Цеко Минев на път да купи "МКБ Юнионбанк"

Икономика

Цеко Минев на път да купи "МКБ Юнионбанк"

17935
на 18.03.2013
Цеко Минев на път да купи МКБ Юнионбанк

Последвайте ни в Google News Showcase

Първа инвестиционна банка (ПИБ) на Цеко Минев се готви да купи “МКБ Юнионбак”, пише  “Капитал Daily”. Според информацията на изданието, единствено ПИБ е подала обвързваща оферта за покупката на “МКБ Юнионбанк”. Другият смятан за сигурен кандидат-купувач - унгарската OTP Bank, собственик на Банка ДСК в България, не е подал оферта. Вероятната предложена цена е около 100 млн. лв. – половината от собствения капитал на “Юнионбанк”. В края на 2012 г. собственият капитал на банката е бил 207,5 млн. лева. Собственикът на МКБ  - германската Bayern LB, която участва в българската банка чрез унгарската MKB Bank, е дал да се разбере, че "не бърза и не продава на всяка цена". Затова според източниците на "Капитал" подаването на оферта не означава непременно, че сделка ще бъде сключена. Освен цената купувачът трябва да пресметне и сумата на краткосрочния ресурс на МКБ от унгарската ù централа, който е в размер на 345 млн. лв. Това означава, че при евентуална сделка банката майка ще прибере тези средства, а купувачът ще трябва да подсигури ликвидни буфери на мястото на изтеглените. По този начин, освен чистата цена в офертата от 100 млн. лв., Цеко Минев ще трябва да има готовност за свежи поне още около 350 млн. лв., които да депозира в купената банка. Не е известно дали банкерът ще може да намери 450 млн. лв. в ПИБ, след като финансовото й състояние бе ударено след оставката на кабинета на Бойко Борисов. Тогава акциите на банката поевтиняха най-много, следвани от тези на Централна кооперативна банка (ЦКБ) и др. дружества на варненската групировка ТИМ.

препоръчано

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Вижте топ хороскопа на Алена за вторник - Везните да не предприемат пътувания, Стрелците подложени на огромно напрежение САМО В ПИК: Вижте топ хороскопа на Алена за вторник - Везните да не предприемат пътувания, Стрелците подложени на огромно напрежение
ПИК TV x
Нидал Алгафари с гореща прогноза пред ПИК TV: Пеевски отвява Кирил Петков и Костадинов на вота. Променкаджиите влизат в печална битка с БСП за четвърто и пето място (ВИДЕО) Нидал Алгафари с гореща прогноза пред ПИК TV: Пеевски отвява Кирил Петков и Костадинов на вота. Променкаджиите влизат в печална битка с БСП за четвърто и пето място (ВИДЕО)
ново
Днес: 33
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК