БЪЛГАРИЯ ДНЕС

Вижте пълния текст на декларацията на ГЕРБ от първото за годината заседание на НС

Само в ПИК
Вижте пълния текст на декларацията на ГЕРБ от първото за годината заседание на НС
Автор: ПИК
Дата
Дата
3233
Коментари
0
Вижте пълния текст на декларацията на ГЕРБ от първото за годината заседание на НС

Иска ми се да вярвам, че през парламентарната 2016-та година ще реализираме реформите, които заедно с нашите коалиционни партньори заложихме в програмата за управление и по които има все още немалко работа. 

Чуват се мнения, че стабилността сама по себе си не гарантирала растеж. Ние гледаме на стабилността в държавата като на основа за предвидими управленски действия. А предвидимостта е задължителна за страна, която иска да привлича инвестиции и да се развива. Тя е еднакво нужна и за обикновения човек, и за хората на бизнеса, защото благоприятства разгръщането на персонална и бизнес инициатива.

Често сме критикувани, че зад говоренето за стабилност на държавата маскираме липсата на значими реформи.

Трябва ясно да заявя, че управлението ни нито подменя, нито оставя на заден план реформаторските си намерения. По много проста причина-те нямат алтернатива. Ето защо ПГ на ГЕРБ възнамерява да продължи да подкрепя реформите на кабинета чрез законодателните си инициативи през предстоящия политически сезон.

Постепенно се научихме да ценим онзи стил и дух на парламентарна дейност, при който заедно можем да решаваме важните за обществото и държавата въпроси. При това се стремим да намираме съмишленици за предлаганото от нас законодателство не само в кръга на политическите ни партньори, но и сред представителите на опозицията. Търсим консенсус по същество, защото осъзнаваме, че именно политическият диалог, който постигнахме в този парламент е ключът към реализиране на успешните политики през последната година. Знаем, че и най-разумното управленско решение, ако не получи необходимата широка подкрепа от народните представители, ще остане само едно добро намерение.

Чрез конструктивен диалог, през изминалата година успяхме да приемем промени в Конституцията на Република България, които доскоро изглеждаха политически непостижими. Спомнете си как започна работата на 43-то Народно събрание - при наличие на осем парламентарни групи и си спомнете колко трудно се конституира настоящото коалиционно правителство с министър-председател Бойко Борисов. Тогава мнозина не очакваха да се постигне дори обикновено мнозинство за съставяне на кабинет, камо ли конституционно мнозинство от над 180 гласа.

Но ние успяхме! При това не става дума само за промяна на един текст от Конституцията, а за пакет от мерки, които са в основата на по-нататъшна реформа на съдебната власт. В качеството си на председател на парламентарната група на ГЕРБ искам да благодаря на всички колеги от Народното събрание затова, че надмогнахме егото си и заедно работим за нов образ на българския парламент.

В същото време не трябва да допускаме от трибуната на Народното събрание да се обсъждат вътрешно партийни проблеми и да се коментират анализи на партийни централи и лидери, защото това не е наша задача. Трябва да се фокусираме върху изработването на закони от общонационален интерес.

Некоректни са опитите да се внуши, че настоящият парламент е неработоспособен и че са нужни нови парламентарни избори заради роенето на парламентарните групи и наличието на все повече независими депутати. ГЕРБ доказано се стреми към колективна и консенсусна работа в този състав на Народното събрание, което обезсилва подобни твърдения. В тях открито прозира политическо неудовлетворение и стремеж към изборен реванш.

Кабинетът на Б.Борисов върна България към финансова стабилност. След прекомерния дефицит от края на 2014-та година, през 2015-та успяхме да покрием европейските финансови критерии. С помощта на мерките на кабинета, които ние подкрепихме в парламента, държавата успя да събере над 2 милиарда и 853 милиона лева повече спрямо 2014-та година. Стабилизацията на публичните финанси доведе до спасяване на европейското финансиране по редица стратегически инфраструктурни проекти. Така от лошият пример за Европа през 2014г., страната ни в края на програмния период се превърна в един от отличниците по успешно използване на еврофондовете.

Приехме национална пенсионно-осигурителна реформа, която за първи път от десетилетия променя в положителна посока перспективите пред бъдещите пенсионери.

Стратегически са законодателните промени в областта на образованието и сигурността. 

За първи път от години насам Националната здравноосигурителна каса завърши годината на практика без бюджетен дефицит.

Във външнополитически план България се върна сред уважаваните европейски държави, чийто глас се слуша. София бе посетена от редица европейски лидери, а официалните български делегации бяха желани на високите европейски и световни форуми. Международното признание за България е стабилен и прогнозируем партньор.

Сега бих искал да посоча накратко някои от приоритетите в управлението и законодателната ни дейност през 2016 година:

- В борбата с корупцията - ускорен дебат по спорните текстове в антикорупционния закон и неговото приемане.

- нулева толерантност срешщу битовата престъпност и тежката организирана престуъпност;

- В сферата на икономиката акцентът се премества от справяне с кризата към изграждане на солидна база за заетост и растеж. Политиките на пазара на труда трябва да постигнат гъвкавост и сигурност. От особено внимание се нуждаят проблеми като дългосрочната безработица и безработицата сред младите хора.

- В сферата на Енергетиката ще се работи в няколко основни насоки:

за либерализация на енергийния пазар и старт на новата Енергийна борса

за проучване и добив на газ в Черно море

ще се търси решение на проблема с дефицита в НЕК

ще продължи работата по Националната програма за енергийна ефективност

Диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ.

- В сферата на финансите е нужно най-вече да се харчи по-ефективно.

Средносрочната бюджетна прогноза за периода 2015-2017 г. на Министерството на финансите е предпоставка за постигане на дългосрочен икономически растеж. Ще се работи за подобряване на бизнес средата, за повишаване на заетостта, за ограничаване на безработицата и за намаляване на административната тежест. От съществено значение за реализиране на управленските ни намерения остава оптималното усвояване на средствата от ЕС, с които се финансират програми по сектори с пряк ефект върху растежа, заетостта, доходите, конкурентоспособността и публичната инфраструктура.

- В сферата на Правосъдието съдебната реформа е основен приоритет и остава такъв и през 2016 година.

- В сферата на образованието ще продължи работата по изпълнението на Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността. Ще се полагат усилия за инвестиции в кадри /учители/, както и за подобряване на връзките между университетите и бизнеса. С промените в Закона за висшето образование пък възнамеряваме да обвържем поне половината от субсидията за университетите с качеството на обучението в тях.

Решени сме да отстраним дефектите в Изборното законодателство, които много ясно се видяха на отминалите местни избори. Наясно сме, че по този въпрос има голям обществен интерес, както и заявени масови очаквания за промяна на законодателната уредба.

Ако резюмираме казаното дотук, можем да твърдим, че има добра основа за надграждане на постигнатото и през 2016-та година. От ефективното ни политическо взаимодействие в парламента зависи да съумеем да трансформираме стабилността в траен политически, икономически и обществен растеж. Ако това не се случи, ще върнем България към нестабилните 2013-та и 2014-та години. Ето защо няма да ни бъде простено, ако се фокусираме в дребнотемие и собствено оцеляване. Защото с наближаването на президентските избори, е възможно превес да вземе откровения политически егоизъм, а обществените приоритети да минат на заден план.

Българските граждани питат и трябва да знаят отговора на въпроса - ще отстъпим ли от личните си амбиции, за да работим за реализирането на обществените приоритети? Ще подкрепим ли цялостното реализиране на съдебната реформа или зад маската на сърдито дете ще търсим възмездие като мобилизираме електората си за следващи избори? Ще отстояваме ли с аргументи предложенията си за реформи в ключови сектори или ще лъжем хората, че само избори до дупка ще решат проблемите им? Отговорите на тези въпроси трябва да бъдат дадени достатъчно ясно през тази парламентарна сесия.

Уважаеми колеги, призовавам Ви към деловитост, кооперативност и отговорност в работата ни като народни представители през Новата 2016-та година! Нека работим последователно и за по-добър образ на институцията Народно събрание!

Бъдете здрави и дано усилията ни се увенчаят с успех!

Още по темата
ГЕРБ открива сезона с три реформи
Часовник
07:48
Парламентарно представените политически сили ще спазят традицията и ще открият днес новия политически сезон с декларации, в които ще посочат приоритетите си. В изказването си председателят на...
Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
За кого бихте гласували, ако днес се проведат парламентарни избори?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Не трябва да разчитате много на съдбата през следващите седем дни. Тя няма да ви направи подаръци, трябва сами да се потрудите. Но затова пък усилията, положени сега, дават добри резултати. Парите идват и си отиват. Вие се ядосвате за някои ненужни покупки в събота. На моменти не знаете да спрете, затова е желателно да имате до себе си добър консултант, който да ви ограничава в харченето. Внимавайте пред кого и какво споделяте, защото завистниците са наострили уши и само чакат удобен момент за удар под кръста. Ще се разочаровате от приятелска лъжа и няма да простите.
ВИП рожденици
Анани Явашев
Анани Явашев
актьор
Става на: 85 години
Николай Николаев (бате Николай)
Николай Николаев (бате Николай)
актьор
Става на: 77 години

Из отчет на полицаи след обиск в нелегална спиртоварна:
"След извършеният обиск, аз и сержант Михайлов изпитахме известни трудности да намерим вратата. Тъй като той заспа в тоалетната, се принудих да го оставя там и да се прибера сам.
Защо обаче съм донесъл със себе си въпросната врата нямам спомен..."