Меглена Плугчиева ексклузивно пред ПИК: Борисов пръв идва на бизнес форум в Швейцария след Тодор Живков. Това е огромно предимство за него

Епицентър

Меглена Плугчиева ексклузивно пред ПИК: Борисов пръв идва на бизнес форум в Швейцария след Тодор Живков. Това е огромно предимство за него

21715
на 14.06.2015
Меглена Плугчиева ексклузивно пред ПИК: Борисов пръв идва на бизнес форум в Швейцария след Тодор Живков. Това е огромно предимство за него
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Меглена Иванова Плугчиева-Александрова е български политик и дипломат, заместник министър-председател в 86-тото българско правителство.

WINBET – забавление онлайн с над 2000 слот игри! (18+)

препоръчано

Избрана от Народното събрание за вицепремиер в правителството на Сергей Станишев на 24 април 2008 г., отговарящ за усвояването в България наевропейските фондове. Народен представител в 37,38 и 41 Народно събрание от БСП.

От май 2012 г. е назначена за извънреден и пълномощен посланик в Швейцария, а от декември 2012 г. и за извънреден и пълномощен посланик в Княжество Лихтенщайн със седалище в Берн.

Медията ни я потърси за коментар относно визитата на премиера Бойко Борисов и делегация в Швейцария с цел да бъдат представени инвестиционните предимства на България. Среща, каквато не е имало от времето на Тодор Живков през 1967 година.

Интервю на Росица Стоянова

- Г-жо Плугчиева, премиерът Борисов е на посещение в Швейцария за първи път, откакто Тодор Живков беше там през 1967 година. Какво е вашето отношение за тази среща?

- В новата ни история имаме посещение на Росен Плевнелиев миналата година, преди това на президента Първанов, но то е било по повод откриването на изложбата на "Тракийското съкровище" в Базел през 2006, ако не греша. Така че наистина беше изненадващо, че  не е имало работно посещение на премиер оттогава. Посолството организира тази визита заедно с най-голямата организация на швейцарския бизнес. Имаме за цел да съберем положителните страни и предимствата на двете ни държави. Известна е силата на швейцарската иконимика, очаквам положително развитие на визитата.

- Каква би била ползата на Швейцария или реципрочно на България от такава среща според Вас?

- Иновациите и прецизността на Швейцария са всеизвестен факт, а бизнес климатът у нас дава добри резултати. В момента обаче има още едно обстоятелство - много важно, че има известна нагласа при швейцарския бизнес да търси изнасяне на производство в трети страни, особено в Югоизточна Европа, а след  референдума от миналата година срещу миграцията има изветсна нестабилност и към всичо това се добави решението на швейцарската национална банка от тази година, с което се освободи швейцарският франк от курса с еврото и то поскъпна. И това е едно неблагоприятно обстоятелство за тяхното производство, вдигнаха се заплатите, разходите, и в момента те точно търсят страни, които могат да произвеждат на по ниски цени и нашата страна е сред тях. Ние предлагаме добри предимства на този етап и това е моментът да направим този бизнес форум и да привлечем швейцарски партньори. Не само като инвеститори, но и като търговски партньори. Смятам, че това ще бъде в общ интерес и на двете страни.

- Смятате ли, че тази среща е предимство за Бойко Борисов? Как мислите, че би била изтълкувана?

Разбира се, че  предимство, особено в момента, защото ние реагираме от наша страна бързо (без да хваля посолството де, смее се тя). Февруари беше това решение на банката и ние сме сред първите страни, които правят този форум. След нас идват Сърбия и други наши съседки. Ние се оказваме в сериозна конкуренция със съседките ни. Не сме единствените, които търсим да привлечем швейцарските инвеститори. Много е важно, че ги изпреварихме.

- В какво ще състои този форум?

- Има  политически срещи с федералния президент и министър на правосъдието и полицията на Швейцария Симонета Сомаруга, където темата миграционна политика, полицейско сътрудничество, всестранни проекти в рамките на швейцарско-българската програма ще им бъде обърнато внимание. Отделно има втора среща с вицепрезидента и федерален министър на икономиката, образованието и научните изследвания Йохан Шнайдер-Аман. Тези срещи са изключително важни. Предвиждаме догодина да има наистина голяма бизнес делегация от Швейцария в България, за да има наистина реални резултати, а не само да се хвалим от срещи. (смее се) Трябва да има постоянство.

- Смятате ли че резултатът от тази визита ще има положителен ефект?

- Пак казвам постоянство трябва.. За моя много приятна изненада имаме 115 участници, сред които някъде около сто, водещи фирми в машиностроенето, IT -сектора, текстил, инфраструктура и др. Така че , разчитам наситина да се представим много добре, за да има резулат за България, защото това означава технологии нови, нови работни места. Бизнесът да бъде гарантиран с качествена работна ръка, ще има курсове и подготовка за кадри. Най-важното е да помогнем на младите хора да останат в България, а не да си търсят късмета по Европа. Това са целите ни и очакваме добро стечение и най-вече резултат.

 

 

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Големи житейски промени за Раците, Близнаците - разсеяни в офиса ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Големи житейски промени за Раците, Близнаците - разсеяни в офиса
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Първи парламентарен контрол на служебното правителство - БСП питаха Главчев за Бузлуджа (НА ЖИВО/ОБНОВЕНА) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Първи парламентарен контрол на служебното правителство - БСП питаха Главчев за Бузлуджа (НА ЖИВО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 76
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК