В първия си работен ден днес регионалният еврокомисар се среща с Николина Ангелкова

ЧАС ПИК

В първия си работен ден днес регионалният еврокомисар се среща с Николина Ангелкова

4988
на 03.11.2014
В първия си работен ден днес регионалният еврокомисар се среща с Николина Ангелкова
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Още в първия си работен ден новият комисар по регионална политика на ЕК Корина Крецу ще се срещне с българския министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Николина Ангелкова, съобщиха от пресцентъра на министерството. Те ще разговарят на 3 ноември 2014 г. в Брюксел. В рамките на срещата министър Николина Ангелкова ще представи предложените от България проекти по новата Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014 – 2020 г.

препоръчано

Сред основните цели е задълбочаването на диалога за АМ “Хемус” и възможностите за финансирането й чрез европейските фондове. По време на последните неформални разговори с Европейската комисия за новата ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“, с бюджет от 1,9 млрд. евро, се потвърди разбирането за важността на магистралата за България, което бе поредна крачка напред в преговорите за включването й в обхвата на оперативната програма. Аргументите за това ще бъдат представени и пред новия европейски комисар. В случай, че бъде осигурено финансиране, още следващата година може да започне строителство по магистралата в участъка от Ябланица до Ловеч. Същевременно проектът отговаря на европейската регионална политика за балансирано развитие на регионите и е част от Трансевропейската транспортна мрежа.

В последните години Северна България изостава в развитието си, като една от причините е недостатъчно добре развитата инфраструктура. По тази причина основна цел на екипа на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е включването на цялата АМ “Хемус” в обхвата на ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“. Проектът е разделен на три етапа с обща индикативна стойност 780 млн. евро. Предвижда се частта от Ябланица до пътя Русе - Велико Търново да се финансира от оперативната програма, а остатъкът до Белокопитово – със заем от ЕИБ.Включването на АМ „Хемус“ в обхвата на ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014 – 2020 г. не нарушава постигнатия баланс между пътни и жп проекти. Продължава работата по подготовката на всички останали приоритетни обекти, които са включени в обхвата на новия програмен период на програмата. Предвижда се следващата седмица да бъде организиран и конферентен видео разговор с участието на министър Николина Ангелкова и представители на ЕК, ЕИБ и Джаспърс. Очаква се на него да бъдат обсъдени всички оперативни въпроси, в това число и напредъкът в работата по подготовка на Мултимодалната транспортна стратегия, по която експерти на министерството работят съвместно с Джаспърс.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Хороскоп на Алена за последния ден на юни - Раците да не се товарят с работа, Везните да избягват нови запознанства САМО В ПИК! Хороскоп на Алена за последния ден на юни - Раците да не се товарят с работа, Везните да избягват нови запознанства
ПИК TV x
СКАНДАЛНИ РАЗКРИТИЯ! 20 барети охранявали денонощно бившия шеф на МВР Иван Демерджиев. Съпровождали го дори до... СКАНДАЛНИ РАЗКРИТИЯ! 20 барети охранявали денонощно бившия шеф на МВР Иван Демерджиев. Съпровождали го дори до...
ново
Днес: 60
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК