Плевнелиев: НАТО да стане по-подготвен да защити сигурността на държавите членки

Политика

Плевнелиев: НАТО да стане по-подготвен да защити сигурността на държавите членки

2028
на 05.09.2014
Плевнелиев: НАТО да стане по-подготвен да защити сигурността на държавите членки
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

„Нестабилността и конфликтите в Украйна, Близкия Изток и Северна Африка променят драстично средата на сигурност в Европа и изправят пред риск демократичните принципи и ценности и върховенството на закона“, заяви днес президентът Росен Плевнелиев на Срещата на Северноатлантическия съвет на най-високо равнище.

препоръчано

Държавният глава беше категоричен, че тези принципи са в основата на демократичните общества, които изграждат НАТО, и затова Алиансът трябва да стане по-подготвен и решен да защити сигурността на държавите-членки. „С днешното решение да одобрим Плана за готовност за действие на НАТО, ние повишаваме готовността и увеличаваме способностите си за отговор на общите предизвикателства“, посочи президентът.

По думите на Росен Плевнелиев Планът съдържа мерки както за гарантиране на сигурността на отделните държави, така и за адаптиране на Алианса към новите реалности и е „най-важното постижение от Срещата на Върха". Според Росен Плевнелиев ефективното съюзническо командване и управление на място е ключов елемент за възможностите за адаптиране на НАТО към новите предизвикателства пред сигурността. „България подкрепя предложението за установяването на съюзническо командване и управление в държавите от Източния фланг на НАТО. Елементи от командните структури трябва да бъдат разположени в целия Източен регион на отговорност на НАТО, включително и у нас“, подчерта президентът.

Като национален принос към изграждането на способностите на НАТО в региона държавният глава посочи установяването на командна структура на Алианса на българска територия, присъединяването на Втора тунджанска механизирана бригада към Многонационалния корпус в Шчечин, включването на страната ни към групата от държави с водеща рамкова нация Германия, в съответствие с Концепцията за рамкови нации, както и за свързването на съвместния българо-американски тренировъчен център в Ново село с тренировъчния център в Бидгошч, Полша.

България ще продължи да работи и за по-тясното сътрудничество между специалните сили, при управлението на кризи и реакция при природни бедствия, както и по отношение на кибер отбраната, отбеляза още Росен Плевнелиев. Президентът отново призова за засилване на възможностите на НАТО за наблюдение и предупреждение в Черноморския регион и за използване на потенциала на интелигентната отбрана и съвместното финансиране на общи за държавите от региона проекти. Държавният глава приветства инициативата на президента на САЩ Барак Обама за подобряване на военноморското сътрудничество между Военноморските сили на САЩ, България и Румъния в Черно море за повишаване нивото на съвместната им подготовка.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Хороскоп на Алена за последния ден на юни - Раците да не се товарят с работа, Везните да избягват нови запознанства САМО В ПИК! Хороскоп на Алена за последния ден на юни - Раците да не се товарят с работа, Везните да избягват нови запознанства
ПИК TV x
СКАНДАЛНИ РАЗКРИТИЯ! 20 барети охранявали денонощно бившия шеф на МВР Иван Демерджиев. Съпровождали го дори до... СКАНДАЛНИ РАЗКРИТИЯ! 20 барети охранявали денонощно бившия шеф на МВР Иван Демерджиев. Съпровождали го дори до...
ново
Днес: 60
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК