Вход
София
Времето в София 22 o C

САМО В ПИК TV! Кошмарът между Украйна и Донецк ексклузивно пред камерите ни - война или антитерористична операция се извършва в автономните територии

САМО В ПИК TV! Кошмарът между Украйна и Донецк ексклузивно пред камерите ни - война или антитерористична операция се извършва в автономните територии

на 27.09.2017
5909
32
САМО В ПИК TV! Кошмарът между Украйна и Донецк ексклузивно пред камерите ни - война или антитерористична операция се извършва в автономните територии
27.09.2017
32
5909

Легалните пътища към самопровъзгласилата се република Донецк са пътища за никъде.

Ако в Украйна изобщо може да се говори за пътища. Това дори не са черни пътища. Това са катакомби, но не като последствие от военните действия, а като реално състояние на пътната мрежа в държавата, претендираща да стане членка на Европейския съюз.

В същата тази държава, възпламенила военен конфликт на територията си, не можеш да си осигуриш легален транспорт за никъде, извън официалния градски и междуградски, който също е върховно изпитание за целия човешки организъм, а някои от транспортните средства се останали от времето на Втората световна война.

През последните три години след началото на конфликта в Украйна няма нито един чужд журналист, който да е преминал легално линията на бойните действия на подстъпите към Донецк, за да отрази реалното състояние на ситуацията и събитията там. Всички кадри и филми, които се разпространяват в интернет, са направени от руски журналисти. Това не означава, че не може да им се вярва, но също така не означава, че страничният поглед е излишен.

Официалните украински власти обаче не допускат възможността да се появи друг страничен и различен поглед към тези събития. Което само по себе си е странно, защото те би трябвало да имат интерес от такъв поглед. Но всичко, на което властите подлагат чуждите журналисти при опит да влязат легално в Донецк, сочи точно обратното. И много скоро, след като те се отправят натам, обяснението на този на пръв поглед абсурд става напълно логично, увери се лично екип на ПИК TV.

Български екип от трима души пое към Донецк, за да отрази реалностите около въоръжения конфликт, наричан от украинските власти „антитерористична операция”. Официалната кореспонденция с Украйна, след която членовете на този екип получиха всички необходими разрешения да преминат през бойната линия, продължи 2 месеца. Едва тогава те предприеха пътуването си.

И още с кацането в Харков, откъдето трябваше да поемат към Донецк, установиха, че не могат да разчитат на нито едно легално такси с касов апарат, което да ги откара дори от летището до хотела. Не можеха да разчитат и на нито един легален превоз, който да ги откара от Харков до Донецк. Всичко се уговаря на четири очи по нерегламентирани тарифи. А това е и транспортът, от който се възползват и украинските граждани, които прекосяват бойната линия към Донецк и обратно.

Харков, а не Киев, се превръща в отправна точка към Донецк, защото журналистическите карти вече не се издават в столицата на Украйна, а в трудно откриваемото на картата градче Краматорск. Без тези карти журналистите нямат право да преминават през бойната линия.

А за да стигнат до съответния център, откъдето да вземат картите си, трябва да доплащат значително повече на превозвача спекулант. Ако не ги изнудва той, ще ги изнудват пътниците в нелегалното микробусче, както се случи на българския екип и той плати на две уж случайни гражданки, за да се сдобие с тези карти.

След поредиица от телефонни разговори с центъра АТО, където на няколко пъти обясняваха, че картите са готови и с нетърпения чакат журналистите, за да си ги получат, се оказа, че там изобщо нямат намерение да дадат на екипа автентични карти. Първо твърдяха, че не разполагат с изпращаните на два пъти от България техни снимки, макар преди това да бяха потвърдили, че са ги получили. После се оказа, че фотоапаратът, с който трябва да ги заснемат на място, не е зареден. И накрая, когато журналистите се заснеха с мобифоните си, служителката във военна униформа сбърка името на едната от картите, като написа имената на двама от екипа – мъж и жена, на една и съща карта. И всичко с една ясна цел - да пречат. 

Но на граничната линия между Украйна и Донецк тези карти не предизвикаха никакъв интерес и военните заявиха, че те нямат никаква функция и сила. А българският екип не може да премине бойната линия дори с тях. 

Военните се държаха грубо с чуждите журналисти и дори ги заплашиха, че когато стрелбата започне, блокираните им телефони ще проработят, разкриват от екипа на ПИК TV. Единственото, кооето ги стряскаше, беше надписът „Европейски съюз” на корицата на паспортите на българите. Което не попречи на военните да ги свалят насред браздата с целия багаж и да им препоръчат да отидат пеша до най-близкото населено място, което се намира на 40 километра от бойната линия.

А впоследствие се оказа, че са дали разпореждане на един от нелегалните превозвачи да ги вземе и откара обратно към вътрешността на Украйна, след като преди това записаха имената им и номерата на паспортите им в графата „върнати от линията на конфликта”.

Топлите отношения между военните на бойната линия и превозвачите спекуланти са подплатени със солидни рушвети, които те им предават на място, видя още камерата на ПИК TV. За да се движат безпрепятствено в двете посоки е достатъчно да им предадат от ръка на ръка бутилка минерална вода, към която притискат с длан и банкнотата с рушвета. Стековете с минерална вода за военните стоят наредени като батареи точно до тях.

Останалите граждани, стигнали до линията на военните действия с легален транспорт, изминават огромни разстояния пеша, стоят на 35-градусовата жега с часове под паянтова тента, натъпкани като животни, и дори припадат и биват откарвани в безжизнено състояние от линейка. Тези хора прекосяват бойната линия с цената на големи харчове и неприятности не защото това им харесва, а защото техни близки живеят от едната и от другата страна на линията на бойните действия.

Единствените автомобили, които преминават безпрепятствено в двете посоки, са на ОССЕ. Но добре платените чиновници в тях не реагират на никакви знаци, че се случва нещо нередно. Както не реагираха и на виковете, махането и подскачането на българския екип към тях. Преминаха спокойно и оставиха хората в беда на пътя.

Това е то ролята и мястото на миротворческите организации – абсолютно безполезни.

Българският екип така и не намери украински гражданин и от двете страни на барикадата, който да се съгласи да говори пред камера за военния конфликт. Иначe хората са покрусени и обезверени, че този кошмар някога може да свърши. Те са страшно наплашени и готови да преглътнат факта, че средната заплата в Украйна е 3000 гривни, а най-ниската заплата на един военен е 4 пъти повече - 12 000 гривни и достига до 25 – 28 000 гривни. Ако не е страхът, който перманентно им внушават, едва ли биха търпели тази несправедливост. Но им се внушава, че имат нужда от военните, за да ги пазят. 

Въпреки това са напълно наясно, че от този военен конфликт имат изгода само две категории граждани и от двете страни на барикадата – управляващите върхушки и спекулантите. Те трупат несметни пари покрай бойните действия и затлачения вече трета година конфликт и не възнамеряват да го прекратяват, защото това означава да затворят кранчето на незаконните парични потоци, от които несметно забогатяват.

Не е ясно и къде се дянаха всички тези трепетни радетели за гражданските права в Украйна от Европейския съюз. Отдавна никой от тях не е надавал вой за защитата им, въпреки че през последните дни те бяха грубо нарушени от украинските власти със забраната за изучаването на майчин език, независимо дали става дума за руски, български, молдовски или някакъв друг.

Защото европейските чиновници също имат полза от тази гражданска война в Украйна. Те я използват, за да решават геополитическите си проблеми с Русия и най-вече срещу Русия, като продължават санкциите срещу нея, за да ѝ извиват ръцете в полза на други свои цели и намерения. Както и за да оправдават огромните заплати на чиновниците от такива безполезни организации като ОССЕ.

Колкото до прословутите Мински споразумения, които трябваше да регламентират не само примирието, но и решаването на военния конфликт в Украйна – забравете за тях. Такива споразумения не съществуват, освен може би на хартия, и никой не се съоразява с тях. На бойната линия между Украйна на самопровъзгласилата се Донецка република се стреля дори посред бял ден, както установи българският екип. А през нощта стрелбата е неминуема, както простосърдечно си признаха самите военни по бойната линия.

Заради всичко това на територията на планетата не би трябвало да има здравомислещ политик и изобщо човек, който да настоява за приемането на Украйна в Европейския съюз, защото тази държава е царство на спекулата, рушветчийството, беззаконието, подтискането на свободата на словото и на елементарните права за свободно придвижване на гражданите, които са в основата на европейските ценности, видя още екипът на ПИК TV на място. Украйна в сегашното си състояние е огледален образ на Турция, чиито възможности за членство в Европейския съюз бяха категорично отрязани от европейските фактори.

