Работодателите предлагат социалните партньори да могат да сезират Конституционния съд

БЪЛГАРИЯ ДНЕС

Работодателите предлагат социалните партньори да могат да сезират Конституционния съд

3302
на 07.10.2015
Работодателите предлагат социалните партньори да могат да сезират Конституционния съд
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Национално представителните работодателски и синдикални организации, обединени във формата „4+2“, внесоха в Народното събрание предложение за създаване на нова ал. 5 на чл. 150 от конституцията. 

препоръчано

Това съобщиха от БСК във връзка с обсъждания в Народното събрание законопроект за промени в Конституцията.

Работодателите подчертават, че чрез тази нова алинея ще се въведе възможността „национално представителните организации на работниците и служителите и на работодателите с общо искане да могат да сезират Конституционния съд за установяване на противоконституционност на закон, който урежда трудовите и непосредствено свързаните с тях отношения, осигурителните отношения и въпросите на жизненото равнище”.

Работодатели и синдикати приветстват инициативата на народните представители да разширят кръга от субекти, които могат да сезират Конституционния съд. Същевременно се подчертава, че възможността Висшият адвокатски съвет да подава жалби за нарушени права и свободи на гражданите не включва специфичните въпроси в областта на регулирането на икономическата и социална политика на национално, браншово и фирмено равнище.

Основните мотиви на социалните партньори за исканата конституционна промяна са следните: Правото на социалните партньори да сезират Конституционния съд ще способства за укрепването на правовия ред, конституционосъобразността на законодателството, социалния мир и дългосрочното устойчиво равнище;

Общата жалба от организации, които защитават противоположни интереси, е гаранция, че такива ще бъдат подавани само по въпроси с висока обществена значимост, по които е постигнат предварителен консенсус, обслужващ значими обществени интереси; Представителните организации на работниците и работодателите разполагат с експертиза в съответните области, което ще осигури необходимия професионализъм и юридическа обоснованост при подготовката на жалбите; Производството пред КС ще бъде облекчено, поради отпадане на необходимостта да се изискват допълнителни становища от тези организации. 

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Вижте топ хороскопа на Алена за Гергьовден - успехите намигват на Телците, Стрелците пълнят джобовете САМО В ПИК: Вижте топ хороскопа на Алена за Гергьовден - успехите намигват на Телците, Стрелците пълнят джобовете
ПИК TV x
САМО В ПИК TV! Виктор Димчев начерта ТРИ ВАРИАНТА за правителство след изборите: ППДБ ще трябва да обясняват на избирателите си за коалициите с мафията (ВИДЕО) САМО В ПИК TV! Виктор Димчев начерта ТРИ ВАРИАНТА за правителство след изборите: ППДБ ще трябва да обясняват на избирателите си за коалициите с мафията (ВИДЕО)
ново
Днес: 79
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК