Акад. Петрунов пред ПИК след черния рекорд: Искрено съчувствам на здравния министър и премиера, защото трябва да взимат фатални решения! Сега починалите са около 150, но може да станат 1050 - глупост е да се занимаваме с политика в момента

ГОРЕЩО
БОМБА В ПИК! Ето го брачния договор на Бойко Рашков, най-богатия политик! Съпрузите поделят рекордните 19 имота. Резиденция в София с 12 бани, басейн и фитнес, част от резиденция на морето с 6 бани, два джипа, две къщи в Стара Планина, влог от 750 000 лв. остават за министъра (УНИКАЛНИ ДОКУМЕНТИ) ПЪРВО В ПИК TV! ГЕРБ с втори извънреден брифинг след разкритията за арестувания и съден за измами шеф на фонд "Земеделие": Продължаваме да настояваме за отговори! Радев дължи обяснение (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) ДАНС започна проверка в Община Варна, души около боклука на морската столица ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Премиерът на Радев в нова гонка с медиите - закри важно заседание със синдикатите. ТЕЦ "Марица-изток" 2 на колене, синдикалните лидери категорични: Няма да се съгласим миньорите да станат берачи на лавандула (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) Валентина Маджарова е избрана за шеф на спецпрокуратурата 
Здраве

Акад. Петрунов пред ПИК след черния рекорд: Искрено съчувствам на здравния министър и премиера, защото трябва да взимат фатални решения! Сега починалите са около 150, но може да станат 1050 - глупост е да се занимаваме с политика в момента

77856
на 19.11.2020
Акад. Петрунов пред ПИК след черния рекорд: Искрено съчувствам на здравния министър и премиера, защото трябва да взимат фатални решения! Сега починалите са около 150, но може да станат 1050 - глупост е да се занимаваме с политика в момента
Автор:   Илиян Радков

COVID-19 вилнее все по-заплашително в България. Вчера регистрирахме черния си рекорд по брой заразени от началото на пандемия – 4828 души, а починалите са 131.

препоръчано

За коментар по най-актуалната тема в момента  потърсихме акад. Богдан Петрунов. Пред ПИК бившият  директор на Националния център по заразни и паразитни болести ексклузивно засегна куп наболели теми, свързани с  разпространението коронавируса – от последните въведени мерки от здравния министър до създаването на българска ваксина.

- Акад. Петрунов, коронавирусът настъпва все по-сериозно в България! Как ще коментирате цифрите, които стават все по-страховити?

- Няма какво да коментираме. То е пределно ясно. Епидемията се разпространява, независимо от всичките мерки, които се прилагат. Основната причина е, че тези мерки не се спазват.

Ние още не сме осъзнали сериозността на положението. Независимо от всичко това, което говорим, не само аз, а и всички колеги, не се разбира доколко сериозна е ситуацията. Второто, което не е редно да се каже тук – много противоречивите сигнали, получавани от масмедиите в резултат на изказвания на наши колеги и голяма част от тях, които всъщност не са лекари, а  са биолози или хора, които нямат нищо общо с медицината, нямат и специфична подготовка, нито пък имат най-важното – информация. Не четат достатъчно, за да видят какво е по света и се говорят много неконтролируеми неща по масмедиите, което обърква хората.

- Накъде отиват нещата, ще продължим ли да чупим рекорди стремглаво?

- Нищо чудно. Виждате по 130 и по 150 души починали на ден. Това е просто уникално. Показва, че голяма част от хората не търсят помощ навреме, защото продължава да има такива, които смятат, че няма коронавирус. 

Скоро мой пациент, съвсем приличен на вид дойде по друг повод и казва: „Какъв коронавирус, то нищо се не вижда!“ Аз му казах, че не е врабче, за да го видиш.

Аз съм много потиснат от цялата тази работа и не виждам някаква светла точка особено за идващата зима на фона на това, че очакваме и грипния вирус, който не знаем как ще се държи съвместно с коронавируса. Има идея, че е възможно да изтласка един вид коронавируса, но за мен това не е доказано, а е някакво предположение. За мен ще бъде обратното – ще бъде по-тежка ситуацията.

- В тази ситуация как ще се различи кой е болен от грип и кой от коронавирус и възможно ли е поради различни причини хора да си отидат от този свят, защото примерно не са били лекувани от грип?

- Прав сте. Напълно е възможно и не може да се изключи. Вече лекарите натрупахме достатъчно опит в клиничната картина при разпознаването на коронавируса и грипния вирус, а и поради това, че се очаква да има такива тестове, които да различат коронавируса от грип А и Б. Това ще даде възможност на личните лекари да го направят.  Ще е много важно, ако се осъществи в пълния смисъл. Този тест го има по света и идеята беше да го има и в България.

- Какво е мнението за последните мерки, въведени от здравния министър?

- Тези мерки много трудно могат да се коментират негативно или позитивно. Те са съобразно постоянно променящата се обстановка. Хората искат да има нещо много точно и ясно, да има алгоритъм, който просто да го следваме. Това обаче е невъзможно. Ще е възможно, ако става въпрос за процес, който е постоянен.  Тук става въпрос за един много сложен епидемиологичен процес.  Затова не е никак просто да се въвеждат мерки. Хората не трябва да имат представа, че просто стои министър и който и да е там и нарежда какво да се прави. Прави се в зависимост от  получените данни.  Днес имаме много починали, което показва, че хората трябва по-рано да се обръщат към лекар и да съобщават за своите оплаквания, за да се вземат по навреме мерки. Това е страшното в тази епидемия.

- Фактът, че първоначално хората са „лекувани“ по телефона от личните си лекари не допринася ли обаче за усложненията и респективно за тази черна жътва?

- Може би допринася,  поне няма неволен контакт. Идеята да се открият триажни центрове е много сериозна възможност хората да могат да винаги да отидат някъде, а не да се чудят какво да правят. За мен това е правилният път, няма друг начин. Наличието на Ковид отделение във всяка болница също е правилно според мен.

- Ще издържи ли здравната ни система при продължаваща негативна тенденция?

- Много съм обезпокоен, защото ще дойде момент, в който няма да има кой да ни лекува. Виждате, че близо 4000 здравни работници са заразени. Това е нещо страшно.

- И всичко това е на фона на съществуващия недостиг на кадри…

- Да. Ние и без това го имаме този недостиг. Проблемът наистина е колосален. Това е нещо, което трябва всички да го осъзнаем, но за съжаление не всички го осъзнават. В транспорта наистина се спазват мерките, понеже пътувам с него. На обществените места обаче може да видите много малко хора с маски. Когато излязат от училищата децата, отново са без маски и продължават да се прегръщат , да скачат и т.н.

- Какво е мнението ви по дискусията – с маски или без маски в училище?

- Трябва да бъдат с маски, защото да пазят учителите най-малко. Преподаватели също ще бъдат с маски задължително. Децата трябват да привикнат да ги носят, защото това е политика на целия свят. Ние трябва да се научим още продължително време да живеем в условията на коронавирусна епидемия. Родителите трябва да научим децата да свикнат. Маската е единственото средство, докато нямаме лекарство и ваксина. Това е истината.

-  Допринесе ли пускането на учениците в училищата за по-сериозното разпространение на заразата?

- В това отношение има много противоречиви данни. В Англия е проведено изследване на близо 12 милиона души, които живеят в семейства с деца от 1 до 11 години. Отделна група от 2,5 милиона възрастни хора над 65-годишна възраст, живеещи с деца. То показа, че всъщност няма голяма разлика, т.е децата не са огромен фактор. Което показва, че трябва децата трябва да останат в училищата.

- Според вас ще има положителен ефект върху разпространението и най-вече на лечението на пациентите с  COVID-19 обособяване на поне по една Ковид болница във всеки областен град?

- Това е много хубаво. За мен обаче е невъзможно, защото в много от областните градове има само една болница.  Трябва да има някаква болница, която да бъде само за лечение на пациенти с коронавирус. Това е въпрос и на кадри и ще бъде много трудно осъществимо. Аз лично не мога да си го представя. За мен е по-реалистично това, което се прави в момента – да има 10-20 легла във всяка болница, за да може всички, които са в здравеопазването да участват в лечението на тези пациенти.

- Желанието на министър Ангелов е в областните градове да има и поне по една болница, която да не лекува пациенти с COVID-19…

- Това също е много трудно. Като идеална мярках е много хубава, но също е изключително трудно постижимо. За най-големите градове е постижимо, но не и във всички. Трябва да се включат и всички частни болници, защото те са над 250 в страната.

- У хората с хронични заболявания има притеснение да бъдат в една болница с болни от коронавирус …

- При взимаме на правилни мерки и при обособяване на тези отделения по подходящ начин със съответните противоепидемични изисквания, мисля, че няма да има никакъв страх. Иначе ще бъде невъзможно. Разберете, тази епидемия няма да престане утре.  Тя ще продължава да се разпространява и поради това, че не спазваме елементарните мерки. Хората не трябва да задържат хроничните си заболявания нелекувани, защото така ще се усложни още повече здравната система.

- България е може би страната с най-много болници на глава от населението в ЕС, а респективно и с болнични легла.  Това успокоително ли е до някаква степен по време на върлуващата пандемия?

- Не мога да кажа със сигурност дали тези данни за болниците и леглата са точно такива, но мисля, че имаме прекалено много болници – повече от необходимото. Ще бъде успокоително, ако всички тези частни болници се включат най-активно, а не формално в борбата срещу коронавируса, което се мъчи да го направи министърът на здравеопазването. Това определено ще помогне на здравната ни система.

- Според мнозина специалисти, ако се затегнат по-сериозно мерките за 2 седмици, ще се стигне до спад на разпространението на заразата. Какво мислите вие?

- Много страни го приложиха именно това нещо – в Гърция, в Израел, в Белгия, Франция и т.н. Там въведоха драстични мерки и това доведе до спада на заболяваемостта. Ние го видяхме същото в началото на епидемията, когато се въведоха тези строги мерки. Колкото по-бавно се разпространява епидемията, толкова по-малко смъртни случаи ще имаме. Много е лесно да оставим всичко свободно да тръгне така и да няма никакви мерки. Тогава смъртността ще стане не по 150, а по 1050 души на ден.

- Имате ли такива сериозни опасения?

- Ако продължава по този начин, аз съм наистина разтревожен. Трудно ми да го кажа статистически, защото не съм статистик. Според нещата ще станат още по-тежки, ако не се предприемат мерки за ограничаване, но не пълно затваряне в никакъв случай,защото и то няма да реши проблема, тъй като от икиномическа гледна точка ще стане катастрофа.  Трябва много умело да се ръководи целия процес. Най-честно казвам, че не бих искал да съм на мястото на министъра на здравеопазването и на министър-председателя ,които взимат тези решения. Защото трябва да се взимат изключително гъвкаво – всеки ден да се променят, хората са недоволни от това, че им се променят постоянно. Така е защото ситуацията всеки божи ден се променя. Това не се прави с някакъв кодекс или алгоритъм.

- Хората всъщност не са наясно и се обявяват срещу решенията на здравния министър и премиера …

- Това е страшното, че ние българите никога не вярваме. Ние всичко разбираме, знааем и всичко ни е ясно. Това не ме учудва, защото е свързано с нашата народопсихология.

- Много правилно го казахте да не сте на тяхно място, защото който и да е, ще бъде в изключителна тежка ситуация при тази страшна пандемия.

- Да. Абсолютно, който и да е . Няма никакви политики. Това са глупости, че се занимаваме с политика в този труден момент, който се намираме. Който и да бъде на мястото на тези управленски позиции, които трябва да взимат такива отговорни решения, аз най-искрено им съчувствам, защото ги познавам. Познавам отлично министъра на здравеопазването – един много свестен човек, един много добър хирург, който сега е натоварен да работи в условия, за които нямам думи. Доц. Кунчев един изключително добър епидемиолог, от който също зависи много. Защото той е единствения, който разбира от епидемиология сериозно. Но те трябва да взимат едва ли не фатални решения.

- Какво е обяснението ви за все по-честия отказ за прием на пациенти в болница?

- На някои места за съжаление съществува страх в някои болници да ги приемат, а второто е, че наистина нямат възможност да ги приемат. Това е факт и се доказа, че е така. Това е организационен въпрос.  Тук става въпрос за локална форма на дезорганизация – отделната болница или град. Това не е нещо, което е разпоредено и което да не се вижда от висината на един министър или министерство. Това е просто локалният ни начин на мислене.

- Завчера проф. Чорбанов обяви, че прототипа на българската ваксина срещу COVID-19 ще е  готов до края на година. Тази новина обнадеждава ли ви?

- Това даже е обидно да се говори. Ние нямаме никаква ваксина, а просто е един прототип. Имаме един експериментален лабораторен модел. Това още нищо не значи. Такъв тип модели в момента има най-малко 150 по света. За да се създаде една ваксина е необходимо най-малко от 1,2 до 3 години, за да премине всички лабораторни изпитания.  Накрая трябва да достигне до клинични проучвания, които са 3 фази – третата трябва да завърши с 30 000 души най-малко, на които трябва да бъде направена и да се оцени какъв е ефекта. 

Чак тогава можем да говорим, че имаме ваксина в ръцете си. Вълнувам се, защото 50 години се занимавам с ваксини и управлявам производството на ваксини в България.  Възмутително е да се говорят такива неща. Ваксина ние ще имаме може би някога, когато минат 2-3 години и я изпитаме. Дотогава един куп други ваксини се задават. 11 ваксини вървят в момента. Това са ваксини, които са в трета фаза, които са на крайния етап на изпитването, но ние още нямаме готова ваксина.

- За финал какъв е призивът ви към гражданите на България?

- С риск да стана скучен и досаден, но това е установено от всички световни институции, при това здравни – да носят маски, да спазват дистанция и постоянно поддържане на лична хигиена.

 

 

Сподели:
Бомба x
Как да ядем картофи и да не дебелеем Как да ядем картофи и да не дебелеем
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV! ГЕРБ с втори извънреден брифинг след разкритията за арестувания и съден за измами шеф на фонд Земеделие: Продължаваме да настояваме за отговори! Радев дължи обяснение (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) ПЪРВО В ПИК TV! ГЕРБ с втори извънреден брифинг след разкритията за арестувания и съден за измами шеф на фонд "Земеделие": Продължаваме да настояваме за отговори! Радев дължи обяснение (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 317
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това