"Офицерският плаж" във Варна пълен с хора, въпреки забраната

Животът днес

"Офицерският плаж" във Варна пълен с хора, въпреки забраната

16961
на 12.07.2014
Офицерският плаж във Варна пълен с хора, въпреки забраната
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Остава в сила забраната за къпане на „Офицерски плаж” във Варна. Това съобщиха от Регионалната здравна инспекция в града. От там допълниха, че забраната е в сила, докато излязат резултати по изследваните микробиологични показатели за управление на качеството на водите за къпане., съобщи "Фокус". От РЗИ припомнят, че при извършения регулярен и извънреден мониторинг на проби морска вода от зона за къпане „Офицерски плаж” във връзка със заповед на Директора на РЗИ-Варна за забрана на къпането в тази зона, на 7-и юли е бил получен резултат по изследваните микробиологични показатели: „ешерихия коли” - с намаляващи стойности и „чревни ентерококи” – с високи стойности. В останалите изследвани пунктове по Варненското черноморско крайбрежие, пробите морска вода отговарят на изискванията по изследваните микробиологични показатели.

препоръчано

От РЗИ – Варна допълват, че на 30-и юни е била извършена съвместна проверка за оценка на последиците от бедствието с представители на ВиК-Варна, община Варна и община Аксаково, на следните обекти: асфалтов път за площадката на ПСОВ „Зл. пясъци”, Водоснабдителна група „Батова”, КПС с предварително пречистване в кв. „Аспарухово”. Комисията даде препоръки да се възстановят и укрепят засегнатите участъци, да се извърши почистване от наноси и дървета на коритото на река Джезвелийска, корекция, чрез земно-насипен профил и изграждане на отводнителна канавка около КПС „Аспарухово” и др. 
Продължава учестения мониторинг на водата за пиене в район „Аспарухово” и община Аксаково. Извършените лабораторни изследвания на проби вода от квартал „Аспарухово” и „Галата”, взета на 7-и юли отговарят на изискванията за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели по физикохимични и микробиологични показатели. 

Здравните специалисти са взели и проби от селищата Игнатиево, Засмяно, Долище и Генерал Кантарджиево. Изследваните показатели отговарят на изискванията с изключение на обществената чешма в село Долище по показател колиформи. Издадено е предписание до ВиК-Варна за предприемане на мерки. Въпреки забраната за къпане, Офицерския плаж във Варна се пълни с хора. Независимо поставените предупредителни табели, които да информират плажуващите за риска за здравето им, то плажът се пълни с много хора, сред които и деца. Плажуващите коментират, че не се притесняват от нищо и спокойно се къпят в морето и събират тен на плажа. Според тях ако има риск на този плаж, то едва ли на другите плажове е по-сигурно и за това са готови да рискуват. „Ако има някаква зараза във водата, тя едва ли ще стои мирно само в този периметър, за това е излишно да се плашим”, коментираха плажуващи в района. 

Според здравните инспектори в РЗИ-Варна морската вода има функцията да се самоочиства, но ентерококите във водата са индикатор за късно замърсяване и обичайно бележат устойчивост и поради това отпада по-бавно. Забраната бе наложена в началото на месеца, поради завишените им стойности. Нивото на ешерихия коли влезе в допустимите граници. 

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Стрелците влизат в конфликт с шефа, Везните - в отлично настроение в офиса ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Стрелците влизат в конфликт с шефа, Везните - в отлично настроение в офиса
ПИК TV x
СКАНДАЛНИ РАЗКРИТИЯ! 20 барети охранявали денонощно бившия шеф на МВР Иван Демерджиев. Съпровождали го дори до... СКАНДАЛНИ РАЗКРИТИЯ! 20 барети охранявали денонощно бившия шеф на МВР Иван Демерджиев. Съпровождали го дори до...
ново
Днес: 3
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК