"Уестингхаус": Преговорите за "Козлодуй-7" бяха резултатни

Икономика

"Уестингхаус": Преговорите за "Козлодуй-7" бяха резултатни

5513
на 22.06.2014
Уестингхаус: Преговорите за Козлодуй-7 бяха резултатни
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Един от ключовете на успеха за изграждането на този проект за атомна централа, изискващ много години, е проектът да бъде подкрепен с национален консенсус.

препоръчано

В България има дълга история на работа с атомна енергия. Енергетиката има добра история, има ясна стратегия да продължи да се използва в бъдеще атомната енергия. И всички политически партии, като с върнем назад 2-3 правителства, изказват подкрепата си за изграждането на 7-ми реактор в "Козлодуй", добави Кърст.

Той посочи, че са много доволни от това, че се подкрепя идеята за атомната енергетика от всички партии към момента. "Конкретно имаше анализ - 2-годишен в предишното правителство, което беше на ГЕРБ и този анализ излезе със заключение, че "Козлодуй-7" е правилният проект и че диверсификацията на технологията за ядрената енергетика в България е много важна.

Сегашното правителство има същото заключение по въпроса, така че както и да свършат изборите, според нас, проектът с решението на "Уестингхаус", ще продължи", убеден е Кърст. Той добави, че в момента "Уестингхаус" оценява дали този проект може да направи инвестицията устойчива.

"Уестингхаус" в момента преговаря да инвестира в този проект и като част от този анализ оценяваме всички потенциални български фирми, които биха ни съдействали в изграждането на този проект и какви са възможностите ние да пренесем технологията, да обучим бъдещите оператори на тази технология и наистина да използваме наличните български активи, които ни партнират така, както работим в други проекти в европейския регион.

Реакторът се нарича AP 1000, това е поколение 3+ и е единственият реактор в света, който е проектиран да издържа и на самолетна катастрофа, и на такива силни земетресения, като във Фукушима. По отношение на самолетната катастрофа, проектът е разработен в САЩ и след 11 септември можете да се досетите, че фокусът на вниманието е изключително важен по отношение на безопасността на реакторите. По отношение на Фукушима, там има уникална система за безопасност, която никой в света я няма към момента.

Реакторът сам може да работи, ако електрозахранването, което контролира системите за безопасност, падне. По този начин системите за безопасност продължават да работят поради земното притегляне. Водата е в горния край на реактора и в такива случаи както във Фукушима, просто водата ще изтече надолу поради гравитацията и ще се предотврати голяма катастрофа, на която са податливи други реактори", подчерта Майк Кърст.

От наша гледна точка преговорите бяха много резултатни, срещаме много добро отношение и се сработихме много добре с българските партньори, това е първата крачка само. Така че се надявам да можем да постигнем като резултат "Уестингхаус"да вземе окончателно решение да направи тази инвестиция. Бихме желали това решение да се вземе по-скоро, но все още се работи по въпроса, уточни Кърст.

Мисля, че национално решение не би било подходящо, става въпрос за търговски договор, ние подписваме договора с БЕХ, а не с правителството, добави Кърст.

За АЕЦ "Белене" той каза, че оценен в съпоставка с "Козлодуй-7", заключението е, че може да се построи всякакъв реактор от всякаквъ дизайн в "Козлодуй-7", което ще е по-евтино, отколкото какъвто и да е реактор на терена на "Белене". "Причината е ясна, там вече има инфраструктура, хора, персонал, мрежи, транспорт, което прави проекта по-евтин.

Това ще определи дали да продължим проекта, съображенията ще бъдат изцяло търговски, а не политически", категоричен е Кърст и добави, че проектът за "Козлодуй-7" е в съзвучие с изискванията на ЕС.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за събота - Близнаците да са по-самокритични, Скорпионите - по умерени САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за събота - Близнаците да са по-самокритични, Скорпионите - по умерени
ПИК TV x
Седмичната прогноза на ПИК TV с проф. Георги Рачев: Октомври ще се усеща като септември (ВИДЕО) Седмичната прогноза на ПИК TV с проф. Георги Рачев: Октомври ще се усеща като септември (ВИДЕО)
ново
Днес: 81
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК