Три начина да удвоите парите си

Бомба

Три начина да удвоите парите си

83029
на 18.01.2017
Три начина да удвоите парите си
Автор:   ПИК

Няма гаранция, че ще успеете, но пък богат по-рядко се става с получаване на наследство

Последвайте ни в Google News Showcase

Една от най-често поставяните конкретни цели пред хората, които инвестират парите си е да удвоят средствата си. Това може да стане с много късмет или с перфектно познаване на пазарите, или с комбинация от двете.

WINBET – персонални бонуси всеки ден! (18+)

препоръчано

Ето три начина в зависимост от стила на инвестиране и склонността ви към риск.

1. Класическия начин – бавно и сигурно

Има една класическа реклама от 80-те години на миналия век в САЩ, в която британския актьор Джон Хюсман казва „Правете пари по старомодния начин – изкарвайте ги“.

Защо да пестите 10% от дохода си, след като няма да ви е достатъчно за спокойни старини?

Този принцип, може да се пренесе и в инвестирането. Колкото и да не ви харесва, един от най-сигурните начини да удвоите средствата си, макар и за един по-дълъг период от време е, като се стремите към пазарната доходност. Или казано по друг начин – да следвате съвета на инвеститори като Бъфет и Богъл и да инвестирате в нискоразходни индексни фондове, базирани на широки индекси.

Така, с ползването на правилото „72“, ще можете да изчислите колко време ще е необходимо, за да удвоите средствата си.

Например при очаквана дългосрочна доходност от 8%, за да удвоите средствата си, ще са ви необходими 9 години. Ако намалите очакваната доходност до 6% и срокът за удвояване на средствата ви, вече се повишава на 12 години.

2. С контраинвестиции, когато ситуацията на пазарите е извън контрол.

Друг начин да удвоите средствата си е, като инвестирате срещу тълпата (тренда). Макар и доста опасен, защото тренда може да ви помете, ако не сте уцелили подходящия момент, този метод на инвестиране, може да е много ефективен. Той се основава на принципа на гениалния Бъфет „бъди алчен, когато другите ги е страх и се страхувай, когато другите са алчни“.

В крайна сметка, след кризисни за пазара моменти, могат да се появят и много добри инвестиционни възможности. И обратното, в момента на нови исторически рекорди за пазара, може да е добра идея да се „скъсява“.

Този стил на търговия обаче, не е подходящ за всички. Той изисква здрави нерви и много търпение от страна на инвеститорите.

3. Спекулативният начин

Докато „бавно и сигурно“, може да е добра алтернатива за част от инвеститорите, за други, по-ориентирани към „екшън“, това може да не е особено приемлива опция.

За спекулативно настроените инвеститори, удачен начин за инвестиране може да е с ползване на деривати, като фючърси и опции, ползване на ливъридж и т.н. Трябва да се има в предвид, че спекулациите водят не само до печалби, но и до загуби и затова рискът трябва да се управлява много внимателно.

В заключение, всеки трябва да потърси своя начин, който в най-голяма степен отговаря на неговите критерий. Разбира се не е задължително да се ориентира само към един, като може да съчетае няколко различна подхода за достигане на крайната цел.

 

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 25 април - успех във всички начинания за Телците, лични проблеми терзаят Скорпионите САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 25 април - успех във всички начинания за Телците, лични проблеми терзаят Скорпионите
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Абсурдите продължават - взеха главата на Росен Желязков ден преди края на парламента (НА ЖИВО/ОБНОВЕНА) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Абсурдите продължават - взеха главата на Росен Желязков ден преди края на парламента (НА ЖИВО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 63
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК