ВМРО: Искането на Турция за вакъфските имоти е политическо

ЧАС ПИК

ВМРО: Искането на Турция за вакъфските имоти е политическо

6911
на 13.08.2013
ВМРО: Искането на Турция за вакъфските имоти е политическо
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

"Има повод за скандал. Искането на Турция да отваря джамии в България е чисто политическо. Главното мюфтийство работи по чисто политически причини, защитавайки интересите на Турция.

препоръчано

По този начин зам.-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки коментира пред Нова телевизия искането на Турция да си върне отомански имоти от България.

"Поведението на президента Росен Плевнелиев меко казано е необмислено. Не за първи път се случва да четем едно от българска информационна служба и друго от турска информационна служба", заяви той и допълни, че "никога българските държавници не са се славели с велики постъпки".

Джамбазки съобщи, че мюфтийството води 90 дела за имоти. По думите му е абсурдно Турция да говори за имоти, когато дължи милиони на тракийските българи.

Мюсюлманското настоятелство в Пловдив поиска чрез съда да си върне три вакъфски имота - "Чифте хамам", по-позната като "Чифте баня", която сега е превърната в музей на съвременното изкуство, бившата Ташкия Джамия, сега "Ресторант 19 век", и турските гробища.

Главният секретар на мюсюлманското духовенство Ахмед Ахмедов заяви, че се водят дела, но те не са 90, а са за около 70 - 75 имоти.

Законът за вероизповеданията позволява да се водят такива дела за имоти, поясни още той.

Никога не е било известно на мюфтийството, че турската страна има имотни претенции към България, посочи Ахмедов.

Той увери, че по време на срещата с турския вицепремиер не е ставало въпрос за имотни претенции и междудържавни отношения, а разговорите са били от духовно естество.

Въпреки това на „турския вицепремиер е била дадена информативна бележка за това колко дела са заведени, но детайли не са се коментирали".

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 24 юли - сблъсъци на работното място за Лъвовете, Стрелците да не действат импулсивно САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 24 юли - сблъсъци на работното място за Лъвовете, Стрелците да не действат импулсивно
ПИК TV x
ГОРЕЩО В ПИК TV! Комисията Исторически парк изслушва министър Калин Стоянов (СНИМКИ/НА ЖИВО) ГОРЕЩО В ПИК TV! Комисията "Исторически парк" изслушва министър Калин Стоянов (СНИМКИ/НА ЖИВО)
ново
Днес: 68
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК