Вход
София
Времето в София 19 o C

Борисов - тяло, в което не живее разум

Борисов - тяло, в което не живее разум

на 04.04.2013
2133
19
Борисов - тяло, в което не живее разум
04.04.2013
19
2133

След Командира, Класната, Царя и Свинаря дойде Крали Марко

Бунтарят Евгений Дайнов прави  дисекция на Бойко-Борисовия провал във властта в най-новата си книга. „Варварите. Управлението на ГЕРБ 2009-2013 г.“ излиза с печата на издателство „Милениум“ и ще взриви книжния пазар на 18 април. 

Предлагаме ви откъс от горещото четиво на Дайнов.

След неимоверното усилие за собственото си „озападняване” през втората половина на 90-те българското общество се свлича назад, към все по-примитивни форми на осмисляне на себе си и на своите цели. Част от това свличане е склонността на народа да мисли политиката в митологични категории.

През 2001 година народът избира да прати в запаса „Командира” (премиера Иван Костов) и „Класната” (председателя на парламента Екатерина Михайлова), идентифицирали се с усилието за превръщане на България в западна страна. На тяхно място народът избира „добрия Цар”, който няма да ги командва като Командир, нито да ги наставлява като Класна, а просто ще ги „оправи”.

След разочарованието си от Царя, народът залитва в посока „свинаря Ивайло”, роля, поета през 2005 година от Волен Сидеров. Това преместване на съзнанието никак не е за подценяване. Единствената причина “Атака” да не влезе в парламента като втора-трета политическа сила през 2005 година е недостигът на време. Просто към момента на изборите недостатъчно избиратели знаят, че “Атака” съществува. При избори, проведени месец-два по-късно, резултатът би бил коренно различен.

„Свинарят” обаче така и не поема властта и не се превръща в митична спасителна фигура. Затова тройната коалиция стартира с най-ниското доверие в историята и е толкова мразена в нейния край. В недоволството си срещу БСП, НДСВ и ДПС електоратът отново търси – и този път намира – митологична фигура. След Командира, Класната, Царя и Свинаря идва ред – ни повече, ни по-малко – на Крали Марко, олицетворяван от Бойко Борисов. До края на мандата си Борисов ще остане в рамките на митологичното съзнание.

На 4 януари 2013 година, например, в сайта на агенция ПИК легендарният журналист Иван Гарелов ще отсече: „Сравнявахме те с Крали Марко, а ти се оказа бай Ганю”. А през пролетта на същата година, когато на бял свят излизат неопровержими документи за криминалното минало на премиера, медийното му обкръжение ще се мобилизира, за да го преопакова като Индже Войвода – бил разбойник, ама станал народен закрилник...

От момента на появата си на публичната арена, в качеството си на секретар на МВР, Борисов придобива аурата на „народен герой”. Огромен, силен и небрежно облечен, той във всичко противостои на типичните представители на политическия елит. Застанали до него, те изглеждат дребни, криещи се зад костюмите и вратовръзките си, и зад витиевато-бюрократичния или „еврократския” си речник, който в очите на българите служи единствено за замъгляване и скриване на „истината”.

Борисов е първият, който говори разбираемо – описва работата си с думи от всекидневния език на българите. Освен това Борисов е „земен”. В изредилите се преди него типажи единствено Желю Желев е такъв, но поради самоосъзнаването си като философ той не успява да скъси дистанцията с народа. В сравнение с всички предшестващи го типажи, Борисов е уникален. „Основният коз на премиера е в провала на българската демократична бутафория и в девалвацията на “елитарната” политика”, натъртва психиатърът Николай Михайлов пред в. Труд на 1.9.2012 г. „Властта на Борисов е комшийска власт. Власт на себеподобен. Тази илюзия е основният му коз. Разхожда се в телевизора като в заден двор. Не му е нужна линия на поведение, движи го инстинкт на демагог.”

Отрицанието на онова, което в България минава за елитарност, е в основата на явлението „Бойко” – особено ако огледаме неговите предшественици на премиерския пост. Ако опишем Филип Димитров като „интелектуален”, Любен Беров като „стреснат”, Жан Виденов като „неразбиращ”, Иван Костов като „волеви”, Симеон като „добричък” и Сергей Станишев като „замаян”, описваме състояния, разполагащи се в душата и ума на съответния лидер. За разлика от всички тях, Бойко Борисов е... тяло.

Най-малкото, изброените негови предшественици (освен Виденов) са написали поне по една книга. А Борисов си признава, че е прочел само една книга – приключенския детски роман на Карл Май „Винету”.

„Бойко е мораториум на критическия разум, това трябва да се помни. Невъзможен е без тази подробност,” предупреждава д-р Михайлов.

Цялата политическа философия на Борисов е в неговото тяло и в посланията, което то излъчва. Професор Ричард Темпест, културолог и политолог, роден от майка българка и баща англичанин, представя следния анализ на явлението във в. Преса от 14 май 2012 г., правейки паралели между Путин и Борисов:

Подобно на Путин, Бойко Борисов има мощно физическо излъчване. Двамата лидери са телесно фрапантни, с атлетическа идентичност, която в голяма степен се дължи на връзката им със спорта. Те са много по-телоцентрични от повечето съвременни политици. Путиновото тяло доминира в руското политическо пространство, докато Путин доминира над своето тяло и начина, по което то се освещава от медиите. Същото важи за българския премиер... Двамата програматично излагат на показ физическото си Аз. И защо не? Бившият и сегашен руски президент е в най-добра физическа форма от всички мъже, управлявали някога Русия... По същия начин Борисов физически превъзхожда всички свои предшественици в България, както и лидерите на съседните страни.

През есента на 2005 година именно „земните” и „телесни” качества на Борисов му гарантират избирането за кмет на София, въпреки слабото му представяне като секретар на МВР (останало в обществената памет с безпомощната реплика „Ние ги хващаме, те ги пускат...”). След първия тур на изборите, в. Стандарт на 1 ноември 2005 г. напипва основанията за успеха: „Българските избиратели получават главоболие от апаратния и нищо незначещ изказ, употребяван от мнозинството политически персони. Обратно на тях Борисов казва имената на проблемите на езика на улицата... Вижданията му са смес от популизъм и истина, изразени във форма, в която ги чуваме всеки ден по софийските улици. Генералът притежава политическа харизма, а директността, с която говори по различните обществени проблеми, се харесва на хората.”

Към 2005-2009 година и българското общество, и неговият елит са се отказали от усилието да удържат България в европейско състояние – в Белия свят, по терминологията на Георг Краев. Затова няма нищо по-естествено от това някой силен и „земен” пришълец от Черната земя да бъде извикан, за да му бъде връчена властта.

Този акт е окончателното легитимиране на „долницата” в живота на българския полис. С влизането си във властта Борисов вкарва цялата „долница” на Черната земя там, където се вземат важните за държавата решения.

За тази опасност предупреждава още през 2005 година в. Стандарт в горецитираната статия: „Генералът, разбира се, носи и много недостатъци – милиционерския му подход към политиката и към проблемите в публичната сфера, пренебрежителното отношение към партиите, свободното цитиране на прякори на мутри и личните му познанства с повечето от героите на подземния свят...”

Едно от първите неща, които Борисов прави като кмет, е да легитимира и чалгата. Часове преди началото на учебната 2006-7 година, кметът на София приема като стара приятелка сръбската чалга-звезда Цеца Величкович, вдовица на сръбския главорез Аркан. С това посрещане Борисов едновременно утвърждава две носещи греди на „долницата” – чалгата и главорязането. От своя страна Цеца се възхищава на неговото, разбира се, тяло.

В. Стандарт публикува следния умилителен репортаж за срещата между двамата: „Цеца Величкович и Бойко Борисов се срещнаха в Столичната община и си говориха сладко близо 40 минути. Суперзвездата на Сърбия призна, че харесва силни мъже като софийския градоначалник...  Кметът й подари везана покривка и плакет на храм-паметника "Свети Александър Невски". Най обичам песента на Величкович "Забранен град", призна Борисов и обеща да я чуе на концерта й довечера на националния стадион "Васил Левски".”

Борисов се налага като тяло, в което не живее разум. А такова тяло умее единствено да поглъща и изхвърля. В този смисъл Борисов е еманацията на чалгата, чието послание е изключване на разума и отдаване на телесните щения, тук, сега и веднага. Отложеното потребление и сублимираните телесни прищявки – двете неща, които според Вебер и Фройд са в основата на цивилизацията и на развитието – са зачеркнати от чалгата. Зачеркната, с други думи, е самата цивилизация. Обществото, прекланящо се пред телесността, си я получава като власт над себе си.

През лятото на 2009 година именно силата, откровеността и простотата, която Борисов излъчва, убеждават избирателите да му връчат върховната власт в страната. Подкрепата идва не само от митологично разсъждаващото простолюдие, но и от голяма част от образованото – и особено проевропейското малцинство. То се надява, че насочена в правилна посока, неговата сила ще помете тържището, в което централната власт се е превърнала по времето на тройната коалиция.

И мнозинството, и малцинството излъчват еднаква заръка към новия министър-председател – да върне реда и наложи справедливост. На образованите хора особено импонира непрестанното говорене на Борисов за ролята и отговорността на партиите. След почти десетилетие неглижиране и дискредитиране на партиите, това само по себе си звучи като заявка за връщане към проверени „западни” модели на управление.

През лятото на 2009-та коментаторите и анализаторите нямат никакво съмнение относно това, какъв точно мандат е получил Бойко Борисов. На 24 юли Антоний Гълъбов споделя с BulgariaNews:

…очакванията към Бойко Борисов и към кабинета му са… да бъде ремонтиран един повреден кораб, да бъдат коригирани изкривени неща, да бъде приведена в движение администрацията и да бъде гарантирана сигурността на хората. Това са очаквания по-скоро за възстановяване на нормалността, отколкото за постигане на неочаквано богатство за всички. Така че тази среда е по-скоро подпомагаща Бойко Борисов.

Според германския журналист Детлеф Щайн, коментиращ първите 100 дни на Борисов пред Дойче веле на 4.11.2009, обществената заръка към Борисов е по-широка: „(Хората)очакват енергична борба срещу корупцията и организираната престъпност от една страна и постигане на европейски стандарт на живот от друга.” В крайна сметка обаче всички анализатори са съгласни със заключението на Гълъбов в горецитираното интервю: „Големият залог на управлението на Бойко Борисов е съхраняването на общественото доверие в това, че той наистина е агент на промяната и ще придвижи страната напред”.

Така изглежда обществената заръка към Борисов в разгара на лятото на 2009-та. Бидейки резултат от огромното обществено отвращение от тройната коалиция, тази заръка е широко подкрепена. За пръв път след Иван Костов български премиер получава реален мандат, за да възстанови разклатените основи на държавата и демокрацията и, паралелно с това, да рестартира дълго отлаганите реформи от „втората” вълна – такива, онасящи се до върховенство на закона, администрация, образование и здравеопазване.

За няколко месеца изглежда, като че всичко това ще се случи. През първите сто дни на своето управление ГЕРБ и Борисов се радват на немислимите 77% обществено одобрение – очевидна гаранция, че колкото и трудни стъпки да предприеме Борисов в правилната посока, ще бъде подкрепян, както никой реформатор в България никога не е бил.

Малко хора си представят, че цялата тази сила, събрана на едно място, няма да доведе поне до някакви позитивни резултати. И никой дори не допуска мисълта, че вместо да възстановява и реформира, управлението на Борисов ще бъде толкова унищожително, че към неговия край хората ще си спомнят за тройната коалиция като за някакви почти безобидни палавници. И че ще свалят именно него от власт – нещо, което не направиха с тройната коалиция.

Единственото предупреждение идва отвън. „Бойко Борисов отдавна е влязъл в общественото съзнание като "силния мъж", пише германският дипломат и специалист по България Клаус Шрамайер за Дойче веле от 23.07.2009; и добавя: "Неговото свръх-самонадценяване е опасно. То може да доведе до авторитарна форма на управление."

Сподели:
Напиши коментар »
(19)
1
Каквото и да се пише и говори истината е една: Борисов с неговата властваща и действаща вопиюща некомпетентност, наглост и егоцентризъм нанесе такава вреда и щети в България, каквито нито една война, природно бедствие или катаклизъм можеха да причинят! Надеждата, не вярата, е, хората да са поумнели и да не изберат отново това всеизяждащо тяло, което подобно на акула има само инстинкти за унищожение, с цел удовлетворяване на огромния си, жесток за другите, апетит.
2
Дано наистина хората да са поумнели и да не изберат това атрофирало от преяждане тяло с наклонената на една страна глава с болен мозък.
3
Грешката е, че се прави анализ на една обикновена личност като Борисов, а на трайно опрастаченото общество - започнете от медиите като bTV(създадени специално за това) и пр., и пр.
4
Според мен,без на налагам мнението си,когато се говори,анализира и оценява г-н.Бойко Борисов,трябва да се внимава много.Той преставлява една сложна и силно непредвидима личност.Смятам,че заковаването на вниманието към неговата въшна изява е голяма грешка.
5
Не се опитвай да се дистанцираш, Дайнов! И Костов с фалшивата си компетентност и Борисов с откровената си безпросветност са ваши. Те са десни. Имат девиза на десните: "Бедните да го духат". Затова стигат до там докъдето стигнаха. Май напразно ти и другите десни шамани изхарчихте толкова пари на вашите бърбън-ментори.
6
браво ДАЙНОВ,точен сте в анализа си за нашия избор!Ние сме си виновни винаги избираме кухи спасители,а не съдържание!
7
Този соросоид какво плюе сега Тиквата!?! Нали той лобираше за него преди 5 години! Ако не бяха производните на "Отворено Общество", Бойчо никога нямаше да стане премиер!
8
Въртя, сука проскубаният псевдохипар и рокаджия Евгений Дайнов и най-накрая се върна в лоното на Партията-майка, с чиято помощ се изучи в Лондон и в чиято Партийна школа беше преподавател преди 1989 г. Няма да излага баща си - член на ЦК на БКП и несменяем кореспондент на Работническо дело в Лондон по времето на Бай Тошо я!
9
От последния анализ на "частния ГДБОП" става ясно, че котерията ББ-Пашата ще понесе лесно удара от краха на Кипърските офшорки, но наближаващата буря от офшорлийкс може да бъде фатална за котерията.
10
А дали наистина е прочел Винету или само е гледал филма ?!
11
Дайнов може да продължи линията на разсъжденията си по посока на следното:ГЕРБ са последните отломъци,последната утайка на комуниестическата мафия в стария и вид.Днес тя е олигархия,но не в Платоновия смисъл,а в българския-олигархът като новия бай Ганьо,официализиран нахалник,казионно парвеню.ГЕРБ са прислугата на партията-охранители,физкултурници,фатмаци,биячи от милиционерските управления,шофьори,пожарникари,провинциални партийни секретари като Цачева от Плевен.Другото е,че едни и същи хора ни управляват от 9 септември 1944г. досега-партизаните,после техните деца,сега внуците им.Затова демокрация ще има в България на куково лято.Дори и партията на Кунева е партия на статуквото и там е пълно с кариеристи и опортюнисти,изгонени и артисали от старите партии.Търсят пристан,защото без държавната трапеза са нула.Партиите нарочно търсят послушни и оцапани хора,защото те слушат и изпълняват.
12
отговор на коментар
До Свободна Европа------------ (Ограмотете се преди да се изказвате) -------------------------------Ако някой е крадлив - значи е десен. Няма никакво значение дали е бил фалшив комунист като ББ или фалшив кандидат-комунист като дедо Ваньо Костов.
13
аз дясната да си припомня беше ли ми лошо при тройната коалиция и кое й беше лошото. И не се сещам. Аз имах работа и ми се идексираше всяка година заплатата. Дъщеря ми имаше работа и зет ми имаше работа. След 2009 г. само аз имах работа. Всъщност имаше едно съзнателно внушение че тройната коалиция беше нещо лошо. А НЕ БЕШЕ. ИМАШЕ РАБОТА. ИМАШЕ ПАРИ. И преди и сега не понасят Борис и неговия ГЕРБ. А Евгени Дайнов в началото защитаваше ПЛАМЕННО Борисов и неговото управление. Защо днес не е доволен.
14
не разбирам защо уж десния Дайнов хареса псевдодесния Борисов в 2009-10 г., а аз дясната не го харсвах. Защо аз веднага видях че е чалга политик, а Дайнов видя само чалгата. А за тройната- тогава ме дразнеха и исках да загубят властта, но ако знаех че на тяхно място че дойде Борисов, нямаше да искам това. главно- защото той наистина подмени политиката с чалга-простащина. Морала с демагогия.
15
Жалко, че симпатизантите на ГЕРБ са неграмотни и празноглави . Те просто не могат да осмислят адекватно гореизложената статия.
16
отговор на коментар
+++++++++++++++++123 А дано! Крайно време е истината за ГЕРБерската шайка за излизе!!! Изплюскаха държавата!
17
МЛАДОЖЕНЕЦ СЕ ОБЕСИ,В ЧЕСТ НА МУТРАТА И 30% НА ИЗБОРИТЕ.БОЖЕ КАКВА ИЗМЕТ ЖИВЕЕ НА ТЕРИТОРИЯТА БУЛГАРИСТАН.
18
СДС има огромен потенциал и това плаши Мавъра на Злото от Драгалевци, мангото отдавна знае, че помиярските му фокуси са на свършване, това иде, голям валяк ще мачка цялата измет от крадци, начело с Костов, Румен Овчаров, Трайчо Трайков, Шулева, Милко Ковачев и да не забравяме Доган, Доган най-много плаче за затвор, там ще му е удобно, да си припомни за 90-те диско години, а Костов ще е с манафите в една килия, успех другари от ДС
19
Да подчертая най-важното - ДОЛУ КОСТОВ, НАЙ-ГОЛЯМАТА ЗЛИНА ЗА ОЛИГАРХИЯТА!
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате, ако в момента се проведат парламентарни избори?
архив

– Жоре, как е бившата ти?
– Като градушка е.
– Как така?
– Чука всичко наред...

няма нови новини
Днес: 363
hot
най-четени новини в момента
сега
2345
четат ПИК
сега
четат тази новина
Тези три зодии трудно се доверяват
x