ЕКСКЛУЗИВНО в ПИК! Михаил Константинов разкри кой ще бъде големият губещ на изборите! Какъв е шансът на Слави Трифонов да се намърда в политиката?

Партии

ЕКСКЛУЗИВНО в ПИК! Михаил Константинов разкри кой ще бъде големият губещ на изборите! Какъв е шансът на Слави Трифонов да се намърда в политиката?

104279
на 11.10.2015
ЕКСКЛУЗИВНО в ПИК! Михаил Константинов разкри кой ще бъде големият губещ на изборите! Какъв е шансът на Слави Трифонов да се намърда в политиката?

Русия и САЩ да не си пречат в борбата срещу "Ислямска държава"

Последвайте ни в Google News Showcase

Професор Михаил Константинов е уважаван български математик. Той е бивш заместник-председател на ЦИК и почетен гост и лектор в университети в Англия, Германия и Франция. Потърсихме го за коментар относно предстоящите местни избори и присъединяването на Русия в борбата срещу "Ислямска държава".

WINBET – забавление онлайн с над 2000 слот игри! (18+)

препоръчано

Интервю на Вероника Мартинова

 

- Проф. Константинов, какво очаквате от предстоящите местни избори - ще затвърди ли ГЕРБ лидерската си позиция?

- Като цяло повечето политически сили ще запазят позициите си, като се очертава един голям губещ в лицето на социалистическата партия, което е тъжно, защото България има нужда от силна лява партия.

- Има ли шанс ДПС да стане втора политическа сила?

- По начало към местни избори е малко трудно да се оцени влиянието на политическите сили, но има един такъв обективен измерител - това е броят на гласовете подадени за листите за общински съветници. Веднага след изборите ще знаем колко са тези гласове и колко са избраните съветници по този показател можем да преценяваме силата на партиите. Допускам, че двете партии - социалистическата партия и ДПС ще бъдат близки по резултат. Разбира се, ако ДПС успее да стане втора, това ще е важно от психологическо значение иначе от практическа гледна точка е ясно - двете партии са с изравнени сили.

- От доста време в медийното пространство се разпространява информацията, че Слави Трифонов възнамерява да влезе в политиката. Ще се случи ли това според Вас и ако шоуменът реши да се пробва на политическата сцена ще бъде ли подкрепян от народа?

- Не мога да дам компетентно мнение за бъдещи хипотетични събития. Ако говорим за партии от този тип, нещо подобно сме виждали в Италия, където Бепе Грило направи една такава партия, малко на принципа на шоуменството и тя стана трета политическа сила, говоря за Италия. Дали това ще проработи в България - не знам.

- Какво мислите за включването на Русия в борбата срещу Ислямска държава? Според Барак Обама ударите на Москва са насочени предимно срещу сирийската опозиция вместо срещу джихадистите на халифата.

- Аз лично не знам каква е разликата между един умерен опозиционер и един неумерен опозиционер, ако някой знае каква е нека да я каже. С намесата си в Сирия Русия се върна на световната сцена и това е очевидно. В момента трябва да признаем, че светът отново е двуполюсен - Съединените щати и Русия, говоря в общо и военно отношение. В икономическо отношение Русия все още е доста слаба.

Така че това има наистина важно значение за Русия, освен това виждате, че покрай руските удари всички се раздвижиха да махат "Ислямска държава". Американците се отказаха да подкрепят т. нар. умерена опозиция или поне част от нея. Както знаете те хвърлиха половин милиард долара, в резултат на което обучиха 5 души, повтарям 5 души. Малко скъпичко им е излязло - по 100 млн. долара да обучиш един човек, това е доста глупава история. Ясно е, че така няма да стане работата. Надявам се в крайна сметка на някакъв вид сътрудничество в Сирия в борбата срещу "Ислямска държава".

Радикалният ислям трябва да бъде тежко ударен и по възможност заличен, защото нормалните мюсюлмани трябва да могат и те да си живеят живота, а не да бъдат подложени на това, което им се случва. Вие знаете, че ислямистите от въпросната "Ислямска държава" избиват и мюсюлмани, ако някой не е правоверен сунит и то от крайните фракции на сунизма бива убит. Те избиха не само християни - избиват шиити, избиват алауити, въобще избиват каквото им падне. Това трябва да бъде елиминирано.

- Трябва ли Русия и САЩ да обединят усилия в борбата срещу "Ислямска държава"?

- Да се обединят не очаквам при сегашното ръководство, което е във Вашингтон, но поне не би трябвало да си пречат и на всяка цена трябва да избягват случайни сблъсъци. Вие знаете колко е лесно, когато се водят военни действия от две армии, които са в близко съседство да се получи някаква грешка било примерно американци да свалят руски самолет по погрешка или пък руснаците да свалят американски или пък противовъздушната отбрана на едната или другата страна да свали противников самолет, пак повтарям погрешка.

Това трябва да се избягва и аз много разчитам поне на военно-техническо ниво да има пълна съгласуваност между двете сили, за да няма нещастни случаи и да не се повтаря историята от Карибската криза, когато се бяхме докарали на ръба на ядрена война. В този смисъл пълно сътрудничество няма да има, естествено, много са различни целите и подходите на двете страни, но трябва да им разбирателство.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 23 април - материалното положение на Близнаците ще се подобри, Козирозите ще жънат успехи САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 23 април - материалното положение на Близнаците ще се подобри, Козирозите ще жънат успехи
ПИК TV x
СУПЕР ШОУ! Кирил Петков даде рецепта как ПИК да стане нормална медия: Трябва само да... (ВИДЕО) СУПЕР ШОУ! Кирил Петков даде рецепта как ПИК да стане нормална медия: Трябва само да... (ВИДЕО)
ново
Днес: 24
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК