Адвокатът по медицинско право Мария Шаркова: Не трябва да нападаме като лешояди медицинските работници

Здраве

Адвокатът по медицинско право Мария Шаркова: Не трябва да нападаме като лешояди медицинските работници

13342
на 28.11.2020
Адвокатът по медицинско право Мария Шаркова: Не трябва да нападаме като лешояди медицинските работници
Автор:   ПИК

Не трябва да нападаме като лешояди медицинските работници, в момент, когато когато здравната ни системата изнемогва. Това заяви пред БТВ авдокат Мария Шаркова. Тя коментира какви са правата и задълженията на пациентите по време на пандемия. Сподели и мнението си за това трябва ли задъэлжително да се ваксинираме срещу коронтавируса.

препоръчано

„Ситуацията с медицинската система в момента е много тревожна – категорична бе адвокат Шаркова. - Получавам непрекъснато обаждания, както от пациенти, които търсят медицинска помощ, но не я получават, така и от такива, които не получават точната помощ. Истината е, че в момента изнемогват специалисти и болници. Реорганизация може да се прави само до един момент.  Човешкият ресурс се изчерпва. Идеята с мерките е да се даде въздух на здравната система и на пациентите. Това е най-трудното и е целта на мерките.

Основното в оплакванията на пациентите е  невъзможността да се окаже медицинска помощ своевременно и качествено. За съжаление, в такава ситуация пациенти и близките им търсят някой виновен и стоварват негативните си емоции върху медицинските специалисти. Лекарите изнемогват и болниците са поставени под риск. Когато се работи в екстремни и рискови условия има повече рискове за юридическа отговорност. При такива извънредни ситуации и клаузите в здравните осигуровки може да не влязат в сила обаче. Не трябва лешоядски да нападаме лечебните заведения и лекарите. Целим балансирано да осигурим защита както на пациентите, така и на медицинските работници.

Няма ясен механизъм какво и как се прави. Пациентът е наясно, че трябва да се обади на лекаря си, после обаче няма яснота накъде. Какво прави, за да получи той PCR тест, къде да отиде да се изследва. Масово пациентите знаят че трябва да се обадят на 112, но повечето не са за линейка. Всичко това усложнява ситуацията”.

Адвокат Мария Шаркова коментира и въпроса трябва ли да бъде  задължително ваксинирането срещу коронавируса.

„Като адвокат, познаващ процесите на одобряване на ваксината и клиничните изпитания, ще си сложа веднага ваксина и ще ваксинирам цялото си семейство – категорична бе тя. – Защото, с оглед на регулациите, няма как една ваксина да стигне до пациент, ако има нещо нередно. Щом е на пазара, не може да се спекулира че тя е рискова и не е безопасна. Дали правата ни ще бъдат нарушени, ако ни налагат при определени обстоятелства да се ваксинираме, допълнително ще се види. Ако законът установи, че ваксината трябва да е задължителна за по-висша цел – обществената безопасност, тогава вероятно ще може да се наложи и задължително ваксиниране”.

 

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Топ астроложката Алена с ексклузивен хороскоп за неделя - Девите да не правят необмислени неща, Близнаците да не взимат крайни решения САМО В ПИК! Топ астроложката Алена с ексклузивен хороскоп за неделя - Девите да не правят необмислени неща, Близнаците да не взимат крайни решения
ПИК TV x
САМО В ПИК TV: Бившият мъж на Маги Сидерова сви семейно гнездо с вдовицата на Митко Лудия (ВИДЕО) САМО В ПИК TV: Бившият мъж на Маги Сидерова сви семейно гнездо с вдовицата на Митко Лудия (ВИДЕО)
ново
Днес: 42
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това