Не само легалните пътища към Донецк са пътища за никъде, но и пътят, по който е поела официална Украйна, е път за никъде. Този конфликт никога няма да има край и тази държава никога няма да възкръсне от пепелището на безумията, сътворени от собствените ѝ управници. Докато разделеният от линията на бойните действия народ и от двете страни не възстане. И докато цялата трезвомислеща световна общественост не вразуми тъй наречените световни лидери, които имат крещящо очевиден финансов и геополитически интерес от гражданската война в Украйна и дългият ѝ черен списък от невинни жертви.

Украйна е срам за демократичните клетви на европейските лидери. Украйна е отрицание на любимите им евро-атлантически ценности. Украйна е всичко, което не може да бъде една европейска държава през ХХI век. Украйна е едно оголено, кърващо и страшно обвинение към целия европейски елит и присъда, че той повече няма право да управлява съдбините на народите.

Оператор и режисьор: Христо Порязов

Сподели:
Напиши коментар »
(32)
1
Кошмарът си има име - фашистка хунта и превратаджии на Порошенко и бандата му...сктивно подкрепяни от евро-атлантиците
2
Руски частушки от времето на Соца: И шел Хохоль, насрал на пол, за ним Кацап зубами цап, за ним Киргиз и тода гриз! Така беше по времето на Соца, сега частушката, според мен изглежда така: И шел Кацап ему весело, за ним Хохоль говорить, ну брат у нас холодная зима, давай газ на полтара, Кацап громко отвечает, иди у Киргиза он дасть тебе верблюдное г@вно, тебе будеть тепло и добро.
3
расим пЛювналиев да чете.Срам.Срам.Срам.пфу.гнус помашка.
4
А кой подбута изконно украинските градове към въоръжен бунт и мераци за отделяне от Украйна ? И кой смаза с танкове и самолети държавата Чечня и народа и при също такъв бунт за отделяне от Русия ? Това са все същите руски управници , изживяващи се на господари на света и на съдбите на народите под болшевишкия ботуш . Как тогава трябва да постъпи държавата Украйна -- като Русия ли и да смаже бунта с танкове и самолети ?
5
Който не знае какво значи руска хибридна война, да прочете статията. Статията е пример за рубладжийска поръчка, срам e за журналистиката и за сайта, който я публикува.
6
Чета глупостите на ГЕЙ-бе-рас-та#4КОМУНИЗЪМ = ФАШИЗЪМ.Абе френд, как можа да "забравиш", че Янукович беше руски човек, и краварите начело с подлогата си Сорос платиха, за да го изгонят, и да прилапат богатствата на Украйна?!Е, изгониха го, и направиха от Украйна най-големия веро-ГЕЙ-ски помияр.Избиха маса народ, само и само да заграбят страната, и да си подсигурят още милиони роби.Такива помияри като теб унищожават Украйна с единствената цел да хвърлят вината на Русия.БОКЛУЦИ СТЕ, И БОКЛУЦИ СИ ОСТАВАТЕ.
7
Валцман, известен още като Потрошенко ще продаде Украйна за дребни копейки. Ролята на марципана е подобна на тази на банкянския Суджук в БГ.
8
В Украйна с преврат на профашистите бе свален законния президент.Естествено със съдействието на ЦРУ. И от там тръгнаха проблемите уважаеми злостни анти руски коментатори. САЩ се месят по целия свят, а Русия нямала право да защити своите преследвани от властта граждани, в съседна страна.
9
Всичко това започна в далечната 1992г. в Югославия... и е едно от многото грозни лица на фашизма. Жалко за невинните жертви.
10
Браво на журналистката Ива Николова!!!! МНОГО рядко в медиите на окупираната ни Родина се прокрадват подобни статии за реалната действителноств Украйна!!БРАВО!!!! Защо Външно мин/во си атиска парцалите и на привика Украинеца да обясни ЗАЩО и КАК,сКАКВО право БЪЛГАРИТЕ в Украйна трябва да учан на украински????Защо нито поляци, молдовци, евреи не протестират ??Каде са гейовете от ЕС???Тишина!!!
11
Жалко за хубавата страна. САЩ направиха с Украйна това, което направиха с Либия, Ирак, Сирия... И, макар и по друг начин, с България...
12
Разбирам, че журналистите са преживели истински кошмар и все още емоциите са пресни,но в район на бойни действия да очакват такси с касов апарат е доста смело,при положение че постоянно се стреля и кой шофьор ще рискува живота си да ги заведе до линията на бойните действия ей така на нормални цени.Самата ситуация там не е нормална.Не оправдавам спекулата ,но и от другата страна на линията няма да е по различно и все пак е добре за хората, че могат да се предвижват дори и скъпо.В крайна сметка руските военни части не освобождават чуждата територия и докато не я напуснат няма как се изпълнят минските споразумения.Смелостта на екипа да отиде точно там и да си рискува живота е похвално!
13
И след това ПИК ще подскача, че ЕК го сочи с пръст като руска подлага, подводница или само платен разпространител на фалшиви новини.
14
като са толкова загрижени за касов апарат да отидат в идил-там няма такси без касов апарат
15
кретен с измит мозък, какви руски части бълнуваш....твойте господари създадоха този ад, ела тук да видиш ако имаш здрави гащи...малоумнико проклет
16
Имах възможност няколко лета от ,както има конфликт в Украйна да разговарям с много украинци.Едни са имигрирали вече тук в България ,а други имат някакви възможности да дойдат на море.Честно казано ,исках да си обясня за себе си положението там.Това което ми е разказвано,може да се сравни с апокалипсис.Там дефакто ,няма държава.Или ако я наричат такава ,то няма управление.Няма ред ,закони ,сигурност.Не говоря за фронтовата линия,а за цяла Украйна.Хората се чувстват подведени и държавата е разрушена.Това ,което описват журналистите ,май си е чиста истина.Бандитските формирования измъват населението повсеместно ,грабежи,изнасилвания ,изчезват хора невинни,убийства.....и т.н..Не коментирам ,кой крив ,кой прав ,но в случая съжалявам обикновените хора.Със сълзи обясняват обстановката.Не чух ,някой да се изказва ласкаво ,за това ,което се случва и в това което им е било обещавано.Ако имате възможност да поговорите с украинци ....питайте ги.Нещата са много сложни и се чувстват предадени.
17
Все пак да са благодарни, че някои руски снаряд не ги е уцелил по погрешка,защото както се вижда правила няма,а дори и чрез рушвети да бяха влезли където искат,никой не може да им гсрантира сигурност по същата причина.То и самата война не се вписва в никакви стандарти.Жалко за местните,че им де обърка живота!
18
Oт статията става ясна преориентацията на Ива Николова в посока Кремъл. На грамотните читатели обаче е пределно ясно, че в близкото бъдеще, когато кремълските юдо-хазари бъдат изпепелени, Украйна ще стане най-голямата по територия държава в този район и достоен член на ЕС и НАТО.
19
УВАЖАЕМИ ГОВЕДА....ВАОБШТЕ НЕ СТЕ НАЯСНО КВО СТАА У УК Р i Н А !.....
20
вземи си медикаментите, че даваш фира...даже за по-сигурно намини покрай лекарите да ти коригират дозата
21
Мизерия! Голодомор! Липса на пътища дори и изпоразбити! И все още има някаква форма на транспорт. Остатък от цивилизацията! Еех!Това след изгонването на Янукович ли е или от преди? Нещастна и ограбвана колония от векове. Ограбвана до шушка от физическия и идеологически руски окупатор! Порив за свобода и хибридна война. И всичко най-лошо от социализма, събрано в отмъстителен фокус върху мечтата да станат човеци, да отхвърлят робията под други зомбирани нещастници. И това е в Европа. Европа на лукса, на магистралите и потоците от коли! Виновни са украинците според вас! Виновни са че имат такъв съсед който ги премазва!
22
Това, което се случва в Украйна си има причина. Когато нещо се случва на тъмно, когато европейските журналисти мълчат, обслужвайки чужди задокеански интереси - резултатът няма как да е друг. Поздравления за екипа за желанието да разбере истината за войната... но трябва да бъдат по-упорити и да опитат пак да влязат. Все пак, остава неприятно чувство от репортажа, че просто са ядосани и са искали да кажат нещо лошо срещу Украйна. Неща от рода на пътища примерно са твърде назначителни, да не говорим пък, че точно ние да говорим за такива неща е несериозно. Постойте по седмица от двете страни и ще имате много по-важни неща за писане. Агресора сме ние - хората, на които не им пука, хората, които се вързват на опорните точки за руската агресия и ги повтарят като папагали, без да знаят и грам за това какво се случва там, какви са причините за конфликта и кой е истинския терорист.
23
Мишико Наакашвили ще ги оправи! А пратим ли и Роско - ще цъфнат! По-тъпи са от нас
24
Прав си! "На грамотните читатели е пределно ясно.." Пределно ясно е и, че ти не влизаш в тази категория.
25
Най-после истината лъсна!Имало и честни български журналисти,които да покажат правдата.Докога териториалното ни послушно предателско правителство ще поддържа фашистите от Украйна?Те дори не протестираха ,когато на българите там им се забранява да се учат на роден език.Унгария и Румъния протестираха ,а нашите продажници мълчат позорно.
26
Абе проф. б. Драго не беще ли: 1) холосехоалист 1) хроничен алкохолик - циротик 3) кандидат за кмет от партията "Лидер" на капиталиста Коващки? Тия за диференцираните стафки и прогресивните данъци да ги разправя на старата ми щапка. Ляво е който седи отлево, десто е който седи отдясно в парламента, а тая щмента-капела да си пие останалият от режима на водата "таратор с водка ,защото таратор без водка не е таратор" и да не смее да споменава с мръстните си минедчийски оста тов. СТАЛИН!!!! ДА!!!!
27
Да,касов апарат им е трябвало за отчитане на командировачните,.но ако бяха попаднали на някое такси с помпа ,каквито се срещат още и у нас на възлови за туристи места и не само,щяха да останат тотално без пари.Другото е ,че доста лековато или не са били добре информирани ,че реално отиват на фронтова линия и няма как всичко да е нормално,това е война и никой не може да им гарантира живота.Колкото до пътищата,лоши са но и нашите как бяха преди 6-7 години преди евросубсидиите,забравя се!
28
Бокруци като номер 4 са и тъпи и с промити мозъци...хем нищо не саразбрали, че Американците и бюрокрлатиге мазни читовници от Европа съсипаха Украйна, за да извиват ръцете на Русия, хем лаят! УКРАЙНА Е ТОТАЛНО УНИЩОЖЕНА и то от собствените си управници в момента- бандата на американската подлога Порошенко! Нява вече такава държава, а само територия с нещастен оцъркан народ!!!
29
Късе е нашето Външно министерство- тая заспала министърка, дито нищо ни разбира- пълна калшнка! Защо не привикат посланика на Украйна- как така ще забранява изучанането на български, руски и др..Ние пак сме без достойнство, за да угодим на чичо Сам и цаба Меркел!!!
30
Пополение баланса Авито (Avito) за 50% | Телеграмм @a1garant Приветствую вас, дорогие друзья! Будем рады предоставить Всем вам сервис по пополнению баланса на действующие активные аккаунты Avito (а также, абсолютно новые). Если Вам надо конкретные балансы - пишите, будем решать. Потратить можно на турбо продажи, любые платные услуги Авито (Avito). Аккаунты не Брут. Живут долго. Процент пополнения в нашу сторону и стоимость готовых аккаунтов: 50% от баланса на аккаунте. Если требуется залив на ваш аккаунт, в этом случае требуются логин и пароль Вашего акка для доступа к форме оплаты, пополнения баланса. Для постоянных клиентов гибкая система бонусов и скидок! Гарантия: И, конечно же ничто не укрепляет доверие, как - Постоплата!!! Вперед денег не просим... Рады сотрудничеству! Заливы на балансы Авито ________ как удалить навсегда аккаунт на авито дача обской залив 52 км авито авито стерлитамак деньги в долг как положить деньги на авито кошелек через яндекс деньги avito номер подтвержден в аккаунте
31
Ето един нов за мен виц"Защо в САЩ няма цветни революци - защото том няма американско посолство."По отношение на изучаването на материн език:В училище трябва да се изучава официалният език на държавата, която живееш,но пак там трябва да имаш възможност да учиш матерен език в часове като свободноизбераем език. АЗ също мисля,че САЩ са жандарм на съвременния свят.
32
Были заплачены деньги 6000 за покупку базы данных и просто швырнул. с другого аккаунта к нему обратились, уже специально на 100р была сделка на выборку и тоже швырнул. непорядочный гандон. кинет 100р% Телеграм @japoshka кидальная дешевка
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате, ако в момента се проведат парламентарни избори?
архив

- Чук, чук!

- Кой е?

- Заплатата!

- О, заповядай! Настанявай се удобно!

- Няма нужда, аз само за малко... 

няма нови новини
Днес: 227
hot
най-четени новини в момента
сега
3125
четат ПИК
сега
четат тази новина
ОТ МИНАЛО КЪМ БЪДЕЩЕ! Вижте защо Бог наказа Русия (СНИМКИ)
x