Шефът на "Антимафия" скандално пред ПИК: Асен Дебелия продължава да краде! Той е главният задкулисен играч в митниците! ДАНС трябва да се заеме незабавно с него

ЧАС ПИК

Шефът на "Антимафия" скандално пред ПИК: Асен Дебелия продължава да краде! Той е главният задкулисен играч в митниците! ДАНС трябва да се заеме незабавно с него

141135
на 28.07.2014
Шефът на Антимафия скандално пред ПИК: Асен Дебелия продължава да краде! Той е главният задкулисен играч в митниците! ДАНС трябва да се заеме незабавно с него

Последвайте ни в Google News Showcase

Агенция "Митници" е обладана от странни назначения. Държавната институция е обвинявана в корупционни схеми и зависимости. Твърди се, че митниците пълнят черните каси на политическите партии.

WINBET – най-голямото разнообразие от игри и джакпоти! (18+)

препоръчано

По този повод потърсихме мнението на Григор Здравков, председател на легия "Антимафия".

 Интервю на Ивайло Крачунов

- Г-н Здравков, защо през последните години Агенция "Митници" не може да събере очакваните приходи от акцизи и не може да пресече ефективно контрабандата на цигари?

- В митниците винаги става въпрос за едно и също нещо - политиците, независимо от коя партия принадлежат възприемат митниците като хранилка.

Последните факти са следните - хора от БСП признават, че 30% е контрабандата на горива, Борисов твърди, че в митниците трябва нещо повече от реформа, предстои актуализация на бюджета, а финансовият министър Петър Чобанов призна, че не са се справили с контрабандата, въпреки че са имали голямо желание.

Не мога да разбера защо при всички факти, които Ви изложих, това ръководство на Агенция "Митници" продължава да управлява. Защо никой не им иска оставката, за да се даде дори възможност на служебното правителство и финансов министър да прецени дали трябва да предприеме промени в ръководството.

Разполагам с данни, които показват, че загубата в митниците ще е между 70 и 100 млн. лева и то преди назначаването на служебното правителство. Тази пари ще бъдат платени от обикновените данъкоплатци.

- Защо по времето на кабинета "Орешарски" се сменяха толкова много началници на Агенция "Митници"?

- Политиците търсят предвидим началник на Агенция "Митници". Какво означава предвидим шеф на митниците за тях? Това означава, че е човек, който изпълнява поръченията на съответната политическа или икономическа групировка, която е на власт. За това и резултатите са плачевни в митниците.

Правителството на Орешарски си позволи да назначи за шеф на борбата с контрабандата в митниците човек, който е с отнето право на допуск до класифицирана информация за нерегламентирани контакти Николай Попов.

Първият човек, който правителството на Орешарски назначи за директор на митниците беше типичен партиен функционер. Той беше махнат само след 3 месеца от тези, които го назначиха.

Следващият началник на митниците беше назначен с мотива, че дълго време е бил част от системата и имал много хубава автобиография. Да, но автобиографията не прави митни сборове.

Напомням, че към днешна дата ръководството на митниците и МВР са заловили около 2-3 камиона с контрабандни цигари, което меко казано е потресаващо.

- Как ще коментирате конкурсите за шефове на митнически пункт "Капитан Андреево" и митница "Свиленград", за които се подозира, че са обявени "на тъмно"?

- В момента с тези два измислени конкурса се доказва, че дори ръководството на Агенция "Митници" е загубило доверие в собствените си служители.

За тези два конкурса са подали документи само по трима кандидати. Това не е било никога. На митница "Капитан Андреево" са допуснати един кандидат, който е външен за системата и друг, който е временно управляващ.

Скандалното е, че конкурсът се води от сегашния временно управляващ митницата в Свиленград.

За ръководител на митницата в Свиленград кандидатстват трима човека - сегашният началник и други двама служители. Единият е Павел Лилянов, който е бивш началник на Агенция "Митници" от края на 90-те години, а другият е Христо Русев, който е ръководил митницата в Свиленград през 1996 година.

Получава се така, че за ръководители на Агенция "Митници" в Капитан Андреево и Свиленград кандидатстват само хора, които са работили там.

- Означава ли това, че външни хора не кандидатстват за директори на митниците, защото смятат, че конкурсите са предрешени?

- Това, което казвате е абсолютно точно. Условията посочени в конкурсите са направени така, че да бъдат нагодени към точно определени хора, които да ги спечелят. Фактите го доказват по безспорен начин.

- В последните Ви две интервюта обявявате, че Асен Дебелия е главният задкулисен играч в митниците. Как си обяснявате, че компетентните органи не са се заели с него?

- Това е въпрос към ДАНС, а не към мен. Аз това, което трябва съм направил заедно с колегите от легия "Антимафия".

Ще перифразирам една моя любима фраза: "Вие си правете служебно правителство, правете избори, а тези от митниците начело с Асен Дебелия продължават да крадат".

След като всички парламентарни партии признават провалите в митниците, аз не съм чул до тук някой политик, който има претенции да управлява държавата, да каже, че една от първите му стъпки ще бъде да се направи ревизия в Агенция "Митници" за последните 5 години или да покани ръководството на агенцията да подаде оставка.

Явно това се прави, защото който и да дойде на власт схемите в митниците ще продължат.

- Кое е лекарството, с което митниците ще бъдат излекувани?

- Незабавно трябва да бъде поискана оставката на настоящото ръководство на Агенция "Митници", както и оставките на ръководителите на големите митници в страната.

За началник на митниците трябва да бъде назначен човек, който да има ясни приоритети поне за 2 месеца напред и минимум още 6 месеца след това.

В момента митниците са стигнали дъното, по-лошо няма как да стане.

Глупостите, че ако се смени ръководството на митниците ще стане по-зле не отговарят на истината.

Правителството на Орешарски потвърждава, че загубите от акцизи и контрабанда са 500 млн. лева. Няма как да е по-лошо.

 

 

 

 

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Големи житейски промени за Раците, Близнаците - разсеяни в офиса ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Големи житейски промени за Раците, Близнаците - разсеяни в офиса
ПИК TV x
Викат Бойко Рашков в комисията в парламента, която нищи ОПГ-то в Митниците! Хората на Слави: Това, което чухме от МВР, е скандално! Даваме договора с Боташ на българската прокуратура (ВИДЕО) Викат Бойко Рашков в комисията в парламента, която нищи ОПГ-то в Митниците! Хората на Слави: Това, което чухме от МВР, е скандално! Даваме договора с "Боташ" на българската прокуратура (ВИДЕО)
ново
Днес: 87
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК