Възстановяват Роженския събор

Региони

Възстановяват Роженския събор

7789
на 28.01.2015
Възстановяват Роженския събор
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

След деветгодишно прекъсване ще бъде възстановен Роженският събор. Това информира пред журналисти Симеон Караколев, председател на Националната асоциация за развъждане на синтетична популация „Българска млечна” овца и еидн от организаторите, предаде агенция "Фокус".

WINBET – Ултра завишени коефициенти за топ спортни събития (18+)

препоръчано

Съборът ще се проведе от 17 до 19 юли. Откриването ще започне с четири лъча от по 100 гайдаря, които ще се съберат край сцената, а оттам хор ''Космическите гласове на България'' ще приветства гостите с песента ''Бела съм, бела, юначе''. Валя Балканска ще изведе на сцената две дечица, с което заедно ще изпълнят куплет от ''Излеел е Дельо хайдутин''. Декорът зад една от сцените ще е българският трикольор, който ще е с внушителните размери 300 м. дължина и 80 м. широчина.

В програмата са предвидени фолклорен конкурс ''Рожен'' за автентичният фолклор и етнокултура, демонстрация на традиционни занаяти, откриване на етнографски и музейни експозиции, изложение на овце, кози, коне, кучета, крави и биволи, млечни и месни продукти от фермата, изложение на био храни и напитки, народни борби, кулинарни шоута и чевермета, конни атракции, както и народни веселби и нестинарски игри.

''Съборът досега е бил само фолклорен. Идеята е тази година това събитие да възроди и надгради. Затова е включено животновъдството, което е модел, успешно разработен за Събора на овцевъдите. По някакъв начин се опитваме да го приложим, разширим и надградим в Родопите'', отбелязаха организаторите. Последният събор на Рожен е проведен през 2006 година, но най-запомнящ е бил този през 2000 година.

Тогава на роженските поляни се събират около 200 000 души. 

Роженският събор започва да се провежда в края на 19 век като родови срещи на българи, разделени от българо-турската граница.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 23 април - материалното положение на Близнаците ще се подобри, Козирозите ще жънат успехи САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 23 април - материалното положение на Близнаците ще се подобри, Козирозите ще жънат успехи
ПИК TV x
СУПЕР ШОУ! Кирил Петков даде рецепта как ПИК да стане нормална медия: Трябва само да... (ВИДЕО) СУПЕР ШОУ! Кирил Петков даде рецепта как ПИК да стане нормална медия: Трябва само да... (ВИДЕО)
ново
Днес: 5
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК