ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Лятото е идеален сезон за профилактика на остеопорозата. По това време на годината човек може да си осигури всички необходими съставки на диетата, която стабилизира костите.
В нея трябва всекидневно да се включват свежи зеленчуци и плодове, особено всички видове зеле (бяло, броколи, карфиол и пр.), моркови и ряпа. Те съдържат съставки, необходими за пълноценното усвояване на калция микроелементи. Подходящи са още варива, орехи, тиквени и слънчогледови семки. Не бива да се забравят млякото и обезмаслените млечни продукти .
В тях присъства полезно за костите съотношение между микроелементите калций и фосфор. Разумно е да се сведат до минимум храните, които затрудняват усвояването на калция и помагат за извеждането му извън организма. Това са тестени и захрани изделия, както и прекалено солени ястия. Задължителен е разумният подход към алкохола.
Според някои проучвания злоупотребата със спиртните напитки предизвиква развитието на остеопороза дори у мъжете на средна възраст, които теоретично не са изложени на подобен риск.
Практиката показва, че жените, системно прекаляващи с алкохол, са склонни към ранни фрактури на костите.


