Страшна криза налегна Русия! Братушките минаха от месо на хляб и макарони

ЧАС ПИК

Страшна криза налегна Русия! Братушките минаха от месо на хляб и макарони

24673
на 23.05.2016
Страшна криза налегна Русия! Братушките минаха от месо на хляб и макарони
Автор:   ПИК

Доклад на анализатори към правителството разкрива рязък спад на продажбите и доходите

Последвайте ни в Google News Showcase

Руснаците започнаха да икономисват от по-скъпите продукти. Вместо сирене, колбаси, меса, птици, риби, морски продукти, те предпочитат да купуват макаронени изделия. Такъв извод се налага от доклада "Продоволствено ембарго: изводите от 2015 г.", който е подготвен от аналитичния център към правителството на Русия.

WINBET – Ултра завишени коефициенти за топ спортни събития (18+)

препоръчано

Анализаторите отбелязват, че има рязко понижение на обема на продажбите в редица категории стоки през 2015 г..

Но те не свързват това с въвеждането на стоковото ембарго, когато ритейлърите бяха принудени да се преориентират от европейския пазар към руския или към страни, които не попадат под ограниченията.

Като цяло това свидетелства за влошаване на качеството на живота на населението. Но резултатите от такова влошаване в голяма степен може да стане понижаването на реалните доходи на населението, а не толкова на стоковото ембарго, се казва в доклада.

По данни на Росстат, през 2015 г. се наблюдава рязко падане на доходите на населението на Русия.

В частност, реалните доходи, с които хората разполагат, и средната заплата в реално изражение са се съкратили съответно с 4% и с 9,5%. Това довело до изменение на структурата на потребление. През 2015 г. делът на хранителните продукти в семейния бюджет на руснаците е скочил до 38%, съответно за сметка на непродоволствените стоки.

Това много превишава нивата, типични за развитите страни (10-20%) и дори на някои развиващи се страни (например, в Бразилия е 17,8%), но остава по-ниско от много страни от ОНД, подчертават в доклада си анализаторите.

По данни на главния анализатор от Сбербанк Михаил Матовников, средната работна заплата в Русия е паднала под $450 на месец, слизайки по-надолу от нивота на средна заплата в Китай, Сърбия, Румъния и Полша. Анализаторите смятат, че през следващите година-две на руснаците ще им се налага още да затягат коланите и да икономисват от храна.

За сравнение е достатъчно да се обърнем към данните на Росстат. Например, през февруари 2016 г. реално разполагаемите пари на населението на Русия паднали на 6,9% в сравнение с февруари 2015 г. Отчитайки това, че руснаците са икономисвали през миналата година при тези доходи, през февруари 2016 г. на тях им се е наложило още да режат от разходите си.

Превод: ПИК

 

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Семейни проблеми мъчат Стрелците, Везните - в плен на емоциите ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Семейни проблеми мъчат Стрелците, Везните - в плен на емоциите
ПИК TV x
Виктор Димчев пред ПИК TV: Борисов е преценил, че ППДБ ще са малкото братче на ДПС, а не големият ръжен в ръката на Агата (ВИДЕО) Виктор Димчев пред ПИК TV: Борисов е преценил, че ППДБ ще са малкото братче на ДПС, а не големият ръжен в ръката на Агата (ВИДЕО)
ново
Днес: 101
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК