КНСБ пита за задължително гласуване в писмо до президента

Политика

КНСБ пита за задължително гласуване в писмо до президента

4471
на 19.03.2015
КНСБ пита за задължително гласуване в писмо до президента
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Фактът, че възникват идеи за референдум по изборното законодателство показва, че преобладаващото мнение е, че гласуването не е задължение. Това пише президентът на КНСБ Пламен Димитров в писмо до президента Росен Плевнелиев, свързано с днешното му предложение да инициира референдум за изборните правила, който да се проведе заедно с местния вот.

WINBET – най-голямото разнообразие от игри и джакпоти! (18+)

препоръчано

"В тази връзка си позволявам да ви запозная с едно схващане, според което преди да се предприемат мерки за организиране и провеждане на референдум, е по-разумно въпросът за това дали гласуването е задължително, според действащата Конституция на Република България, да бъде поставен от оправомощен за това субект пред Конституционния съд", заявява Димитров Според президента на КНСБ отговорът на Конституционния съд на такъв въпрос би бил от решаващо значение, "..както ако е положителен, с оглед директни изменения в Изборния кодекс, така и ако е отрицателен, с оглед провеждането на референдум с формулиран в тази посока въпрос, включително и с възможни инициативи за допълнения в конституцията, вместо провеждане на референдум", заявява Димитров.

По нататък в писмото е представено становище, съдържащо редица аргументи, които биха могли да послужат при евентуално отправено питане до Конституционния съд и въз основа на които съдът би могъл да даде тълкувание относно това, че гласуването е задължително.

Според КНСБ отговорът на въпроса дали гласуването е задължително трябва да бъде даден от Конституционния съд, след като бъде сезиран от оправомощен за това субект, какъвто, например, е и президентът.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 18 април - денят носи успех за Телците, Стрелците имат възможност да попълнят банковата си сметка САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 18 април - денят носи успех за Телците, Стрелците имат възможност да попълнят банковата си сметка
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! БСП дава договора с Боташ“ на КПКОНПИ и прокуратурата, Нинова разлютена: Тези, които са го подписали, да си понесат отговорността (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! БСП дава договора с "Боташ“ на КПКОНПИ и прокуратурата, Нинова разлютена: Тези, които са го подписали, да си понесат отговорността (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 86
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК