Кадиев скочи срещу Стойнев: Споразумението с "Уестингхаус" не е добро, БСП трябваше да се разграничи

ЧАС ПИК

Кадиев скочи срещу Стойнев: Споразумението с "Уестингхаус" не е добро, БСП трябваше да се разграничи

15190
на 09.08.2014
Кадиев скочи срещу Стойнев: Споразумението с Уестингхаус не е добро, БСП трябваше да се разграничи
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Социалистът, който е известен с острите си мнения по политиката на БСП - Георги Кадиев, отново повдигна въпроса за подписания договор с американската компания "Уестингхаус" за седми блок на АЕЦ "Козлодуй".

препоръчано

"Убеден съм, че споразумението с "Уестингхаус" не е добро. Убеден съм, че следващите правителства ще го продължат. Убеден съм, че ще използват алибито "те БСП го подписаха" под път и над път. БСП трябваше категорично да се разграничи и от споразумението, и от подписалите го. Само това би ни дало шанс, макар и малък, да не берем срам занапред", написа във "Фейсбук" Кадиев.

Както е известно, акционерното споразумение с американската компания бе подписано в последните дни от живота на кабинета "Орешарски". Оказа се, че всъщност никой не е запознат в дълбочина с неговите клаузи. Едва снощи АЕЦ Козлодуй публикува 104-страничния документ, в който обаче има много заличени пасажи по желание на "Уестингхаус". Така основни клаузи от споразумението, което така или иначе трябва да бъде одобрено от следващото правителство, остават скрити за обществото.

На пленум на БСП вчера бившият енергиен министър Румен Овчаров също остро е критикувал Драгомир Стойнев за споразумението (вижте подробности в "Още по темата").

Ето как от своя страна се защити Стойнев: „Първо, договорът за „Уестингхаус” има три решения на Министерски съвет. Договорът е минал през три борда. Договорът с „Уестингхаус” не го подписвам аз. Всички министри, както министър-председателят, са запознати с този договор. Ръководството на „Уестингхаус” се е срещало с ръководството на БСП”, коментира той.

„Не ми е приятно, когато в личен разговор се вади от контекста това, че аз не съм желал да обясня нещо на даден журналист – не означава, че това е истината. Съжалявам, но ако така правим професионална журналистика в България, много жалко за българските граждани”, допълни още той.

„Има три решения на МС, които са публични и всеки, който е желал да се поинтересува, е можел да ги прочете. По мое желание утре в изпълнително бюро влиза точка относно трите енергийни проекта - на хора, които са се интересували съм давал пълна информация. Но разберете, че има и конфиденциална информация, която без желанието на съответният инвеститор не може да бъде показана”, каза още Драгомир Стойнев. „Но всяко едно решение на МС е публично. Аз самият съм искал през изпълнително бюро на БСП да се даде цялата информация – кой се е срещал, как се е срещал и т.н. Нека служебното правителство да извади договора, който пак казвам, не носи никакъв финансов ангажимент на държавата”, допълни Стойнев.

 

 

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за събота - Близнаците да са по-самокритични, Скорпионите - по умерени САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за събота - Близнаците да са по-самокритични, Скорпионите - по умерени
ПИК TV x
Виктор Димчев с убийствен сценарий пред ПИК TV: Тримата големи трябва да се разберат или приключва парламентарната република. Реална е заплахата от... (ВИДЕО) Виктор Димчев с убийствен сценарий пред ПИК TV: Тримата големи трябва да се разберат или приключва парламентарната република. Реална е заплахата от... (ВИДЕО)
ново
Днес: 76
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК