Румен Овчаров пред ПИК: Борисов се преструва на умряла лисица! Ангел Найденов се прави на по-умен, отколкото е

ЧАС ПИК

Румен Овчаров пред ПИК: Борисов се преструва на умряла лисица! Ангел Найденов се прави на по-умен, отколкото е

40224
на 01.12.2014
Румен Овчаров пред ПИК: Борисов се преструва на умряла лисица! Ангел Найденов се прави на по-умен, отколкото е

Още съм в „Лукойл”, но предполагам, че ще се сетят и за мен

Последвайте ни в Google News Showcase

Румен Овчаров е на 62 г. Бивш енергиен министър в правителствата на Жан Виденов и Сергей Станишев. През октомври 2013 г. бе назначен в надзорния съвет на бургаската рафинерия "Лукойл Нефтохим" като представляващ интересите на държавата. Той е и член Националния съвет на БСП. Разговаряме за актуалната политическа обстановка.

препоръчано

- Г-н Овчаров, как оценявате първите стъпки на новото правителство? Нещо положително виждате ли?

-   Аз не съм забелязал още стъпки, не виждам и някаква последователност в действията. Виждам плъзгане по течението и по най-малкото съпротивление. Но може би и това е правилното – в последния месец на годината не би могло да се прави кой знае какво. Иначе няма нищо положително нито от гледна точка на бюджета, нито от гледна точка на финансите, нито от гледна точка на формиране на някакви политики.

-   А по отношение на финансовата рамка за догодина притеснява ли Ви големият дълг, за който се говори, че отново ще се тегли?

-   Това, което казах – за плъзгането по наклонената плоскост, точно тук е очевидно. Не се взимат никакви мерки за стабилизирането на финансовата система на страната. Няма никакви виждания за оценка, за оптимизация. Просто си харчим – вземаме си заеми... Но има едно правило при бюджетарите – че постоянни разходи с временни приходи не могат да се покриват. Заемите са временни приходи. Не можем да вземаме до безкрайност нови заеми, за да покриваме текущите разходи на страната. Това е изключително опасна тенденция и за съжаление не виждам желание в управляващите да направят стъпка в правилната посока – да търсят оптимизация на разходите или реформа в определени системи.

-   Реформи значи не виждате?

-   Не, нито имат някаква идея, нито пък я правят. Не виждам нищо интересно, дано няма и никакви допълнителни сътресения, защото ще стане тежко.

-   Много хора говорят за нов Бойко Борисов. Вие виждате ли някаква промяна при него?

-   Очевидно е. Очевидно е, че се прави на умряла лисица – той е винаги добрият, той дава коледните надбавки, той прави положителните промени, мълчи си. Няма го оня Бойко Борисов отпреди 4-5 години, който беше на първа линия по всички въпроси. Очевидно някой му е казал, че трябва да смени визията, и той го прави.

-   Вие бяхте казали, че това произтича от намерението му да се кандидатира за президент. Продължавате ли да стоите на това мнение?

-   Да, продължавам да мисля така.

-   В БСП като че ли нещата не вървят много добре. Има ли лидерски проблем според Вас?

-   Не може да има лидерски проблем при положение, че имаме лидер, избран легитимно преди 3-4 месеца. Ако някой си мисли, че смяна на лидера през всеки два или три месеца ще доведе до някаква стабилизация на партията, очевидно мисли не за партията, а за собствените си амбиции и желания.

-   Като че ли идването на Миков не потуши конфликтите, а се появяват нови. Ето сега – Мая Манолова обикаляла страната...

-   Няма лошо. Всеки може да обикаля страната. Мая Манолова има право да обикаля – тя е председател на Контролната комисия на БСП. Но аз бих очаквал от кандидатите за председател на партията поне през първата половин година да се опитат да покажат някаква степен на елементарна лоялност към вече избрания председател. Ако имат някакви идеи, нека бъдат така добри да ги споделят, а не да започват буквално от следващия ден след Конгреса борбата за нови избори. Едни нови избори какво ще ни дадат?

-   Отстраняването на Дъбов и Евгений Узунов от зам.-председателските постове в БСП добър ход ли беше?

-   Кадровите промени обикновено би трябвало да преследват, или да са в изпълнение на концепция за цялостна промяна на партията. Когато си наясно какво трябва да промениш, как трябва да го промениш, или както казва Мишо Миков – че сегашният модел на БСП е изчерпан, и след като си наясно с новия модел, с който ще замениш стария, тогава вече трябва да потърсиш и новите хора, които ще реализират този нов модел. В дадената ситуация тези промени като че ли имат по-скоро външен, конюнктурен ефект – да покажем, че променяме нещо. Да, необходимо е в известна степен и това, но само по себе си то не е достатъчно. Защото създава грешната илюзия, че само тези тримата човека, които са сменени, видите ли, са виновни за състоянието, в което се намира в момента БСП.

-   Изненада ли Ви позицията на Ангел Найденов – че БСП е трябвало да управлява с ГЕРБ?

-   Изненада ме, защото е след дъжд качулка. Ангел можеше да си каже позицията преди месец или два, когато на пленум на Националния съвет този въпрос се обсъждаше. Сега със задна дата да се правим на по-умни, отколкото сме, напълно съответства на онази поговорка – да му имам втория акъл на българина.

-   А Вие, предполагам, сте все още в „Лукойл”?

-   Все още, да.

-   Очаквате ли да Ви сменят сега с новата власт?

-   Е, предполагам, че ще се сетят и за мене.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за 9 май - главоломен успех връхлита Девите, денят за Скорпионите неочаквано труден САМО В ПИК: Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за 9 май - главоломен успех връхлита Девите, денят за Скорпионите неочаквано труден
ПИК TV x
ЕКШЪН В ПИК TV! Гешев с акция заради арестите на кметско семейство от листите му: Имаме политически затворници. Те не подкрепят ППДБ, ГЕРБ и ДПС и затова са задържани (ВИДЕО) ЕКШЪН В ПИК TV! Гешев с акция заради арестите на кметско семейство от листите му: Имаме политически затворници. Те не подкрепят ППДБ, ГЕРБ и ДПС и затова са задържани (ВИДЕО)
ново
Днес: 80
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК