ИЗВЪНРЕДНО В ПИК! АРЕСТ НА ЧЕРВЕН АКТИВИСТ: Закопчаха бившия депутат от БСП Юрий Борисов по разследване за шпионаж

Темида

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК! АРЕСТ НА ЧЕРВЕН АКТИВИСТ: Закопчаха бившия депутат от БСП Юрий Борисов по разследване за шпионаж

69795
на 09.09.2019
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК! АРЕСТ НА ЧЕРВЕН АКТИВИСТ: Закопчаха бившия депутат от БСП Юрий Борисов по разследване за шпионаж
Автор:   ПИК

Тук можеш да видиш най-новите казино игри от efbet (18+)

Бившият депутат от БСП Юрий Борисов, който е и бивш и.д.главен редактор на "Дума", е бил арестуван тази сутрин. Той е изведен от дома му с белезници. Полицията е влязла в дома му в 7 ч и е започнал обиск, потвърдиха източници на ПИК в разследването.

препоръчано

От МВР нито отрекоха, нито потвърдиха пред ПИК новината за ареста. Не се ангажираха и с какъвто и да е коментар. От прокуратурата също отказаха информация. 

Иззети са мобилния му телефон, компютър, хартиени документи, преровени са и други компютри в дома, научи ПИК и от близки до семейството му. 

Борисов е отведен в спецпрокуратурата. Униформените са търсили документи на Национално движение "Русофили". Според негови близки се търсят доказателства за шпионаж. По този член е бил извършен от МВР и обиска и ареста му.

Като веществено доказателство е иззета папка, съдържаща весникарски интервюта и статии на Николай Малинов, който в момента е председател на движение "Русофили".

Близките на Борисов са притеснени, че преди седмица той е получил сърдечен пристъп в Кърджали и в момента в ареста е без лекарствата си. 

От определението за обиск става ясно, че задържането на Борисов е във връзка с дело, образувано на 3 юли 2019 г. по чл. 105 от Наказателния кодекс - шпионаж.

Той гласи, че който се постави в услуга на чужда държава или на чужда организация, за да й служи като шпионин, се наказва с лишаване от свобода от 5 до 15 години.

Според запознати заради подобна акция лидерът на движението Николай Малинов сутринта не е успял да отиде в предаване на бТВ.

За разпити са били привикани още зам.-председателят на "Русофили" Милен Чакъров, почетният председател Енчо Москов, проф. Ваня Добрева, член на НС на БСП, социологът Жинко Георгиев и други членове на Изпълнителното бюро на организацията.

Днес следобед ПИК потърси за коментар председателя на "Русофили" Николай Малинов, но мобилният му телефон бе изключен.

Кой е ЮРИЙ БОРИСОВ?

Юрий Митков Борисов е доктор по философия.

Роден на 12 август 1956 г. Средното си образование завършва във Френската езикова гимназия „Ромен Ролан“ гр. Стара Загора, а висшето – в СУ „Св. Климент Охридски “. В периода 1980 – 1983 е учител по морал и право, естетика, обществознание, логика и психология във ФЕГ „Ромен Ролан“. От 1983 – 1990 преподава философия в Медицинска академия – гр. София. През 1986 г. защитава кандидатска дисертация на тема „Методологически проблеми на психология на установката“.

От 1991 до 1997 г. е народен представител в VII Велико народно събрание, в 36-о и 37-о Народно събрание. В 37-ото НС е председател на Комисията по образование и наука.

Главен редактор на теоретичното списание на БСП „Ново време“ от 2000 г. до 2015. В периода 2008 – 2015 е първи зам.-главен редактор и и.д. главен редактор на вестник „Дума“. От 2005 г. досега е главен редактор на българското издание на френския месечник „Монд дипломатик“. Носител на наградата на БСП за политическа журналистика и публицистика „Георги Кирков“ (2012).

Член е на Националния съвет на Национално движение „Русофили“ и ръководи аналитичния център на организацията. През 2017 г. става действителен член на Международната славянска академия за наука, образование, изкуство и култура.

Член на Съюза на българските журналисти и на Съюза на българските писатели.

Автор на книгите: „Психология на подсъзнанието“ (научна), „Войната на Мърфи“ , „Христос не возкресе“ (публицистични), „Приказка за Буда“ и „Молба за Рая“ (художествени).

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 29 март - Лъвовете се радват на материални успехи, поредната интрига пречи на Скорпионите САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 29 март - Лъвовете се радват на материални успехи, поредната интрига пречи на Скорпионите
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! ГЕРБ отговори на ППДБ за Турски поток: Когато Асен Василев сложи 20 лева такса на мегаватчас за руския газ, този проект беше прекрасен! Сега е много лош (ВИДЕО) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! ГЕРБ отговори на ППДБ за "Турски поток": Когато Асен Василев сложи 20 лева такса на мегаватчас за руския газ, този проект беше прекрасен! Сега е много лош (ВИДЕО)
ново
Днес: 74
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК