Последвайте ни в Google News Showcase
Учените отдавна знаят, че от месото под въздействието на високите температури могат да се отделят химически вещества, които провокират развитието на устойчивост към инсулин, на стрес и възпаления.
WINBET – Ултра завишени коефициенти за топ спортни събития (18+)
Американските специалисти откриха още една заплаха, която се крие в пърженото месо, разказва "Зее нюз".
Изследователи от Харвардския университет са измерили кръвното налягате на 103 941 души. Единственият въпрос е бил как доброволците са си готвили храната. Всички участници са консумирали говеждо и пилешко месо, както и риба.
При доброволците, консумиращи над 15 порции пържено месо месечно, рискът от хипертония е със 17% по-висок от участниците, прибягващи до същото месо 4 пъти в месеца. Според изследователите това може да е свързано с особените химически съединения – хетероцикличните ароматични амини. Те се появяват в месото под въздействието на високите температури и повишават кръвното налягане.
източник: Розали.ком