РАЗКРИТИЕ! Екипът на ПИК TV оцелял по чудо в Украйна - журналистите на унгарска медия и ВВС били убити посред нощ в хотел и кола близо до Луганск, властите крият смъртта им

НАЙ-ВАЖНОТО

РАЗКРИТИЕ! Екипът на ПИК TV оцелял по чудо в Украйна - журналистите на унгарска медия и ВВС били убити посред нощ в хотел и кола близо до Луганск, властите крият смъртта им

47456
на 20.10.2017
РАЗКРИТИЕ! Екипът на ПИК TV оцелял по чудо в Украйна - журналистите на унгарска медия и ВВС били убити посред нощ в хотел и кола близо до Луганск, властите крият смъртта им
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Цяло чудо е, че екипът на ПИК TV, който тръгна да заснеме филм за войната в Донецк по официалния път през Украйна и Харков, се е върнал жив в България. Не същия късмет са имали екипите на техни колеги, които работели за две медии в чужди държави, тръгнали със същите намерения и по същия път. Те са били убити по престъпен начин – единият екип е бил застрелян в хотела, където се настанил, а другият – в автомобила, с който пътувал.

WINBET – Ранно изплащане за брой голове за първи път в България! (18+)

препоръчано

След като получиха всички официални разрешения в течение на два месеца, нашите репортер и оператор стигнаха до фронтовата линия на километри от Донецк, където украинските военни ги изхвърлиха на пътя от превозното средство и не ги допуснаха да продължат до града, а ги оставиха да се оправят, както могат на чуждата територия, където превозът става предимно нелегално и срещу рушвети от страна на шофьорите, давани на военните. 

След новините за смъртта на други чужди журналисти там се оказва, че нашият журналистически екип се е завърнал жив от Украйна по някакво чудо. Това установиха и други българи, постили служебно Херсон. Те показали на украинските си колеги документалния филм на нашия екип от тягоството му пребиваване в Украйна и всевъзможните пречки, създадени от местните власти да влезе в Донецк.

Домакините им направо не повярвали на очите си и попитали дали наистина са видели с очите си, че журналистите от ПИК са живи. И им обяснили, че оцеляването им е невероятен късмет, тъй като екипи на други чужди медии със същите намерения просто са били убити.

Нашият екип още по време на пребиваването си в Украйна останал крайно озадачен от сериозната загриженост на българския консул там, към когото се обърнал за съвет, след като се озовал на неизвестно място, изхвърлен от военните. Настоятелния му съвет бил моментално да напуснат не само територията, на която се намирал, но и страната. Журналистите от ПИК са оправни и успяха веднага да си намерят самолетни билети за София и да се приберат живи и здрави, което се оказва е било невероятен късмет.

Украинците разказали, че въпреки проявената хитрост на журналистите от чуждите екипи, те били ликвидирани. Единият подготвял филм за унгарска медия и изпратил оператор с двойно гражданство – унгарско и украинско, който наел местен репортер. Те се насочили към Луганск, но на последната точка преди да стигнат до фронтовата линия – 100-хилядния град Лисичанск, който минава за спокойна територия и се намира на 50 километра от Луганск, били убити през нощта в хотела, в който се настанили.

Другият екип подготвял филм за ВВС и се състоял от трима души. Те били обстреляни през нощтта в автомобила, с който се придвижвали почти на същото място – на 50 километра от Луганск. Шофьорът бил убит на място, а другите – ранени. По случайност ги спасили местни жители, тъй като хората в околността знаят какво се случва на чужденци, които се опитват да влязат от другата страна на фронтовата линия.

За смъртта на чуждите екипи липсва каквато и да било официална информация. В страната има омерта на властите да мълчат за извършваните престъпления срещу екипите на чужди журналисти. След тези разкрития на самите украинци обаче вече е ясно от какво е трябвало да се страхува и екипът на ПИК, който нито за миг обаче не се поколеба да замине.

Убийствата не само на чужди, но и на украински журналисти и политици е практика в страната, която се надяваше с бунтове и стихии да стане привлекателна за Европейския съюз. Тя обаче е на светлинни години от изискванията на общността, които трябва да покрие. А посегателствата над инакомислещи и журналисти я отдалечават още повече.   

Черната статистика на убийствата върху живота в Украйна е ужасяваща. Само през тази година три убийства разтърсиха страната за един ден през април. В Украйна за 24 часа бяха убити главната редакторка на „Нетешински вестник” Олга Мороз, проруският журналист и писател Олес Бузина и бившият депутат във Върховната рада от Партията на регионите Олег Калашников.

Олга Мороз беше открита мъртва в дома си, като по тялото бяха открити следи от насилие. Изданието, което тя ръководеше, излиза в Хмелницка област.

Информацията, която се знае със сигурност е, че Мороз е била убита на 15 април, но смъртта е била потвърдена от Главното управление на украинското МВР за Хмелницка област на 16 април.

За убийстовто на другите две известните личности - причините за убийството са напълно ясни – и Олес Бузина, и Олег Калашников са с проруски позиции.

Прессекретарят на киевската милиция Юлия Мусташ съобщи, че двама маскирани мъже са застреляли Бузина на излизане от дома му в центъра на украинската столица. Според съветника във вътрешното министерство Антон Герашченко по журналиста е стреляно от автомобил с чужд номер.

Отново в Киев по същото време бе убит Олег Калашников - съюзник на сваления президент Виктор Янукович. Калашников е четвъртият близък до Янукович, който умира при съмнителни обстоятелства през последните два месеца.

В средата на март Олександър Пеклушенко бе открит мъртъв с огнестрелна рана на шията, като според следствието става дума за самоубийство.

Малко преди това бившият депутат Станислав Мелник бе намерен мъртъв от съпругата си в банята на дома им недалеч от Киев. А в края на февруари Михайло Чечетов - друг депутат с висок ранг от същата партийна фракция, се хвърли от 17-я етаж на сграда в Киев.

Президентът Петро Порошенко настоява за бързо и прозрачно разследване на убийствата, което така и не се случва. А ако някой от чуждестранните журналисти оцелее и си тръгне за родината си от летището в Киев или Харков, може да си купи от фришопа му шоколади и бонбони, произведени от фабриката на Порошенко.

Вижте още във филма на ПИК TV!

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Големи житейски промени за Раците, Близнаците - разсеяни в офиса ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Големи житейски промени за Раците, Близнаците - разсеяни в офиса
ПИК TV x
САМО В ПИК! Шутът на Киро с тъпа провокация - Найо Тицин нападна жена, крещи обиди в лицето й! Петков гледа безучастно и пита: Снимахте ли ме, докато си хапвах (ВИДЕО) САМО В ПИК! Шутът на Киро с тъпа провокация - Найо Тицин нападна жена, крещи обиди в лицето й! Петков гледа безучастно и пита: Снимахте ли ме, докато си хапвах (ВИДЕО)
ново
Днес: 3
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК