ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Цветослава Киркова, с. Типченица
Необходими продукти:
500 г брашно
10 г прясна мая
4 с.л. кисело мляко
150 мл хладка вода
2 яйца (1 жълтък за намазване)
1 ч.л. захар
1 ч.л. оцет
1 ч.л. сол
3 с.л. олио
чесън на прах
4 с.л. зехтин
Начин на приготвяне:
Замесете тестото, като към пресятото брашно добавите солта и го разбъркате. В средата направете кладенче.
В купа сложете маята и захарта с част от водата и оставете сместа да шупне. Към шупналата смес добавете останалите продукти (оцета, млякото, яйцата, олиото и останалата вода), забъркайте каша.
Вземете купата и прибавяйте по малко към брашното, като месите до оформянето на гладко и пухкаво тесто. Оставете да втаса за 40 минути.
Готовото тесто разделете на 3 части, всяка част разточете на тънка кора. Всяка кора се намазва със смесения зехтин и чесън. Сложете корите една върху друга и завийте на руло. Нарежете на триъгълници и подредете в продълговата форма. Намажете с разбития жълтък, по желание поръсете със семена.
Оставете да втаса още 10-15 минути и печете до готовност. Готовото хлебче намажете с масло и завийте с чиста кърпа.
Да ви е сладко!