Вход
София
Времето в София 11 o C

Арктика може да остане без лед до 2035 г.

Арктика може да остане без лед до 2035 г.

на 11.08.2020
4654
0
Арктика може да остане без лед до 2035 г.
Автор: ПИК
11.08.2020
0
4654

Британски климатолози установиха, че почти цялата полярна ледена шапка може да изчезне напълно до 2035 г., изучавайки състоянието на Арктика през последния междуледников период, съобщават ТАСС и БТА, цитирани от БТВ.

Изследователи в Арктика се питат кога да празнуват Нова година на Северния полюс

Изследователи в Арктика се питат кога да празнуват Нова година на Северния полюс

На германския полярен изследователски кораб "Поларщерн"...

на 31.12.2019

„Знаем, че Арктика се променя значително под влиянието на глобалното затопляне. Проучвайки какво се случи с него през последния топъл период от историята на Земята, започнахме по-добре да разбираме какво ще се случи в близко бъдеще. Самата възможност, че до 2035 г. Арктика може да остане без ледена покривка, трябва да принуди човечеството да се бори активно с глобалното затопляне ", заяви палеоклиматологът Луиз Сайм.

Климатолозите вече не се съмняват, че глобалното затопляне съществува и че коренно ще промени лицето на планетата, ако повишаването на температурите не бъде задържано на около 1,5 градуса по Целзий. Първите и основни жертви на този процес ще бъдат полярните райони и планинските ледници.

Температурата там вече се е повишила с 4-9 градуса по Целзий в сравнение с предишните векове, което необратимо ще доведе до забележимо намаляване на площта им и освобождаване на големи територии на Антарктида и Арктика от лед.

Сайм и нейните колеги са стигнали до извода, че това ще се случи дори по-бързо, отколкото сега очакват учените, като анализират как лицето на Арктика се променя преди около 125 000 години. Тогава средните годишни температури на Земята са по-високи от прединдустриалните стойности с около 1-2 градуса по Целзий, а нивото на водата в океана е с 10 метра по-високо от сега.

Климатолозите все още не могат да кажат със сигурност какво е причинило този период на затопляне и защо почти цялата територия на Арктика по това време е била без лед.

Снеговете на Арктика застрашени от разтопяване без морски лед

Снеговете на Арктика застрашени от разтопяване без морски лед

Арктика губи морския си лед, а това навежда на мисълта,...

на 13.01.2020

Специалисти от Британския антарктически институт намериха отговора на този въпрос, като създадоха най-детайлния модел на арктическия климат. За целта те взимат предвид как различните сезонни и метеорологични процеси влияят върху количеството топлина, погълната от ледниците, водата и почвата в Арктика.

Изчисленията им показаха, че в междуледниковата епоха почти цялата ледена покривка на Арктика изчезва до август-септември. Причината за това е, че появата на много надледни езера от стопената вода рязко намалява отразяващата способност на леда, което води до бързото му нагряване, образуването на още по-голям брой водни басейни и рязко ускорение на топенето на арктическата ледена шапка.

Подобни процеси, както показват новите изчисления на изследователите, могат да започнат на Земята още през 2035 г., когато температурите в Арктика ще се доближат до показателите, характерни за началото на последната междуледникова епоха. Така полярната ледена шапка може да изчезне почти половин век по-рано от предвижданото в предишни климатични модели.

 

Сподели:
свързани новини
Озоновата дупка над Арктика се затвори Озоновата дупка над Арктика се затвори
Най-голямата озонова дупка над Арктика вече се е...
на 26.04.2020
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 19009
архив

– Петьо, имаме ли друг шампоан?
– Не! Защо ти е?На този какво му е?
– Ами тук пише за суха коса! Аз моята коса вече я намокрих…

няма нови новини
Днес: 6
hot
най-четени новини в момента
сега
1946
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
НАПРЕЖЕНИЕ В ПИК TV: Краси Радков и Рачков се сбиха под Околовръстното - вижте защо полицията пропусна мелето... (ВИДЕО/ПОДРОБНОСТИ)
x
Ето какво се отлага от дъвките в тънките черва
x