всички поправки, които предлагаме да се въведат - мораториум върху всякакви мощности, включително и производството на електроенергия от животински тор и всякакви други екзотики, и останалите ни идеи са изключително полезни. Очаквам Народното събрание и изпълнителната власт да си свършат работата, защото до момента въпреки много ни срещи не виждаме да е свършено кой знае какво по отношение на противодействието на злоупотребите в енергетиката и кражбата на ток.

 

 

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Ексклузивен хороскоп на Алена за Цветница - Близнаците да се откажат от нови занимания, Лъвовете да разчитат на интуицията си САМО В ПИК! Ексклузивен хороскоп на Алена за Цветница - Близнаците да се откажат от нови занимания, Лъвовете да разчитат на интуицията си
ПИК TV x
Виктор Димчев пред ПИК TV: Борисов е преценил, че ППДБ ще са малкото братче на ДПС, а не големият ръжен в ръката на Агата (ВИДЕО) Виктор Димчев пред ПИК TV: Борисов е преценил, че ППДБ ще са малкото братче на ДПС, а не големият ръжен в ръката на Агата (ВИДЕО)
ново
Днес: 27
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК