Коментари

Борисов - тяло, в което не живее разум

Само в ПИК
Борисов - тяло, в което не живее разум

След Командира, Класната, Царя и Свинаря дойде Крали Марко

Дата
Дата
37405
Коментари
19
Борисов - тяло, в което не живее разум

Бунтарят Евгений Дайнов прави  дисекция на Бойко-Борисовия провал във властта в най-новата си книга. „Варварите. Управлението на ГЕРБ 2009-2013 г.“ излиза с печата на издателство „Милениум“ и ще взриви книжния пазар на 18 април. 

Предлагаме ви откъс от горещото четиво на Дайнов.

След неимоверното усилие за собственото си „озападняване” през втората половина на 90-те българското общество се свлича назад, към все по-примитивни форми на осмисляне на себе си и на своите цели. Част от това свличане е склонността на народа да мисли политиката в митологични категории.

През 2001 година народът избира да прати в запаса „Командира” (премиера Иван Костов) и „Класната” (председателя на парламента Екатерина Михайлова), идентифицирали се с усилието за превръщане на България в западна страна. На тяхно място народът избира „добрия Цар”, който няма да ги командва като Командир, нито да ги наставлява като Класна, а просто ще ги „оправи”.

След разочарованието си от Царя, народът залитва в посока „свинаря Ивайло”, роля, поета през 2005 година от Волен Сидеров. Това преместване на съзнанието никак не е за подценяване. Единствената причина “Атака” да не влезе в парламента като втора-трета политическа сила през 2005 година е недостигът на време. Просто към момента на изборите недостатъчно избиратели знаят, че “Атака” съществува. При избори, проведени месец-два по-късно, резултатът би бил коренно различен.

„Свинарят” обаче така и не поема властта и не се превръща в митична спасителна фигура. Затова тройната коалиция стартира с най-ниското доверие в историята и е толкова мразена в нейния край. В недоволството си срещу БСП, НДСВ и ДПС електоратът отново търси – и този път намира – митологична фигура. След Командира, Класната, Царя и Свинаря идва ред – ни повече, ни по-малко – на Крали Марко, олицетворяван от Бойко Борисов. До края на мандата си Борисов ще остане в рамките на митологичното съзнание.

На 4 януари 2013 година, например, в сайта на агенция ПИК легендарният журналист Иван Гарелов ще отсече: „Сравнявахме те с Крали Марко, а ти се оказа бай Ганю”. А през пролетта на същата година, когато на бял свят излизат неопровержими документи за криминалното минало на премиера, медийното му обкръжение ще се мобилизира, за да го преопакова като Индже Войвода – бил разбойник, ама станал народен закрилник...

От момента на появата си на публичната арена, в качеството си на секретар на МВР, Борисов придобива аурата на „народен герой”. Огромен, силен и небрежно облечен, той във всичко противостои на типичните представители на политическия елит. Застанали до него, те изглеждат дребни, криещи се зад костюмите и вратовръзките си, и зад витиевато-бюрократичния или „еврократския” си речник, който в очите на българите служи единствено за замъгляване и скриване на „истината”.

Борисов е първият, който говори разбираемо – описва работата си с думи от всекидневния език на българите. Освен това Борисов е „земен”. В изредилите се преди него типажи единствено Желю Желев е такъв, но поради самоосъзнаването си като философ той не успява да скъси дистанцията с народа. В сравнение с всички предшестващи го типажи, Борисов е уникален. „Основният коз на премиера е в провала на българската демократична бутафория и в девалвацията на “елитарната” политика”, натъртва психиатърът Николай Михайлов пред в. Труд на 1.9.2012 г. „Властта на Борисов е комшийска власт. Власт на себеподобен. Тази илюзия е основният му коз. Разхожда се в телевизора като в заден двор. Не му е нужна линия на поведение, движи го инстинкт на демагог.”

Отрицанието на онова, което в България минава за елитарност, е в основата на явлението „Бойко” – особено ако огледаме неговите предшественици на премиерския пост. Ако опишем Филип Димитров като „интелектуален”, Любен Беров като „стреснат”, Жан Виденов като „неразбиращ”, Иван Костов като „волеви”, Симеон като „добричък” и Сергей Станишев като „замаян”, описваме състояния, разполагащи се в душата и ума на съответния лидер. За разлика от всички тях, Бойко Борисов е... тяло.

Най-малкото, изброените негови предшественици (освен Виденов) са написали поне по една книга. А Борисов си признава, че е прочел само една книга – приключенския детски роман на Карл Май „Винету”.

„Бойко е мораториум на критическия разум, това трябва да се помни. Невъзможен е без тази подробност,” предупреждава д-р Михайлов.

Цялата политическа философия на Борисов е в неговото тяло и в посланията, което то излъчва. Професор Ричард Темпест, културолог и политолог, роден от майка българка и баща англичанин, представя следния анализ на явлението във в. Преса от 14 май 2012 г., правейки паралели между Путин и Борисов:

Подобно на Путин, Бойко Борисов има мощно физическо излъчване. Двамата лидери са телесно фрапантни, с атлетическа идентичност, която в голяма степен се дължи на връзката им със спорта. Те са много по-телоцентрични от повечето съвременни политици. Путиновото тяло доминира в руското политическо пространство, докато Путин доминира над своето тяло и начина, по което то се освещава от медиите. Същото важи за българския премиер... Двамата програматично излагат на показ физическото си Аз. И защо не? Бившият и сегашен руски президент е в най-добра физическа форма от всички мъже, управлявали някога Русия... По същия начин Борисов физически превъзхожда всички свои предшественици в България, както и лидерите на съседните страни.

През есента на 2005 година именно „земните” и „телесни” качества на Борисов му гарантират избирането за кмет на София, въпреки слабото му представяне като секретар на МВР (останало в обществената памет с безпомощната реплика „Ние ги хващаме, те ги пускат...”). След първия тур на изборите, в. Стандарт на 1 ноември 2005 г. напипва основанията за успеха: „Българските избиратели получават главоболие от апаратния и нищо незначещ изказ, употребяван от мнозинството политически персони. Обратно на тях Борисов казва имената на проблемите на езика на улицата... Вижданията му са смес от популизъм и истина, изразени във форма, в която ги чуваме всеки ден по софийските улици. Генералът притежава политическа харизма, а директността, с която говори по различните обществени проблеми, се харесва на хората.”

Към 2005-2009 година и българското общество, и неговият елит са се отказали от усилието да удържат България в европейско състояние – в Белия свят, по терминологията на Георг Краев. Затова няма нищо по-естествено от това някой силен и „земен” пришълец от Черната земя да бъде извикан, за да му бъде връчена властта.

Този акт е окончателното легитимиране на „долницата” в живота на българския полис. С влизането си във властта Борисов вкарва цялата „долница” на Черната земя там, където се вземат важните за държавата решения.

За тази опасност предупреждава още през 2005 година в. Стандарт в горецитираната статия: „Генералът, разбира се, носи и много недостатъци – милиционерския му подход към политиката и към проблемите в публичната сфера, пренебрежителното отношение към партиите, свободното цитиране на прякори на мутри и личните му познанства с повечето от героите на подземния свят...”

Едно от първите неща, които Борисов прави като кмет, е да легитимира и чалгата. Часове преди началото на учебната 2006-7 година, кметът на София приема като стара приятелка сръбската чалга-звезда Цеца Величкович, вдовица на сръбския главорез Аркан. С това посрещане Борисов едновременно утвърждава две носещи греди на „долницата” – чалгата и главорязането. От своя страна Цеца се възхищава на неговото, разбира се, тяло.

В. Стандарт публикува следния умилителен репортаж за срещата между двамата: „Цеца Величкович и Бойко Борисов се срещнаха в Столичната община и си говориха сладко близо 40 минути. Суперзвездата на Сърбия призна, че харесва силни мъже като софийския градоначалник...  Кметът й подари везана покривка и плакет на храм-паметника "Свети Александър Невски". Най обичам песента на Величкович "Забранен град", призна Борисов и обеща да я чуе на концерта й довечера на националния стадион "Васил Левски".”

Борисов се налага като тяло, в което не живее разум. А такова тяло умее единствено да поглъща и изхвърля. В този смисъл Борисов е еманацията на чалгата, чието послание е изключване на разума и отдаване на телесните щения, тук, сега и веднага. Отложеното потребление и сублимираните телесни прищявки – двете неща, които според Вебер и Фройд са в основата на цивилизацията и на развитието – са зачеркнати от чалгата. Зачеркната, с други думи, е самата цивилизация. Обществото, прекланящо се пред телесността, си я получава като власт над себе си.

През лятото на 2009 година именно силата, откровеността и простотата, която Борисов излъчва, убеждават избирателите да му връчат върховната власт в страната. Подкрепата идва не само от митологично разсъждаващото простолюдие, но и от голяма част от образованото – и особено проевропейското малцинство. То се надява, че насочена в правилна посока, неговата сила ще помете тържището, в което централната власт се е превърнала по времето на тройната коалиция.

И мнозинството, и малцинството излъчват еднаква заръка към новия министър-председател – да върне реда и наложи справедливост. На образованите хора особено импонира непрестанното говорене на Борисов за ролята и отговорността на партиите. След почти десетилетие неглижиране и дискредитиране на партиите, това само по себе си звучи като заявка за връщане към проверени „западни” модели на управление.

През лятото на 2009-та коментаторите и анализаторите нямат никакво съмнение относно това, какъв точно мандат е получил Бойко Борисов. На 24 юли Антоний Гълъбов споделя с BulgariaNews:

…очакванията към Бойко Борисов и към кабинета му са… да бъде ремонтиран един повреден кораб, да бъдат коригирани изкривени неща, да бъде приведена в движение администрацията и да бъде гарантирана сигурността на хората. Това са очаквания по-скоро за възстановяване на нормалността, отколкото за постигане на неочаквано богатство за всички. Така че тази среда е по-скоро подпомагаща Бойко Борисов.

Според германския журналист Детлеф Щайн, коментиращ първите 100 дни на Борисов пред Дойче веле на 4.11.2009, обществената заръка към Борисов е по-широка: „(Хората)очакват енергична борба срещу корупцията и организираната престъпност от една страна и постигане на европейски стандарт на живот от друга.” В крайна сметка обаче всички анализатори са съгласни със заключението на Гълъбов в горецитираното интервю: „Големият залог на управлението на Бойко Борисов е съхраняването на общественото доверие в това, че той наистина е агент на промяната и ще придвижи страната напред”.

Така изглежда обществената заръка към Борисов в разгара на лятото на 2009-та. Бидейки резултат от огромното обществено отвращение от тройната коалиция, тази заръка е широко подкрепена. За пръв път след Иван Костов български премиер получава реален мандат, за да възстанови разклатените основи на държавата и демокрацията и, паралелно с това, да рестартира дълго отлаганите реформи от „втората” вълна – такива, онасящи се до върховенство на закона, администрация, образование и здравеопазване.

За няколко месеца изглежда, като че всичко това ще се случи. През първите сто дни на своето управление ГЕРБ и Борисов се радват на немислимите 77% обществено одобрение – очевидна гаранция, че колкото и трудни стъпки да предприеме Борисов в правилната посока, ще бъде подкрепян, както никой реформатор в България никога не е бил.

Малко хора си представят, че цялата тази сила, събрана на едно място, няма да доведе поне до някакви позитивни резултати. И никой дори не допуска мисълта, че вместо да възстановява и реформира, управлението на Борисов ще бъде толкова унищожително, че към неговия край хората ще си спомнят за тройната коалиция като за някакви почти безобидни палавници. И че ще свалят именно него от власт – нещо, което не направиха с тройната коалиция.

Единственото предупреждение идва отвън. „Бойко Борисов отдавна е влязъл в общественото съзнание като "силния мъж", пише германският дипломат и специалист по България Клаус Шрамайер за Дойче веле от 23.07.2009; и добавя: "Неговото свръх-самонадценяване е опасно. То може да доведе до авторитарна форма на управление."

Напиши коментар »
(19)
1
Каквото и да се пише и говори истината е една: Борисов с неговата властваща и действаща вопиюща некомпетентност, наглост и егоцентризъм нанесе такава вреда и щети в България, каквито нито една война, природно бедствие или катаклизъм можеха да причинят! Надеждата, не вярата, е, хората да са поумнели и да не изберат отново това всеизяждащо тяло, което подобно на акула има само инстинкти за унищожение, с цел удовлетворяване на огромния си, жесток за другите, апетит.
2
Дано наистина хората да са поумнели и да не изберат това атрофирало от преяждане тяло с наклонената на една страна глава с болен мозък.
3
Грешката е, че се прави анализ на една обикновена личност като Борисов, а на трайно опрастаченото общество - започнете от медиите като bTV(създадени специално за това) и пр., и пр.
4
Според мен,без на налагам мнението си,когато се говори,анализира и оценява г-н.Бойко Борисов,трябва да се внимава много.Той преставлява една сложна и силно непредвидима личност.Смятам,че заковаването на вниманието към неговата въшна изява е голяма грешка.
5
Не се опитвай да се дистанцираш, Дайнов! И Костов с фалшивата си компетентност и Борисов с откровената си безпросветност са ваши. Те са десни. Имат девиза на десните: "Бедните да го духат". Затова стигат до там докъдето стигнаха. Май напразно ти и другите десни шамани изхарчихте толкова пари на вашите бърбън-ментори.
6
браво ДАЙНОВ,точен сте в анализа си за нашия избор!Ние сме си виновни винаги избираме кухи спасители,а не съдържание!
7
Този соросоид какво плюе сега Тиквата!?! Нали той лобираше за него преди 5 години! Ако не бяха производните на "Отворено Общество", Бойчо никога нямаше да стане премиер!
8
Въртя, сука проскубаният псевдохипар и рокаджия Евгений Дайнов и най-накрая се върна в лоното на Партията-майка, с чиято помощ се изучи в Лондон и в чиято Партийна школа беше преподавател преди 1989 г. Няма да излага баща си - член на ЦК на БКП и несменяем кореспондент на Работническо дело в Лондон по времето на Бай Тошо я!
9
От последния анализ на "частния ГДБОП" става ясно, че котерията ББ-Пашата ще понесе лесно удара от краха на Кипърските офшорки, но наближаващата буря от офшорлийкс може да бъде фатална за котерията.
10
А дали наистина е прочел Винету или само е гледал филма ?!
11
Дайнов може да продължи линията на разсъжденията си по посока на следното:ГЕРБ са последните отломъци,последната утайка на комуниестическата мафия в стария и вид.Днес тя е олигархия,но не в Платоновия смисъл,а в българския-олигархът като новия бай Ганьо,официализиран нахалник,казионно парвеню.ГЕРБ са прислугата на партията-охранители,физкултурници,фатмаци,биячи от милиционерските управления,шофьори,пожарникари,провинциални партийни секретари като Цачева от Плевен.Другото е,че едни и същи хора ни управляват от 9 септември 1944г. досега-партизаните,после техните деца,сега внуците им.Затова демокрация ще има в България на куково лято.Дори и партията на Кунева е партия на статуквото и там е пълно с кариеристи и опортюнисти,изгонени и артисали от старите партии.Търсят пристан,защото без държавната трапеза са нула.Партиите нарочно търсят послушни и оцапани хора,защото те слушат и изпълняват.
