Двама министри ще се черкуват на празника на Гигинския манастир

ЧАС ПИК

Двама министри ще се черкуват на празника на Гигинския манастир

8653
на 01.05.2014
Двама министри ще се черкуват на празника на Гигинския манастир
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Двама министри са поканени като гости в Църногорския манастир „Св. св. Козма и Дамян” над брезнишкото село Гигинци за традиционния народен събор на 2 май. Утвърдилото се от няколко години изложение на произведени в манастири био продукти и други стоки тази година няма да се състои, но въпреки това земеделският министър Димитър Греков ще използва повода да посети обителта, прочула се със своето стопанство и собствено производство на биволско кисело мляко, пише пернишкият "Градски вестник".

WINBET – най-голямото разнообразие от игри и джакпоти! (18+)

препоръчано

Поканен специално за празника е и министърът на отбраната Ангел Найденов, съдействал на манастирското братство като народен представител от региона. За празничната програма, която ще весели народа тази година са се погрижили именитите певици Ева и Ива Валентинови. Организацията е на пернишката община и на кметицата Росица Янакиева.

Традиционният народен събор на манастирските поляни се прави от началото на 60-те години на миналия век по инициатива на тогавашната власт. Не е свързан с църковен празник, но въпреки това обновеният манастир посреща гостите, които в последните години са хиляди. На този ден през годините в манастира са идвали и Сергей Станишев и Бойко Борисов като премиери, заради оказваната от държавата помощ при обновяването на манастира. За първи път тази година на Разпети петък в обителта се черкува и Негово величество цар Симеон. В средата на юли братството организира голямо честване по повод 200-годишнината от предишното възстановяване на манастира на това място и приключване на всички нови възстановителни дейности. Приключва проект по реставрация на старото манастирско крило и старата церква и се очаква да започне реконструкция на 5-километровия път между селото и манастира със средства от Програмата за развитие на селските райони. Кулминация на празника ще бъде всенощно бдение на 14 юни с участието на архиереи и от други православни държави.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 23 април - материалното положение на Близнаците ще се подобри, Козирозите ще жънат успехи САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 23 април - материалното положение на Близнаците ще се подобри, Козирозите ще жънат успехи
ПИК TV x
СУПЕР ШОУ! Кирил Петков даде рецепта как ПИК да стане нормална медия: Трябва само да... (ВИДЕО) СУПЕР ШОУ! Кирил Петков даде рецепта как ПИК да стане нормална медия: Трябва само да... (ВИДЕО)
ново
Днес: 23
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК