Вход
София
Времето в София 11 o C

Акад. Антон Дончев пред ПИК: Човечеството сякаш няма сърце. Малки народи като нашия ще има да теглят...

Акад. Антон Дончев пред ПИК: Човечеството сякаш няма сърце. Малки народи като нашия ще има да теглят...

на 03.04.2020
100036
0
Акад. Антон Дончев пред ПИК: Човечеството сякаш няма сърце. Малки народи като нашия ще има да теглят...

Светът е скован от безмилостното нашествие на невидимия враг – коронавируса. Какво се крие зад новото зло, което сполетя цялото човечество? Има ли връзка между духовния разпад и моралните ценности и физическото страдание и за какво трябва да се замислим? За коментар по тези теми се обърнахме към големия писател и мъдрец акад. Антон Дончев.

Антон Дончев дари 5000 лв. на БАН и Бачковския манастир

Антон Дончев дари 5000 лв. на БАН и Бачковския манастир

Академик Антон Дончев дари своя награда - 5000 лева, на...

на 30.03.2016

- Академик Дончев, откъде ни дойде това ново зло, врагът без лице? Божие наказание ли е, отмъщение на природата ли, възмездие за духовния разпад ли...?

- Може би е начало на война на биологията. Никой няма да го признае, никой няма да го каже, така че... Нов тип война. Доброто или лошото е това, че светът след нея ще бъде различен. Нищо няма да бъде така, както е било. Нито центровете на власт, нито центровете на сила. А пък такива малки народи като нашия ще има да теглят... 

Вижте, трябва да признаем, че това си има и добри страни като всяка война. Има някакво обединяване на хората. Някакво откритие, че не сме сами, че сме свързани. Всъщност това нещо ще стане ясно много скоро. Че ние сме един организъм, човечеството, и както в човешкия организъм, всичко е свързано по един невероятен начин. Това е един хор от милиарди гласове, един оркестър с милиарди инструменти, които пеят един и същ химн. Слава на Бога, в човешкия организъм, в човека сърцето е диригентът. За съжаление, човечеството като че ли няма сърце. Човешкото сърце е диригентът, който седи и размахва палката: троп, троп, троп, троп. А от човечеството не се чува никакъв глас. Или ние не го чуваме... 

- За какво трябва да се замисли съвременният човек, какво трябва да се опита да промени?

- О, Боже, много работи. Трябва да се замисли, че не е сам. Че просто е свързан, обвързан, омотан, което е и хубаво, и лошо. И трябва да помисли за мястото на новия интелект, на изкуствения интелект. Да не хукне човечеството да вземе да го пита за всяко нещо. Сега вие ме питате мен, а вашите колеги след известно време няма да питат хората, а ще питат новия Бог – изкуствения интелект, и той ще каже: Това е хубаво, това е лошо. 

Антон Дончев: 500 години няма българска държава, но българският дух живее

Антон Дончев: 500 години няма българска държава, но българският дух живее

"24-ти май е рожденият ден на българския дух", заяви пред...

на 24.05.2017

- Светът сега, в ситуация на пандемия, изживява тежки дни, можете ли да успокоите хората с нещо?

- Един от най–великите царе в миналото накарал да му направят един пръстен. Като го погледнел, се успокоявал. На тоя пръстен пишело: И това ще мине. 

 

 

Сподели:
свързани новини
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Към кого изпитвате най-силно доверие?
Общо гласували: 30489
архив

Счетоводител към данъчен:
- Сега какво, ще ни глобявате ли?
- Айде на бас на 500 лв., че няма!

няма нови новини
Днес: 10
hot
най-четени новини в момента
сега
1444
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV: Премиерът Борисов и Вучич след полета над АМ "Европа" и "Балкански поток": Символично слагаме край на карантината на 1 юни. Стигаме за 3 часа до Белград (ВИДЕО/СНИМКИ)
x
Ето ги сексуалните техники, които радват мъжете тантрично
x