12
отговор на коментар
До Свободна Европа------------ (Ограмотете се преди да се изказвате) -------------------------------Ако някой е крадлив - значи е десен. Няма никакво значение дали е бил фалшив комунист като ББ или фалшив кандидат-комунист като дедо Ваньо Костов.
13
аз дясната да си припомня беше ли ми лошо при тройната коалиция и кое й беше лошото. И не се сещам. Аз имах работа и ми се идексираше всяка година заплатата. Дъщеря ми имаше работа и зет ми имаше работа. След 2009 г. само аз имах работа. Всъщност имаше едно съзнателно внушение че тройната коалиция беше нещо лошо. А НЕ БЕШЕ. ИМАШЕ РАБОТА. ИМАШЕ ПАРИ. И преди и сега не понасят Борис и неговия ГЕРБ. А Евгени Дайнов в началото защитаваше ПЛАМЕННО Борисов и неговото управление. Защо днес не е доволен.
14
не разбирам защо уж десния Дайнов хареса псевдодесния Борисов в 2009-10 г., а аз дясната не го харсвах. Защо аз веднага видях че е чалга политик, а Дайнов видя само чалгата. А за тройната- тогава ме дразнеха и исках да загубят властта, но ако знаех че на тяхно място че дойде Борисов, нямаше да искам това. главно- защото той наистина подмени политиката с чалга-простащина. Морала с демагогия.
15
Жалко, че симпатизантите на ГЕРБ са неграмотни и празноглави . Те просто не могат да осмислят адекватно гореизложената статия.
16
отговор на коментар
+++++++++++++++++123 А дано! Крайно време е истината за ГЕРБерската шайка за излизе!!! Изплюскаха държавата!
17
МЛАДОЖЕНЕЦ СЕ ОБЕСИ,В ЧЕСТ НА МУТРАТА И 30% НА ИЗБОРИТЕ.БОЖЕ КАКВА ИЗМЕТ ЖИВЕЕ НА ТЕРИТОРИЯТА БУЛГАРИСТАН.
18
СДС има огромен потенциал и това плаши Мавъра на Злото от Драгалевци, мангото отдавна знае, че помиярските му фокуси са на свършване, това иде, голям валяк ще мачка цялата измет от крадци, начело с Костов, Румен Овчаров, Трайчо Трайков, Шулева, Милко Ковачев и да не забравяме Доган, Доган най-много плаче за затвор, там ще му е удобно, да си припомни за 90-те диско години, а Костов ще е с манафите в една килия, успех другари от ДС
19
Да подчертая най-важното - ДОЛУ КОСТОВ, НАЙ-ГОЛЯМАТА ЗЛИНА ЗА ОЛИГАРХИЯТА!
Вашето мнение
Код за сигурност:
За кого бихте гласували, ако днес се проведат парламентарни избори?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Не трябва да разчитате много на съдбата през следващите седем дни. Тя няма да ви направи подаръци, трябва сами да се потрудите. Но затова пък усилията, положени сега, дават добри резултати. Парите идват и си отиват. Вие се ядосвате за някои ненужни покупки в събота. На моменти не знаете да спрете, затова е желателно да имате до себе си добър консултант, който да ви ограничава в харченето. Внимавайте пред кого и какво споделяте, защото завистниците са наострили уши и само чакат удобен момент за удар под кръста. Ще се разочаровате от приятелска лъжа и няма да простите.
ВИП рожденици
Ангел Заберски-син
Ангел Заберски-син
музикант и композитор
Става на: 48 години
Анжел Вагенщайн
Анжел Вагенщайн
писател, сценарист
Става на: 95 години
Владимир Левчев
Владимир Левчев
поет
Става на: 60 години
Касим Дал
Касим Дал
политик
Става на: 55 години
Тодор Батков
Тодор Батков
адвокат, собственик на в. "Стандарт"
Става на: 59 години

Звъни мобилният на мутра. - Как си, брато? - Ей, нека се чуем по-късно, че сега съм на гробищата... - На гробищата??? Брато, ама кой те...