Рибарско пожелание на езерото в „Суходол” - не сполука, а „ни люспа, ни опашка”
ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Поправи ни старият рибар, когато му пожелахме сполука. Даже малко се ядоса. Не се пожелава сполука, а „ни люспа, ни опашка”, каза той. Защо? Не можа да обясни- всеки да си го тълкува, както иска. А ние го разбрахме така- уловената с майсторлък риба така да се приготви, че от нея да не остане ни люспа, ни опашка.
Лъчезар Георгиев от 60 г. е рибар, а от 6 годишен е тръгнал на риба с дядо си, който е бил руснак и го научил на някои хитрости. Например, да сипва малко ракийка във водата, за да върви риболовът. И днес му провървяло на езерото в „Суходол”. Сипал ракийка и хванал първата си пъстърва още с пристигането си по обяд. На този водоем има всякаква риба, според сезона- щука, шаран, сом, бяла, костур, черноперка, бял амур. Но старецът най се радва на т.нар. от него маркови риби- пъстърва и бял амур. Страст е рибарството, признава. Господ казвал, според него: един ден за риба ти удължава живота с два дни. Не бяхме чували за тези божествени пророчества, само си спомнихме как по волята на Господа апостолите нахранили народа с пет хляба и две риби.
Тук на водоема в „Суходол” има най-много риболовци през лятото, плащат 10 лв. на пръчка, но няма ограничение колко риба ще хванат. Миналия път Лъчезар Георгиев е хванал 8 пъстърви, преди това- 6, но както сподели прави и бартер с колегите тук. Понякога му давали дори пресни яйца срещу риба. Той е охранител и работи в Агенцията за бежанци в кв. „Овча купел”, а тук си почива след тежката работа. Пък и рибата кълве. Каза ни най-добрата и най-простата рецепта за приготвяне на пъстърва: първо се оставя да кисне няколко часа във вода с оцет или лимон, намазва се с масло предварително отвътре, овалва се с брашно, черен пипер, после- или в грила, или се пържи. До него приготвят въдиците двама приятели.
Йосиф Жедалов е шофьор на такси и за него празника е в риболова. Днес ще ловят до стъмване, но е имало случаи да стоят по три дни, за да хванат риба. Лятото не се спират с приятели, обикалят цяла България, били са на почти всички язовири. На бариерата се плаща билетът за въдица, но за посветените служители извършват и друга, съвсем не конспиративна дейност. Те също си имат мрежа, с която ловят риба. И ако някой от риболовците не извади късмет му продават жива риба. Днес пъстървата върви по 10 лв. килограма. „Да се отчитат пред жените си, ако не хванат нищо”, подсмихва се съзаклятнически мъж, който прилича на стареца от „Старецът и морето” на Хемингуей. „Нищо, че така рибата им излиза доста солено”, добави той.