Вход
София
Времето в София 14 o C

Акад. Богдан Петрунов с аларма пред ПИК: Маските да останат! Ако протестите продължат през зимата, ситуацията с COVID-19 ще стане страшна

Акад. Богдан Петрунов с аларма пред ПИК: Маските да останат! Ако протестите продължат през зимата, ситуацията с COVID-19 ще стане страшна

на 15.09.2020
61041
0
Акад. Богдан Петрунов с аларма пред ПИК: Маските да останат! Ако протестите продължат през зимата, ситуацията с COVID-19 ще стане страшна

Пандемията от коронавирус в България и по света продължава. Всички се борят за намирането на ваксина и връщането на хората към нормалния живот. Заразата не спира да вършее, а дойде време за подновяването и на учебната година у нас.

По този въпрос и всичко, касаещо COVID-19, разговаряхме ексклузивно с академик Богдан Петрунов. Бившият  директор на Националния център по заразни и паразитни болести коментира пред ПИК нещата от „А“ до „Я“. Той направи и важни препоръки към медиците, както и към всички българи, които могат да им помогнат да не се заразят с инфекцията или да я прекарат по-леко.

  -   Академик Петрунов, да започнем от най-логичният въпрос, как ще коментирате разпространението на коронавируса напоследък?

-  Аз мисля, че болестта се развива „нормално“, което значи, че  разпространението  си продължава, има едно намаляване на броя на случаите, но то е правопропорционално на броя на изследванията. Така че не можем да кажем нещо много съществено. Няма съмнение, че разпространението постепенно намалява. Това, което е сериозно обаче е, че смъртността не намалява – на 100 000 души население за седмичен интервал ние сме на 2-3 място в Европа.

На първо остава Румъния. На второ сме ние, а на трето Испания. Това е много важно, защото последните епидемологични данни на специалистите в тази област показват, че най – правилният показател за разпространението на заболяването е смъртността. При нас смъртността продължава да е висока спрямо другите страни. Много фактори обясняват това нещо, но това е неизменно. Според мен мерките, които се взеха при нас, са напълно правилни и те са едни от най-леките мерки. Проблемът е, че даже и те не се спазват. За съжаление се получават много противоречиви послания от най-различни колеги по отношение на носенете на маски, по отношение на дезинфекцията, а това са основните неща, които според мен, трябва да останат.

Маските на обществени места, постоянна дезинфекция и социална дистанция. Защото всичко друго е несериозно. Ние нямаме физиологично-причинно лекарство, което да действа в момента и да лекува на 100%  или поне съществено коронавируса. За ваксината има още да чакаме – истинска и качествена ваксина, която да няма странични действия и най-важното да има някаква ефективност. Важното е и колко време ще трае тази ефективност. В момента трябва максимално да се „натисне“, ако мога да кажа в посока спазване на тези ограничения, съществуващи в момента. Виждате, че в Европа се увеличават заболяванията – в държави като Франция, Испания, Израел въвеждат наново разширяване на карантинните мерки, и то много сериозно. И не само там,а във всички страни в Европа става така. При нас засега е най-лека карантинната система, но за съжаление ние не я спазваме. Това  не е никак добре и ще доведе до неприятности, особено сега и в началото на учебната година.

-  Казахте, че смъртността при нас е висока. На какво отдавате това и има ли начин да бъде ограничена?

-  Този въпрос наистина е много сложен, защото в нас се използват за лечение всички протоколи, които са най-добрите в света. Няма нещо, което да се прави по света, а у нас –не. Обяснението е, че млади хора масово не обръщат внимание на състоянието си, понеже прекарват общо взето леко болестта в началото. Младите хора не обръщат внимание на това и се явяват вече в последния момент, когато вече болестта се е развила и една хоспитализация вече не решава проблема. Едно голямо проучване е направено преди около 10 дни в САЩ, като 3200 млади хора – между 18 и 34 години, които са били хоспитализирани в болници в Ню Йорк, показва че 20% от тези пациенти са прекарали тежко заболяването. На 10% е било необходимо да се прави вентилация и за 2,5-3% са починали. Казвам го, защото е огромно значението на заболяемостта у младите хора. Те също боледуват колкото възрастните. В началото обикновено болестта протича безсимптомно и се явяват вече във фаза, която много трудно се поддава на лечение.

-  Може би и затова се увеличиха заразените сред по-младите …

-  Няма съмнение. Ще усетим сега в следващите месеци постепенно. Защото сме пред вълна от нови вирусни инфекции – грипната, а преди нея имаме респираторни и други аденовируси, които се разпространяват във въздуха. В студеното време на есента и на зимата ние сме изправени пред още по-сериозно изпитание. В това няма никакво съмнение. Ако ние сега не осмислим, че трябва да се спазват тези основни ограничения, за които говорим непрекъснато, просто проблемът ще бъде много сериозен.

-   Как очаквате да се развие разпространението на коронавируса?

-  Според мен разпространението ще продължава още месеци, може и година и повече. Още от март месец говоря, че най-малко 60-80% от човешката популация ще трябва да бъде инфектирана, не болна, а инфектирана, т.е да се създаде някакъв имунитет, който да ограничи разпространението. За съжаление се оказа, че този имунитет се изгражда много трудно. Проучванията показват, че максимум до 30% от хората изграждат антитела. Но не  е сигурно доколко тези са антивирус неутралициращи и доколко са ефективни. Още много неща остават неясни за момента. Ние още не знаем много за клетъчния имунитет, който е основния и ще бъде водещ и при ефекта на една бъдеща ваксина. Защото този хоморален имунитет  не е достатъчен и не дава възможност да се получи пълна защита на човешкия организъм. Пандемията ще угасне бавно, но аз мисля, че няма да стане по-рано от следващата година.

-  В България как очаквате да продължи пандемията?

-   Мисля, че ще има увеличение с идването на баналните вирусни инфекции, основна на грипа. Такъв подем, нова вълна има в цяла Европа. Ние не можем да избегнем световната тенденция. Всичко начело със СЗО предупреждават, че предстои втора вълна, която вече започна в някои страни – в Австрия официално обявиха, че е стартирала и въвеждат много строги ограничителни мерки.

-  Според вас необходимо ли е да се връщат КПП-ата и другите строги мерки от пролетта, а дори и по-строги, ако ситуацията тръгне в лоша насока?

-  Аз мисля, че ако продължават да се влошават нещата, неизбежно ще се наложи. Вероятно това ще се случи, ако ситуацията го налага. Ситуацията обаче е много динамична и не е редно да се говори предварително. За мен всичко зависи от нашето съзнание. То е свързано и толкова важния утрешен ден – започване на учебната година.

- Какви са очакванията Ви именно в тази връзка – завръщането на учениците в училищата?

-  Това е колосален въпрос и голямо предизвикателство спрямо здравеопазването и учебната система в България, както и за цялото ни общество. Аз съм убеден, че трябва да се започне както се предвижда – на живо, децата трябва да отидат на училище. Не може да преминем на домашно и дистанционно обучение. Това може да бъде само изключителни случаи, когато се развие наистина сериозна епидемия. Излишно е да го философстваме. Това е колосален  социален и финансов проблем, и всякакъв проблем. За мен е правилно да се започне по този начин учебната година.

- Значи Вие сте за присъствено начало на учебната година, както се прие …

-  Разбира се. Ако се спазват препоръчаните мерки от Министерството на здравеопазването и Министерството на образованието, мисля, че ще може спокойно да започне учебната година. Но се изисква голяма организация и голямо внимание. Учителите според мен задължително трябва да бъдат с маски или шлемове. Малките деца до 10 години много трудно ще ги накараме да бъдат с маски и те ще бъдат неефективни, защото трудно могаг да бъдат убедени как да се държат и какво да правят. По-големите обаче обезателно трябва да бъдат с маски. Това значително намалява риска от разпространяване на заболяването. Да преминават през различни входове, да не се смесват различни групи, да има възможност, ако се появи дете, което е болно да бъде взето от родителите своевременно. Това са елементарни неща, които се правят по целия свят в момента.

-  Според Вас осъществимо ли е всичко това?

-  Много трудно. Особено в някои категории училища ще бъде изключително трудно, но няма друг път. Трябва да се опитаме присъствено да започнем. Ако наистина се окаже невъзможно с разрастването на епидемия в училищата, което ще доведе разрастване и сред възрастните, ще бъде много тревожно. Защото децата носят по-голям вирусен това в своята носоглътка. Без да боледуват много те стават носители и разпространители на инфекцията. Има опасност за възрастните хора, когато се прибират в къщи – майки, бащи, баби, дядовци.

-  Възможно ли е присъственият учебен процес всъщност да доведе до бум на заразата?

-  Не мисля, че би трябвало да е така. Несериозно да обсъждаме това в момента. Ако тези мерки се спазват поне 50 на 100, можем спокойно да съществуваме в тази епидемия, т.е не, че тя ще мине, но няма да дадем възможност тя да се разраства така драматично, което да наложи нови карантини и мерки.

-   Доста родители в момента реагират остро именно срещу носенето на маските…

-  Това е, защото се явяват колеги в масмедиите и изпращат много противоречиви послания. Винаги има някои от нас, които философстват за неща, които отдавна са доказани. Категорично е положително носенето на маски, защото по този начин се намалява вирусния товар, който попада във Вас. Ако Вие не носите маска и примерно 10 единици вирус ще попаднат, ако носите маска механично, дори най-елементарно ще попаднат примерно 5 единици. Това е изключително важно, защото ще протече по-леко заболяването. В цял свят това е доказано, само при нас… Тука не са прави майките, напротив те трябва да дисциплинират децата си, особено по-големите за носенето на маските, за редовното миене на ръцете по няколко пъти на ден, дезинфекцията, да избягват постоянните контакти.

-  През лятото уж се очакваше спад на разпространението на заразата заради високите температури, а се оказа точно обратното. Какво мислите по този въпрос и на какво го отдавате?

- На разширяването на социалните контакти. Виждате какво става по улиците – хората вървят, викат, пеят, ходят по мачове, събират се по ресторанти и по морето. По плажовете, а и навсякъде е пълно с хора, които се разхождат без маски. Слънцето в никакъв случай не е фактор, който може да убие само вируса. То има някакво положително въздействие. Най-простият  пример е в Бразилия, където в пълно лято, с най-висока температура и в Индия на второ място, вируса се разпространява драматично. Тук пак поставяме основния проблем – броят на изследванията. Ако ние не правим по 4000-5000 изследвания на ден, а правим по 50 000 на ден, броят изведнъж ще скочи много драматично, без да има болни, но ще има инфектирани.

- Изобщо приложимо ли е такова масово тестване в България?

-  Много трудно. То няма и материална възможност, а няма и да реши проблема, ако ние не спазваме другите изисквания. Важното е тези изисквания да се спазват. Не съм оптимист. Не се ли спазват мерките, не ни чака добро.

-  Здравната ни система ще може ли да издържи, ако ситуацията се влоши?

-  За момента се справя добре. Това трябва да го кажем честно и решенията на Министерството на здравеопазването са много разумни. Но какво ще бъде, ако се яви една втора вълна, особено с наслагването на грипната инфекция, ще бъде много сериозно предизвикателство за цялата здравна система – не само за болниците и  инфекциозните отделени, но и за общопрактикуващите лекари. Последните са изложени на най-голям натиск. Всъщност те не знаят с кого се срещат – с болен от грип или коронавирус.

-  Как може да се разграничи дали е грип или коронавирус?

-  Това е много трудно дори и за най-опитния лекар. Обикновено грипният вирус започва по-остро – с температура, кашлица, зачервени очи, отпадналост, болки в мускулите, главоболие. Коронавирусът може да започне по-постепенно и след това изведнъж да се изостри – затрудняване на дишането, кашлица, загубване на вкуса и обонянието. Разликите са много деликатни и само опитните лекари ще могат да се справят по клинични симптоми, без изследвания.

-  Според Вас как се отразиха протестите на разпространението на коронавируса?

-  Според мен отрицателно, в смисъл положително за заразата , а отрицателно за нас. Определено се увеличиха броя на заразените и болните, и то на младите хора. Това е вън от съмнение. Разхождането без маски, дълго престояване на едно място с викане, пеене, а това е най-добрият начин за разпространението на инфекцията с аерозола, който излиза от нашата уста и нос. Шестдесет и пет дни това е наистина сериозно предизвикателство. Затова мисля, че трябваше максимално да се направи всичко от всички политици – независимо леви, десни, центристки и т.н. Да успокоят хората и да се направи така че да престанат такива струпвания на хиляди хора на едно място, което ще доведе до разрастване на инфекцията. Сега обаче вече е много късно това да се направи.  Но поне да стараят максимално да бъде дистанцията между хората и те да бъдат с маски.

-  Какво ще стане, ако протестите продължат и през зимата?

- То ще бъде нещо страшно. Аз се надявам дотогава вече да ги няма тези протести.

Много държави се надпреварват да създават ваксини, но можем ли да кажем, че те ще бъдат ефективни и как да се разбере коя ще е най-ефективна?

-  Въпросът за ваксините е много сложен. В момента десетина ваксини са на финала на своето изготвяне. Те са създадени като биологични продукти, но още  са далеч от понятието ваксина, която е предназначена за масово приложение, на милиони хора в света. Няма такава ваксина и вероятно няма да има скоро. Ако започне да се прилага, то ще бъде условно прилагане, и то предимно стимулирано от някакви политически интереси. И в Русия, и в Америка се надпреварват. При руснаците има две ваксини, за които се смята, че са изпитани на първия етап, но предстои още много голямо изпитване. Най-важният етап е третият, при който трябва да се направи изпитване върху десетки хиляди души още е далеч от изпълнението му. Същото е и в Америка, където има 4 ваксини. Те са най-напред всъщност, защото започваха от 26 юни. Но и там явно по политически причини ще започнат прилагането на ваксината в определени контингенти от 1 ноември, т.е два дни преди изборите. Според мен това крайно неправилно и в Европа, и в Русия, и  в Америка, това не трябва да стане.

-   Когато не е приложен третият етап от изпитването, да не се окаже, че ваксините имат обратен ефект?

-  Разбира се, че е така. Първо, защото ако се провали и се окаже, че има непредвидими странични действия, ние ще компрометираме цялото имунизационно дело в света. Вие видяхте една от фирмите, спряха изпитването при един страничен неврологичен проблем, и сега пак продължават. Нормално е една ваксина да се изследва една до две години. Най-важното е да се установи първо, че ваксината е безвредна и доколко е ефективна.

-  В България доста лекари са заразени, а и немалко починаха. На какво отдавате този факт?

- Това също е много сериозен проблем. Хората не знаят с кого имат контакт в момента. Може би това е небрежност  в момента в първите месеци се отнасяхме към това нещо. Но се оказа, че никак не е проста цялата история.  Инфектираните медици станаха над 900 души, има и починали, което е един много сериозен проблем. Това показва, че трябва много голям контрол при работата с тези пациенти. За мен основният проблем тук е техниката на събличане. Защото медиците ни разполагат с всички необходими предпазни облекла и знаят как да работят с тях. А тези предпазни средства са от най-високо качество. Когато те се обличат и влизат в Ковид-отделението, там мерките са ясни и няма никакъв проблем. Когато обаче излизат оттам и се събличат, тогава вече е много деликатният момент – как се събличат дрехите, за да не се даде възможност за инфекция, къде се хвърлят тези дрехи, т.е това е един технически проблем. На пръв поглед изглежда много прост, но не е никак маловажен. И в другите страни има доста заразени медици, но това е рискът на професията.

-  Какво бихте препоръчал в тази пандемична ситуация в България?

-  Много е важно да се направи имунизация с противогрипната ваксина. Това е много положително, защото тя има шанс да съдейства за косвен имунитет срещу коронавируса. Освен това тя създава така наречения клониран имунитет, т.е подготвя имунната система към по-добра реактивност –имунен отговор. Затова горещо препоръчвам всички да си направим противогрипната ваксина, защото това ще помогне първо в ограничаването на грипа, а второ и за по-добро справяне с коронавирусната инфекция. Тези, които са здрави в момента, задължително трябва да засилят своята имунна система. Има най-различни препарати и хранителни добавки, имуностимулатори, които са български и с високо качество. Точно сега е моментът те да бъдат използвани.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 20951
архив

Обява във вестник: Мъж на средна възраст красив, чаровен, умен търси жена с трактор. Моля, изпратете снимка на трактора!

няма нови новини
Днес: 150
hot
най-четени новини в момента
сега
3731
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
Пловдивчани поискаха оставката на Румен Радев - посрещнаха го с викове "Фигурант на Божков" (ВИДЕО)
x
АСТРОЛОГИЯ: Отваря врата между небето и земята - бъдете предпазливи в любовните дела
x